UNITEL Kft.: Családi vállalkozásban otthonos a munka

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

UNITEL Kft.: Családi vállalkozásban otthonos a munka

2014.05.13 / 11:06
Igazán nemes dolog, ha egy cég irányítása apáról fiúra száll, hiszen a családi vállalkozásoknak mindig van valami különleges és rendkívüli olvasata. Emberközelibbé, barátságosabbá és rokonszenvessé teszi.

Igazán nemes dolog, ha egy cég irányítása apáról fiúra száll, hiszen a családi vállalkozásoknak mindig van valami különleges és rendkívüli olvasata. Emberközelibbé, barátságosabbá és rokonszenvessé teszi. Térségünkben sem kell messzire menni, hogy találjunk egy ilyen vállalkozási formát. Talán kevesen vannak, akik ne hallottak volna a ma már Marosi Szilárd által vezetett UNITEL Kft.-ről Gútán és a tágabb régióban.

Vállalatukat 1993-ban indította Szilárd édesapja, akinek talán titkon remélt vágya volt, hogy egy napon fiának átadhassa vállalkozását, hogy annak vezetésével új lehetőségek nyíljanak meg. Így történt ez egészen pontosan nyolc esztendővel ezelőtt, amikor a fiú átvette apjától a stafétát és újabb horizontok felé nyitott. „Belső késztetést éreztem tovább irányítani a céget, hiszen édesapám rengeteget dolgozott érte és fejlesztette. Hosszú ideig tartott ismét, hogy zöld ágra vergődjünk, de azért megérte és ma már büszkén kijelenthetem, hogy a tágabb régió legnagyobb ilyen profillal rendelkező vállalata vagyunk. Nagyon sokat köszönhetek megbízható és szakmailag magas szinten lévő munkatársaimnak-barátaimnak. Hiszen az évek folyamán összecsiszolódtunk, igazi közösséggé kovácsolódtunk. Jó így dolgozni.” – meséli Szilárd, aki azon nyomban körbevezet területén.

Többszintes épület, amely a családi ház épülettoldaléka. Ez is jelzi: a család és a vállalkozás egy fedél alatt történik. Belépünk a birodalomba, egy kutya fut elénk üdvözölni, röpke pillantást vet a négylábúra és máris meséli cégének kialakulását. Büszkeséggel a hangjában ecseteli, mi mindennel foglalkoznak. A földszinten található hatalmas hangár-raktárba lépünk, ahol a különféle munkaeszközök, munkagépek szép sorjában várnak a sorukra. Ezekről még lesz szó.

Fémkonstrukciós lépcsőn haladunk az emeletre. Egyszerű igényességgel berendezett terület, kis konyharésszel, irodai munkahelyiséggel és abból nyílik a feltűnő, ám nem harsány fűzöld színű irodája. Ízlésesen kialakított munkatér, UNITEL feliratú pólóba bújtatott gorillával, egyszerű, de rendkívül praktikus íroasztal, amelyen dokumentumok hevernek szerteszét. Tipikus iroda, mégis más. A falon egy darab telefonoszlop jelzi, távközléssel kapcsolatos tevékenység folyik. Úgy tűnik, mintha az egyik internetes kereső irodája lenne. Talán nem titkoltan ez lehetett az ihletője, hiszen a tettrekész és ifjú vállalatvezető mindig az újdonságot figyeli.Teával kínál, helyet foglal a szemközt lévő törtfehér karosszékben, nyílt tekintetét rám szegezi és készségesen válaszol kérdéseimre.

„Földmunkagépeket láthattál a földszinten. Ezeket különféle ásási munkákhoz használunk, hiszen a sokféle vezetékek lefektetésével foglalkozunk. Vállalkozásunk széleskörű, ám leginkább a távközlési rendszerek telepítésével foglalkozunk. Emellett tervezzük és építjük is. Ipari alpinista tevékenységet is végzünk. Nemcsak a föld alatt, de a magaslatokban is jól érezzük magunkat.” – teszi hozzá humorral fűszerezve. Részletekbe menően ecseteli, az egyes munkákhoz milyen eszközök és leleményesség szükséges. Elmesél egy első hallásra hajmeresztő történetet, hogy az egyik telefontársaságnak milyen kalandos és veszélyes munka árán sikerült megépíteniük egy átjátszó állomást. Csak röviden a kedves olvasóknak: árvíz idején Novákyban, meredek sziklán és sűrű erdőben, úttalan utakon, gépjárművek és egy 750 kilogramm súlyú masszív munka-lóval, tikkasztó hőségben étlen-szomjan, nagy esőben teljesen átázva, három hónapig megépítették a megrendeltet. Merthogy egyik jelmondatuk, hogy nincs lehetetlen. „Valóban minden problémára megtaláljuk a megoldást. Lehetőleg minél kreatívabban. Ebben van a siker egyik kulcsa. És mindig alkalmazkodni kell egy bizonyos terephez. Természetesen akadnak ’félreütések’ a munka során, de ez mindenütt előfordul.” És sziporkázóan meséli az egyes történeteket, amikor egy mintegy negyvenezer lakosú városnak egy földfúrás miatt néhány óráig nem volt áramellátása vagy éppen vízellátása. Ebből aztán születtek a különféle, ma már vicces helyzetek. Ám a vállalkozás cseppet sem komolytalan, még ha e történetek erre is engednek következtetni. „Kemény és teljes embert kívánó munka folyik virradattól alkonyatig, sokszor tíz-tizenkét órán keresztül. Nekem sosincs szabadom, a nap huszonnégy órájában elérhető vagyok. Megpróbálok minden vásárlói igényt kielégíteni, akár még emberi vonatkozásban lehetetlen időpontokban is. Azt vallom, hogy az elégedett ügyfél mindig jó ajánlólevél.”

Gútán van a cég székhelye, javarészt itt tevékenykednek, illetve száz kilométeres körzetben végeznek munkákat. Szilárd azt mondja, nem kacsintgatnak külföldre, egyelőre elég nekik az itteni piac, elégedett az eredményekkel, hiszen mindig akad tennivalójuk. Ma már saját internet-szolgáltatást is biztosítanak, és olyannyira sikeres ez, hogy Gútán jelentős számú háztartásban az UNITELNET található. Gútán kívül Negyeden és Farkasdon is megtalálhatóak.  Így foglalkoztat mintegy tíz embert, akiknek folyamatos munkájára van szükség az UNITEL Kft. üzemeltetéséhez. Elmondja, odafigyel arra, hogy ütőképes és megbízható csapatot irányítson. Gondosan ügyel arra, hogy amikor sikerül szabadidőt találni, akkor a csapat közösen töltsön el egy kis időt. Részt vesznek különféle társasági összejöveteleken, gasztronómiai fesztiválokon, ahonnét már kétszer hozták el a legértékesebb díjat. De együtt járnak paintballozni (festéklövészet) is. Így épül a csapat és lesznek munkatársakból barátokká, akik segítik vinni a családi vállalkozást. Föld alatt és a magasban egyaránt. Együtt, közös úton. Mert csak így érdemes!

Borka Roland

Kovács Adrián felvételei