Beköszönt Gútára a kulturális ősz

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 21. szerda, Konrád

Beköszönt Gútára a kulturális ősz

2014.09.26 / 07:10
Új címmel, de változatlanul változatos programmal várja az érdeklődőket a Gútai Napokként emlegetett IX. Gútai Színházi és Kulturális Ősz elnevezésű rendezvényfolyam. Koncertek, színházi előadások, író-olvasó találkozók, kiállítások, filmvetítés, szórakoztató vetélkedő és szakelőadások színesítik a programot. – tudtuk meg Mayer Jánostól, a művelődési központ igazgatójától, aki a rendelkezésünkre bocsátotta a programot.

Új címmel, de változatlanul változatos programmal várja az érdeklődőket a Gútai Napokként emlegetett IX. Gútai Színházi és Kulturális Ősz elnevezésű rendezvényfolyam. Koncertek, színházi előadások, író-olvasó találkozók, kiállítások, filmvetítés, szórakoztató vetélkedő és szakelőadások színesítik a programot. – tudtuk meg Mayer Jánostól, a művelődési központ igazgatójától, aki a rendelkezésünkre bocsátotta a programot.

A gyakorlatilag két hónapig tartó rendezvénysorozat kezdőelőadása a keringőkirálynak is nevezett Strauss család világhírű szerzeményeivel megtűzdelt nagyszabású és különleges Vivat! Keringőkirály című zenei est lesz az Alma Art Polgári Társulás bemutatásában. A szeptember 28-án, vasárnap, 18 órai kezdettel a gútai művelődési központ körtermében megrendezendő koncertre öt euró a belépő, amelyek már elővételben kaphatóak a VMK jegypénztárában.

A gútai Kis-Duna Menti Rockszínház háromszor viszi ismét színre a Valahol Európában című musicalt, két előadást diákoknak tartanak október harmadikán délelőtt, míg a nagyközönségnek október ötödikén, vasárnap, 17 órai kezdettel játszanak. Belépő 5 euró.

Október nyolcadikán, szerdán, a szlovák nyelvű színházi előadások kedvelői látogatást tehetnek a Nyitrai Andrej Bagar színházba, ahol 18:30 órai kezdettel a Peter Jaroš regénye alapján készült Ezeréves méh (Tisícročná včela) című eredeti látványos szlovák musical megtekintésére van lehetőség, amelyre tizenöt euró a belépő. Az útiköltséget a város önkormányzata állja.

Október 12-én, vasárnap, 17 órai kezdettel immár a negyvenöt esztendős Gútai Líra elnevezésű amatőr táncdalénekesek versenyének pompás gálaestjére kerül sor, amelyre 3,50 euróért válthatóak belépőjegyek.

Idén is lesznek Magyar Polgári Esték, amelynek keretében október 13-án, hétfőn, 18 órától Kubínyi Tamás, művelődéstörténész, médiaszemélyiség az Ávósok – a kommunista párt terrorszervezete címmel tart előadást, amelyre ingyenes a belépés.

A Szlovák Kultúra Barátai egy rendkívüli író-olvasó találkozót szerveznek Ruženka Smatanová írónővel október 14-én tizenegy órai kezdettel a művelődési központ presszójában.

Gyermekek számára is bizonyára érdekes élmény lehet Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal című zenés mesejáték, amit október 17-én délelőtt tíz órakor a művelődési központ színháztermében mutatja be a budapesti Fogi színház.

Felnőttek pedig kétrészes zenés komédián szórakozhatnak október tizenkilencedikén 18 óra kezdettel a VMK színháztermében, ahol Brunner Tamás jegyezte Kánkán hármasban – de kié a nyakék című előadásra kerül sor, amelyre nyolc euró a belépő.

Október 20-án, 18 órai kezdettel előadást tart a művelődési központban Géczy Gábor fizikus, tanár, a debreceni Atommagkutató Intézet egykori kutatója, az ELTE Természetföldrajz Tanszékének egykori tanára, a MAG mozgalom és Magfalva, a Bárka program, valamint a Magyar Népigyógyász képzés megalapítója, aki már évek óta azon munkálkodik, hogy a végét járó fogyasztói társadalom mellett, helyett az életközpontú, hagyományos, magyar kultúrára támaszkodó élettér kialakulását segítse.

Gútai életmesék címmel a Tandem, a Kikelet néptánccsoport, a Hárompatak zenekar valamint a Csemadok szervezésében október 25-én, szombaton, 17 órai kezdettel lesz négygenerációs találkozó Berecz Andrásal a gútai VMK körtermében.

Érdekes animációs dokumentumfilmvetítésre várják az érdeklődőket október huszonkettedikén, amikor is a Felvidék – Horná Zem címmel Vladislava Plančíková filmalkotása tekinthető meg.

Szórakoztató vetélkedővel várja a vállalkozó szelleműeket a Cool Club Gúta csapat. A Nők versus Férfiak c. játékra október huszonnegyedikén, pénteken, 18 órai kezdettel kerül sor a művelődési központ színháztermében, belépődíj három euró.

Haraszti Mária írónő október 28-án, kedden délután fél háromkor találkozik olvasóival a gútai városi könyvtárban.  

November 5-én, szerdán, 18 órai kezdettel a Magyar Polgári Esték előadássorozat keretében Rakonczay Gábor, többszörös világrekorder magyar hajós izgalmas élménybeszámolóját hallgathatják az érdeklődők.

Gergely Róbert Szereted-e még? címmel zenés előadói estjére november kilencedikén, vasárnap, 18 órai kezdettel kerül sor, belépőjegyek öt euró értékben lesznek kaphatóak.

Az akusztikus rockkoncert iránt érdeklődők november tizenhatodikán, vasárnap, 18 órai kezdettel találják meg a kedvükre valót, ekkor Gútán a művelődési központ színháztermében koncertezik a História zenekar, amelynek országjáró körútjának része lesz a gútai állomás.

November huszadikán, csütörtökön, 18 órai kezdettel a VMK színháztermében a kíméletlen őszinteségű pszichiáter, dr. Csernus Imre fog rendelni a Gútáért Polgári Társulás szervezésében. Belépődíj hét euró.

További programokként tárlatok színesítik a kilencedik Gútai Színházi és Kulturális Ősz programját.

Október harmadikán, pénteken, 18 órai kezdettel a gútai művelődési központ körtermében (rotunda) Világcseppek címmel nyílik Karasz Viktor fotós munkáiból tárlat, amely október 8-ig naponta délelőtt tíztől este hatig látogatható.

Október tizedikén, pénteken, 17 órai kezdettel a VMK Libressojában mutatják be Steiner-Skopp Ilona amatőr képzőművész kiállítását, amit október huszonnegyedikéig tekinthetik meg az érdeklődők.

A nyugdíjasklub kézimunkakörének tagjai is tárlattal kedveskednek a látogatóknak. Munkáikat október 25-től 31-ig lehet a művelődési központ Libresso termében megtekinteni. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Borka Roland