Bizonytalan a közvilágítás felújítása Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. január 21. csütörtök, Ágnes

Bizonytalan a közvilágítás felújítása Gútán

2015.11.09 / 18:00
Nem igazán jutottak dűlőre a közvilágítás felújítását illetően Gútán. Részlegesen reménykeltő döntés született a városi képviselőtestület legutóbbi ülésén. Négy megoldási javaslattal állt elő a hivatal, amit Halász László, az illetékes osztály megbízottja tárt az önkormányzat elé.

Illusztráció (fotó: Kovács Adrián)
Leginkább az ún.: koncessziós szerződés megkötésére számítanak, azaz hogy szolgáltatást vásárol a város annak fejében, hogy a teljes közvilágítási rendszer felújításra kerülhessen. Gútán jelenleg 1075 közlámpa van, ezt szükség esetén továbbiakkal bővítenék és a felújítás keretében lecserélnék a több mint negyven éves higanygőz lámpákat is Purukban.
„Szükséges a felújítás, mivel évente mintegy hétszáz ezer kilowatt/óra fogyasztása van Gútának, ami jelenleg százhúsz ezer euróba kerül. A koncessziós szerződést mindenképpen olyan céggel kell megkötni, hogy ne valami kínai, olcsó megoldás legyen. Ne baglyok üljenek a lámpákon!” – fogalmazott Halász.

A felvázolt lehetőség, amire a képviselők többsége rábólint, is több problémát felvet. Míg Lengyel István (független) képviselő és a pénzügyi bizottság határozatával egyetértve ne hitelből, hanem a már említett módon történjen meg a közvilágítás felújítása, addig Németh Ivett (független) képviselő, a vállalkozói bizottság véleményét is tolmácsolva jelezte, „tudatosítani kell, hogy a koncessziós megoldással se lesz jelentős spórolás, és a bizottság tagjai továbbra is azt preferálják, hogy pályázati forrásokat kell találni” a közvilágítás felújítására.

Forró Tibor (független) képviselő az ülésen elmondta, az által vezetett régiófejlesztési, idegenforgalmi és energiagazdálkodási bizottság részben erre lett létrehozva, mégis óvatosságra és körültekintésre int. „Ez már harmadik nekifutásra történik, és még mindig nem jutottunk előre. A felvázolt megoldások mellett és ellene is szólnak érvek. Mindennek lényege, hogy világítsanak a lámpák, ahogyan illik. Elhangzott, hogy a koncessziós megoldást illetően meghallgatunk egy szakembert. Miért nem tesszük fordítva, hogy még a döntés előtt tisztázhatnánk néhány részletkérdést? Jó lenne feldolgozni és a konkrét feltételeket felvázolni, mindezt november 30-ig letisztázni, így módosító javaslattal élek. – fogalmazott Forró.

Gőgh Mihály (MKP) képviselő elmondta, a legbiztosabb mód, hogy a rekonstrukció végbemegy, ha szolgáltatást vásárol a város. „Így nem lesz közbeszerzési eljárás, ami tudjuk, hogy az előző rossz tapasztalat után, hogy mennyire megköti nemcsak a kiválasztás formáját, hanem egyéb hátránya is lehet.” – mondta Gőgh.

Finta Zoltán, a városi hivatal vezetője lényegében összegezte az eddig elhangzottakat, kitérve arra, hogy a hulladékgazdálkodás kérdése mellett éppen a közvilágítás területét járták alaposan körül. „Sok jó észrevétel elhangzott, és sok mindenkinek, illetve egy bizonyos szempontból mindenkinek igaza van. Kezdetben nem preferáltam a koncessziós megoldást. Többször összeült a város vezetése, nem voltunk egy véleményen. Viszont miután minden kérdést megvitattunk, teljes egyetértés alakult ki, hogy a város számára a koncessziós megoldás a legmegfelelőbb.” – fogalmazott Finta. Hozzátette, hogy a város vezetésének az volt az elsődleges, hogy minél hamarabb megtörténjen a közvilágítás felújítása. „Azt szerettük volna, ha a tíz év lefutási idő alatt megvalósulna és hatvan-hetven százalékos spórolást érnénk el. Ha az önkormányzat most a koncessziós megoldást választja, ez egy elvi döntés, mivel a konkrétumokat egy következő alkalommal részleteznénk.” – húzta alá a hivatalvezető.

A testület végül nem támogatta Forró javaslatát, hogy elodázzák a döntés meghozatalát és a képviselők tudomásul vették az elkészített anyagot, valamint kinyilvánították szándékukat, hogy koncessziós megoldást választják. Egyúttal egy egyelőre a javasolt kilenctagú helyett nyolctagú bizottságot is megalapítottak.

Borka Roland