Hulladékadó: Rendetlen rendelet maradt

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Hulladékadó: Rendetlen rendelet maradt

2015.11.30 / 16:00
Korábban még soha nem fordult elő olyan helyzet, hogy az önkormányzat ne hozott volna meg valamilyen döntést egy rendelet kapcsán. Legutóbb éppen ez történt. A gútai képviselőtestület legutóbbi ülésén ismét terítékre került a hulladékilleték rendeletének megtárgyalása.

Ha tudatosan állunk a gazdálkodáshoz és szeparálunk, akkor csökken, aki nem tudatos és nem osztályoz, annak nem.
A programpont az adónemek és illetékösszeget megszabásait tartalmazta, lényegi változtatás nélkül. Kivéve a hulladékadót illetően. Ott 10,9 százalékos emelést próbáltak átvinni.

Horváth Árpád (MKP) polgármester már az előző ülésen is hangsúlyozta, nem tartja szükségesnek a hulladékadó emelését. Ellenben Finta Zoltán hivatalvezető illetve Koczkás Beáta (MKP) alpolgármester viszont más véleményen van: igenis szükséges az adóemelés. Ő hangsúlyozta, felelős képviselői magatartás az, ha megszavazzák az emelést. Még az MKP képviselői frakciójában sincs teljes egyetértés a kérdést illetően. Ezt maga Gőgh Mihály (MKP) képviselő, frakcióvezető mondta az ülésen. Úgy véli, az évi mintegy 1,80 eurós tétel nem túl nagy teher a város lakói számára.

Nem ért egyet Németh Ivett (független) képviselő, aki szerint a bevezetendő kedvezmény a hatvankét év felettiek számára mintegy hétezer eurós kiesést jelent az amúgy is meglehetősen nagy kiadási költségeket, azonban úgy véli, lehet rá találni forrásokat a költségvetésben. Talán ezeknél a tételeknél még mindig nem azon kellene gondolkodni, h megemelni az illetéket, hanem, hogy meg kellene nézni a azon tételeket, amik a mennyiség elhordásáról szólnak és megvizsgálni a szerződéseket, vajon minden vállalkozóval van-e szerződés kötve. És akkor a bevételek nagyságrendje is ilyen módon is más lenne.” – fogalmazott Németh.

Árgyusi Imre (független) képviselő terjedelmes beszámolóban ismertette saját és bizottsága véleményét, lényegében javasolja az adó emelését, illetve más, alternatív megoldások keresésére is ösztönöz.

Lengyel István (független) képviselő viszont megvédte a hulladékilleték emelésének szükségességéről szóló javaslatot, mondván, a hulladékgazdálkodás mintegy százötven ezer eurós kiadást jelent. „Ha ezt a város pénzéből fogjuk kifizetni, akkor ez az összeg hiányozni fog a kultúrától, sporttól, fejlesztésektől.” – mondta Lengyel.

Finta Zoltán hivatalvezető is támogatja a hulladékilleték emelését, mivel úgy gondolja, szükséges. Elmondta, több mint tíz éves problémáról van szó, nem javító változás. Egészen idáig. „Nem lehet két hét alatt megoldani. Márciusra hozunk egy komplex tervet. Ami a rendeletet illeti, támogatom a 10,9 százalékos emelést. Ez ugyan nem oldja meg a város problémáit, de enyhíti őket. Ezt kiegyensúlyozottnak tartom. Jónak tartom a kedvezményeket, ami a hatvankét éven felülieket és azokat érinti, akik szeparálnak. Ha tudatosan állunk a gazdálkodáshoz és szeparálunk, akkor csökken, aki nem tudatos és nem osztályoz, annak nem. Az illeték emelése semmiképpen sem populáris dolog, de szükséges. – mondta az ülésen a hivatalvezető. Végül a képviselők nem szavazták meg a hulladékilleték megemelését, sőt, még magát a rendeletet sem fogadták el. Erre Koczkás Beáta (MKP) alpolgármester úgy reagált: „Hát ez meg milyen szavazás volt?”. Láthatóan Horváth Árpád (MKP) polgármester se volt túlságosan elragadtatva a döntéstől. Elmondása szerint ilyen még nem fordult elő és szűkös határidő maradt ahhoz, hogy legközelebb elfogadják, ellenkező esetben nem lesz érvényes a hulladékadóról szóló rendelet. Tehát ismét egy történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi.

Borka Roland
Kép: Kovács Adrián