HD-ben sugározna a Gúta TV

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 21. szerda, Konrád

HD-ben sugározna a Gúta TV

2015.11.09 / 17:00
Nem kisebb feladatra vállalkozott a Gúta TV, mint hogy teljes adásukat nagy felbontásban sugároznák. Jelenleg tesztadásokkal próbálják a beütemezését és a képújság már teljes magas minőségű képpel informálja a nézőket.


Mindezt Forgács Attila, a Gúta TV Kft. ügyvivője mondta el a testület legutóbbi ülésén. Állítása szerint „korszakalkotó dolgokat” volt lehetőségük bevezetni és már történtek ígéretes előrelépések, hogy jövő évtől a tv újfajta koncepcióval fogadja a nézőket.

„Kialakítottunk egy IT-csoportot, amelynek Angyal Tamás és Kürti Zsolt mellett jómagam is tagja vagyok. Digitális adás bevezetésén ügyködünk. Full HD minőségben sugározzuk, és ez a vonal még bővül, a képújságot saját grafikussal fogjuk kezelni. Kicseréltük a több éves számítógépeket, így tízszer gyorsabb lett az internet. Új ügyfélfogadói rész kialakítására törekszünk, ablakokat cseréltünk és további fejlesztéseket eszközölünk.” – fogalmazott Forgács. Hozzátette, hogy a testület elé terjesztett új koncepció szakmai oldaláról kritikus pontokkal tűzdelte meg, amikre gondolni kell az adás javítása kapcsán. Elmondása szerint a Gúta TV dolgozói workshopos tréningeken vesznek részt, amelyen az RTVS és az MTVA munkatársai tartanak szakmai tanácsadást.

A vállalkozói tervről Forgács elmondta, megtalálhatóak benne a cég tevékenységéről, struktúrájáról szóló információk, de közöltek egy az utóbbi öt év gazdasági eredményeit összehasonlító összegzést is. A közszolgálatiságot említve kiemelte, mindenképpen a gútai emberekhez kívánnak szólni, de korszerű eszközök és megjelenési formák segítségével. Ezeket azonban nem konkretizálta, mint mondta, nem akarja „lelőni a poént.” Hozzátette, hogy közvélemény-kutatást is szeretnének, amin keresztül a gútaiak kifejezhetik igényeiket a TV-t illetően. Állítása szerint konstruktívan és cselekvőképesen áll a feladatokhoz. „Megveszem a festéket, felveszem a fater munkaruháját és kifestek”. – fogalmazott Forgács Attila.

A képviselőket se hagyta hidegen a terjedelmes koncepció, több kritikát és javaslatot is megfogalmaztak. Lengyel István (független) képviselő, a pénzügyi bizottság véleményét osztotta meg a jelenlévőkkel. Elmondta, egy olyan egyezség született, hogy a Gúta TV ügyvivője dolgozzon egy pénzügyi tervet a 2016-os évre, hangsúlyt fektetve arra, a saját bevételeiből milyen fejlesztésekre tud áldozni, illetve a kimutatott mintegy ötezer eurós veszteséget milyen formában fogja felszámolni illetve a kétezer eurós városi gyorskölcsönt miből tudja törleszteni. 

Hasonló véleményem van a vállalkozói bizottság, amelynek meglátását annak elnöke, Németh Ivett (független) képviselő, ismertette az ülésen. Elmondta, hogy a koncepcióból kiviláglik, mintegy húszezer euró nagyságú összegre lesz szüksége. „Mivel ekkora nagyságú tételről van szó, ezért úgy, ahogyan az a koncepcióban is benne van, nem is év végére, de az év első felében változzon a tévé műsorstruktúrája. Úgy, amit mondott az igazgató, hogy ’wow’ lesz!” – mondta élesen Németh.

Samu István (MKP) képviselő, a kulturális bizottság elnöke ismertette a bizottság véleményét, miszerint támogatják a koncepciót. „Megvannak a tervek, szeretnénk látni a minőségi változást.” – mondta Samu. Szintén a minőségi változást sürgette Hájas Tamás (MKP) képviselő, aki örömmel látta, hogy egy komoly vállalkozói terv került eléje. „Remélem, mindezt nem a nyitva tartás csökkentésével kívánják elérni. Ugyanis többen panaszkodtak, hogy változott az iroda nyitvatartása és az ajtón kifüggesztett telefonszám is az irodában cseng. Valamint szeretném tudni, hány alkalmazottja van a tévének. Azt már tudjuk, egy alkalmazott anyaságira ment.” – fogalmazott Hájas.

Csatlakozott párttársához Madarász Róbert (MKP) képviselő, aki felemás érzésekkel fogadta az elé kerülő koncepció tartalmát. „Az egyik szemem sír, a másik nevet. Azért nevet, mert végre helyzetértékelést látok, gazdasági volumennel és részletesen taglalva, melyik évben milyen veszteséget termelt a cég, illetve, nagyjából a tévének mivel kellene foglalkozni. Bosszankodok, hogy ez a koncepció koncepciótlan. Ami látható, mintha marketingkönyvekből másolták volna. Semmiféle mérőszám nem található, csak felénk sulykolják, mit kellene gondolnunk.– fogalmazott Madarász. Hozzátette, hogy szerinte másodlagos tételek kerültek kiemelésre, illetve helyzetelemzéssel lenne szükséges kezdeni a koncepciót, valamint kifogásolta, hogy a közvélemény-kutatásra ezereurós tételt számolnak.

Forgács erre úgy reagált, ha profi céget akarnának felkérni, akkor több ezer euróra lenne szükség, és a legoptimistább árakkal dolgoztak, ami a felső határ. „Nyilvánvalóan a lehető legmagasabb összeget nevezem meg. Ebbe kérem ne tessék belekötni.” – mondta Forgács. Úgy fogalmazott, a többit saját berkeiken belül kívánnak megoldani. Elmondta, azért részletezték a stratégiai tervezés diagramját, hogy a nem szakmabeliek is megértsék és hogy a tervet egy „közgazdász is leokézta”. A nyitvatartást illetően elmondta, hogy a munkaügyi hivatalon keresztül szeretnének valakit alkalmazni és az ajtón kifüggesztettek egy ún.: hotline-számot is, ami a nap huszonnégy órájában elérhető. Elárulta, hogy jelenleg tíz fő részarányos munkaidőben dolgozik a Gúta TV-nél. Még mindig sok kérdőjel lebeg a városi televízió megújuló műsorszerkezetét illetően, az új év első felében azonban már látható eredményeket szeretnének látni a képviselők és nyilván a város lakosai is.

Borka Roland