Újra titkos bevezetésen voltak a fiatalok

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Újra titkos bevezetésen voltak a fiatalok

2014.10.02 / 11:18
Világcseppek címmel jön a fiatalok egy csoportja által létrehozott fotó-videó tárlat. A Borka Roland újságíró vezetésével megvalósuló kiállítást a gondolkodás reneszánsza ihlette, tudtuk meg tőle.

Világcseppek címmel jön a fiatalok egy csoportja által létrehozott fotó-videó tárlat. A Borka Roland újságíró vezetésével megvalósuló kiállítást a gondolkodás reneszánsza ihlette, tudtuk meg tőle.

„Valamilyen szinten ez az előző, Életatlasz c. tárlat, folytatása, illetve egyenes következménye. Hiszen az előzővel az olvasás fontosságára hívtuk fel a figyelmet, míg a mostanival az újra-gondolkodás a cél, mert aki olvas, az gondolkodik is.” – mondta Borka Roland.

És hogy mi látható a tárlaton? A rendező szerint olyan ismert és jelentős világtörténelmi személyiségeket testesítenek meg a fiatalok, akik példaként állhatnak a fiatalok, de bárki előtt. „Ma nincsenek példaképek. Illetve, akik vannak, azoknak értékrendje, tevékenysége nem lehet követendő, hiszen látjuk, hová jutott a világ. Olyan eszményi személyeket hoztam, akiknek életéből-tevékenységéből sokat lehet meríteni. Emellett segítségükkel elmeséljük Gúta történetét, a teljesség igénye nélkül, hiszen csak szemelvényeket látunk az egyes eseményekből. Amikor kutatni kezdtem a város múltja után, meglepően sok érdekességet találtam. Megpróbáltam sűrítve közzétenni és pici korrajzzal megbolondítani. Így lesz mai az egész. Mert gyökerek nélkül nem határozhatjuk meg magunkat.” – mondta Borka Roland. Hozzátette, hogy a képkiállítás háttérmunkálatairól egy élő szöveges dokumentumfilm is készül, mert mint mondta, nem a cél, hanem az út a lényeg. Ezzel egyetért Karasz Viktor is, akinek fotói láthatóak az október 8-ig megtekinthető tárlaton.

07

„Rolanddal már az előző projektem is együtt dolgoztam. Most sokkal összetettebb együttműködésre volt szükség, beavatott az alkotási folyamatba, kikérte a véleményemet. Sok témát az ötletemből merítve valósítottuk meg. Aztán persze az egészet sutba dobhattuk, mert váratlan helyzetek adódtak a helyszínen. Ezek azonban előre vittek. Sok tapasztalatot szereztem.” – mondja a fotós.

Tíz témát fotóztak a város különböző pontjain, ám ezúttal nem a helyszínen, hanem a megjelenített tartalmon volt a hangsúly.

Kihívás volt megtalálni a megfelelő hátteret úgy, hogy az teljesen belepasszoljon a történetbe, és ne legyen zavaró. Szerintem jól sikerült. Voltak vicces jelenetek is, mint amikor a Newtont alakító srác egyszercsak kerékpárra pattant, vagy éppen libák támadtak meg. Sokat nevettünk.” – meséli a kalandos fotózásokat Karasz Viktor.

02

A tíz témát a szerzők úgy válogatták, hogy azokat kicsit gútaivá téve hiteles legyen. Borka Roland elmondása alapján a munkálatokat már februárban elkezdték, hogy minden kész legyen október 3-ra, a megnyitóra.

„Fél éves szervezés-tervezés és kivitelezés kellett ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. Több tucatnyian hozták tető alá. Voltak az előzőből, de újak is csatlakoztak. Karasz Viktorral remek volt az együttműködés, megértettük egymást és nagyon jól elkapta a pillanatokat, sokat fejlődött az elmúlt egy évben. Megemlíteném még Keszan Mónika varrónőt, akinek a csodálatos kosztümöket köszönhetjük, vagy Karina Oremová ügyes kezű maszkmestert, akinek célja, hogy egy filmstúdiónál vagy színházban dolgozhasson. De köszönettel tartozom Broczky Péternek, aki Kleopátra trónjának szerkezetét készítette, vagy Iványi Dánielt, aki az árboc-vászon festését vállalta gyakorlatilag az utolsó pillanatban. De több ilyen, azonnal riasztható ember jött segíteni. Külön köszönöm a hellóGúta társulásnak, valamint a városnak a támogatást. Nélkülük nem valósulhatott volna meg!” – mondta Borka Roland, rendező.

10

A Világcseppek c. tárlat minden haladó gondolkodású embernek szól, fiatalos nyelvezettel és képmegjelenítéssel. Olyan ismert személyiségeket láthat a közönség, mint Newton, Napoleon, Attila, vagy éppen Szókratész, Kleopátra, Cézár illetve Darwin, Kolumbusz, Da Vinci és Einstein valamint Mark Zuckerberg, az egyik közösségi oldal feltalálója. Megtekinthető Gútán a művelődési központ körtermében október harmadikától nyolcadikáig naponta 10-től 18 óráig (hétvégén is!), a belépés ingyenes.

-villagutta-

képarchívum