Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Címke "árvÍz"

 • Káprázatos orgonahangversenyt adott Nagy István

  2015.07.03 // Hirek

  Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a Gútán élő Nagy István orgonista tehetségét megcsillogtatva szinte egész estés koncerttel örvendezteti meg gútai hallgatóságát. Ezért is volt igazán élményszerű és értékelendő a pénteken a gútai Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomban tartott zenei sokszínűséget bemutató hangversenye. Nem túl gyakori és talán éppen ezért nagyon is becsülendő, hogy a harminchárom éves fiatalember orgonajátékában gyönyörködhetnek az érdeklődők.

 • Testvéries múltidézés a gútai árvíz emlékünnepségén

  2015.07.03 // Hirek

  A duna árvíz ötvenedik évfordulóján Gútán a városhoz köthető települések vezetőivel közösen emlékeztek a természeti katasztrófára és az utána következő páratlan összefogásra, aminek köszönhetően az akkori csehszlovákia legnagyobb faluja 1967-ben város rangot kapott.

 • A nagy árvízre emlékeztek

  2015.07.03 // Hirek

  Ünnepies önkormányzati üléssel vette kezdetét a dunai árvíz ötvenedik évfordulója alkalmával rendezett programfolyam. A városi hivatal nagy üléstermében zajló esemény Horváth Árpád, Gúta polgármestere múltidéző és jövőbetekintő beszédével kezdődött.

 • Árvíz diákszemmel: Az árvíz borzalmai 1965-ben

  2015.07.03 // Városunkról

  1965. júniusában nagy sürgés-forgás volt egy kis faluban, Gútában. Mindenki a saját gyermekét vitte rokonokhoz. Nagymamám Ifjúságfalvára került. Az akkori gútai Vág-hotelban főztek a gyerekeknek, és onnét hordták az ebédet Ifjúságfalvára. Két hétig nem történt semmi. Mire hazajöttek a gyerekek, addigra már szólt a mikrofon, hogy: "aki tudja, hagyja el a házát".

 • Diákok is a gútai árvízre emlékeztek

  2015.07.03 // Városunkról

  Irodalmi pályázat keretében idézték fel az 1965-ös árvízi hangulatot a gútai diákok. Az Azért a víz az úr! elnevezésű pályázatra tizenöt pályamű érkezett, amelyek ünnepélyes kiértékelésére az árvízi emléknapok keretében tartott önkormányzati ülésen, számos polgármester jelenlétében, került sor.

 • Menekültként éltek az árvízkárosultak

  2015.06.30 // Városunkról

  Jajveszékelés, óbégatás, hangos zokogás hallatszott azon a napon, amikor Gútára beérkezett az emberemlékezet óta nem látott árvíz 1965-ben. Olyannyira mély nyomott hagyott ez a lakosok emlékezetében, hogy a közbeszédben elterjedt a „víz előtt, víz után” megfogalmazás.