INEKO ranglista: Gútán a Corvin Mátyás iskola a legjobb

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

INEKO ranglista: Gútán a Corvin Mátyás iskola a legjobb

2015.12.03 / 08:25
Nagyon jó tanulói eredményeket tud felmutatni a gútai Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola. Derül ki az INEKO, azaz a Szociális és Gazdasági Reformok Intézete által összeállított iskolai ranglistájából.


Az értékelés összeállításához alapul vették a tanulók országos tanulmányi versenyeken elért eredményeit valamint a teszteléseken való sikeres részvételt, illetve a középiskolások esetében a munkaerőpiacon való érvényesülési esélyeket. Gútán a valamennyi értékelt iskolák közül az Iskola utcai Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola került az élre, mégpedig 6,5 pontos, azaz nagyon jó értékeléssel.

Az összesítés alapján a tanintézmény háromszáztizenkilenc diákja közül negyvennégy szociálisan hátrányos környezetben él. A Tesztelés 9 elnevezésű felmérésben az iskola diákjai a matematika és a magyar nyelv tantárgyakban kilencven százalék feletti, míg a szlovák nyelv és irodalom tantárgyban hatvan százalék feletti eredményt értek el.

Második legjobb iskola Gútán a Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola. A Szlovák utcában lévő tanintézmény hat pontos, azaz nagyon jó értékelést kapott. Itt leginkább az érettségi vizsgák eredményeit és a diákok a munkaerőpiacon való érvényesülését mérte az intézet. Az iskolában háromszáznyolcvanöt diák tanul.

Jóval lemarad az INEKO-listáján a Palkovich Viktor utcában található II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola, ami kifejezetten rossz, átlag alatti tanulmányi eredményeket mutat a maga 3,1 pontjával. A Tesztelés 9 felmérésben a diákok a matematikában huszonhat, a magyar nyelvben harmincöt, míg a szlovák nyelv és irodalom tantárgyban harminckét százalékot szerzett. A tanintézménybe kétszázötvenhárom diákból negyvenkilenc szociálisan hátrányos helyzetű.

Ennél is rosszabb eredményeket a Győri utcai Ján Ámos Komenský Szlovák Tannyelvű Alapiskola ért el. Az összesítés alapján az értékelt gútai iskolák közül a negyedik helyen végzett, mégpedig 2,9 ponttal, ami nagyon rossz eredménynek számít. A Tesztelés 9 felmérésben ez az iskola kifejezetten gyenge tanulmányi eredményeket ért el, a szlovák nyelv tantárgyban nyolc százalékot, míg a matematika tantárgyban tizennégy százalékot kapott. Az iskola kétszáztizenhét diákjából harmincegy szociálisan hátrányos helyzetű.

A teljes lista megtekinthető az INEKO honlapján.

Az intézet arra figyelmeztet, hogy a diákok eredményei alapján összeállított értékelés nem veszi figyelembe a tanulók közti különbségeket, amiket egyéb körülmények határoznak meg. Mint például a szociális háttér, ahogyan nem méri fel az iskola hozzáadott értékét, tehát azt, hogy az adott időszakban az iskola milyen készségeket és ismereteket adott át diákjainak, így aztán nem mutat teljes képet az egyes iskolák minőségéről.

Borka Roland

Forrás: skoly.ineko.sk

 

INEKO ranglista gútai vonatkozása:

1. Corvin Mátyás MTNYAI (6,5)

2. Schola Privata Gutaiensis MTNY Magán Szakközépiskola (6,0)

3. II. Rákóczi Ferenc MTNYAI (3,1)

4. Ján Ámos Komenský Szlovák Alapiskola (2,9)