Városunkról

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Városunkról

 • Árvíz diákszemmel: Az árvíz borzalmai 1965-ben

  2015.07.03 // Városunkról

  1965. júniusában nagy sürgés-forgás volt egy kis faluban, Gútában. Mindenki a saját gyermekét vitte rokonokhoz. Nagymamám Ifjúságfalvára került. Az akkori gútai Vág-hotelban főztek a gyerekeknek, és onnét hordták az ebédet Ifjúságfalvára. Két hétig nem történt semmi. Mire hazajöttek a gyerekek, addigra már szólt a mikrofon, hogy: "aki tudja, hagyja el a házát".

 • Diákok is a gútai árvízre emlékeztek

  2015.07.03 // Városunkról

  Irodalmi pályázat keretében idézték fel az 1965-ös árvízi hangulatot a gútai diákok. Az Azért a víz az úr! elnevezésű pályázatra tizenöt pályamű érkezett, amelyek ünnepélyes kiértékelésére az árvízi emléknapok keretében tartott önkormányzati ülésen, számos polgármester jelenlétében, került sor.

 • Menekültként éltek az árvízkárosultak

  2015.06.30 // Városunkról

  Jajveszékelés, óbégatás, hangos zokogás hallatszott azon a napon, amikor Gútára beérkezett az emberemlékezet óta nem látott árvíz 1965-ben. Olyannyira mély nyomott hagyott ez a lakosok emlékezetében, hogy a közbeszédben elterjedt a „víz előtt, víz után” megfogalmazás.

 • Amit elvitt az árvíz, visszahozta az összefogás

  2015.06.26 // Városunkról

  Rémálomszerű volt, ahogy a nagy ár nemcsak elérte Gútát, de kérlelhetetlenül és feltartóztathatatlanul hömpölygött és tört utat magának. Azon a bizonyos június 25-i éjszakán senki sem hajtotta álomra a fejét, hiszen az ár csendben pusztított, kúszva, akár az alattomos kígyó, úgy falta fel áldozatát, és borított el mindent, ami az útjába került. 1965 nyarán soha nem látott árvíz a teljes akkori Gútát temette hullámsírba.

 • Ég, föld, férfi, nő: Csallóköz

  2015.02.07 // Városunkról

  Az útifilm csallóközi részében gútára is elkalandoztak, ahol megismerkedtek a Vermes törzs tagjaival a gútai rozmárokkal és a Kis-Duna holtágának 0,7 fokos vizével.