11. önkormányzati ülés - Forró Tibor képviselő blogja

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

11. önkormányzati ülés - Forró Tibor képviselő blogja

2011.11.30 / 20:04
Meghívtuk az ülésre a teremkerékpar klub képviselőit, a csapatot akik Japánban voltak bajnokságon: Csente Viki, Szabó Dóra, Vas Korina, Vincze Alica és az edző Hajdú Andrea. Harmadik helyet értek el! Elismerő oklevelet ad át a polgármester és a sport bizottság elnöke.

13:57   Entering the hall of fame...

14:09   Kezdünk. Programpontok a meghívo szerint.

 Meghívtuk az ülésre a teremkerékpar klub képviselőit, a csapatot akik Japánban voltak bajnokságon: Csente Viki, Szabó Dóra, Vas Korina, Vincze Alica és az edző Hajdú Andrea. Harmadik helyet értek el! Elismerő oklevelet ad át a polgármester és a sport bizottság elnöke.
Most már Japánban is tudják hogy "létezik" Gúta, egy szlovákiai magyar város...

A polgármester beszámolója az ülés elején

December folyamán elindítjuk a buszmegálló és a szlovák iskola kolaudációját! Továbbá januárban a „18 lakás egység“ kolaudációját. Nem szabadna csúszásnak lennie!
Akit érint  a 18 lakás, az jelezzen a hivatalban, vagy a szociális és lakásügyi bizottságnak időben! És nem szabad elfeledkezni a 9 havi kaucióról, amit ugye egy év múlva visszakapnak az új lakások bérlői...

Info: Angyal Béla - A tájház állapota, tetőt cseréltünk az épületen ugye?! Az új cserép nehezebb mint az öreg? Mert meg vannak repedve a falak! Továbbá a szlovák iskola felújításával mi van? Úgy volt, hogy kapunk egy átfogó tájékoztatót arról, hogy a nyertes pályázaton miért mi fizetünk ki részeket. Hol és ki hibázott? Ez az anyag amit ma kaptunk ide az asztalra nem volt a CD-n kiküldött anyagban...
A: MayorAz építésügyi osztály vezetője fog erről beszámolni.

A: Mészáros ImreA tájház tetején pedig ugyanolyan fajsúlyú cserép van mint volt, ez biztos. A repedések nem a cserepek súlya miatt van. A hátsó részen pedig az alapok miatt. Egy rész alatt van míg másik rész alatt pedig nincs. A falat meg kell támasztani. A J.A.Komenský alapiskola felujításáról lesz egy pont ahol beszámolok.

15:20 Kezdődik a "háború", a takarékossági intézkedések.

Elsőként a Kultúra, sport és egyéb dotációk

Info: Gögh Misi - 3 lépésben vágjuk meg a sport szervezeteket, az f) pont ( -5%) nem is volt tárgya az anyagnak meg múlt heten. Kérem ne vegyék figyelembe!

Ez az 5% kb. 3.500€ az éves 70.000€-ból az összes sport klubnak.

Info: Ferencz Lacibáty - Ezeket az intézkedéseket máshogy kell csinalni, még a sport bizottság sem tárgyalta.

Csatoltam az anyagot (feljebb), sport bizottságnak tárgyalnia kellett...


Info: Angyal Belabáty - Arról kéne beszélni amiről ennek az anyagnak szólnia kéne! Milyen megtakarítás az ingatlanadó 10%-os növelése? Hiányolom a hivatal reorganizációját! Mert az egy dolog, hogy elveszünk a sporttól meg nem tartunk nyugdíjas jubileumot...

Info: Lengyel Pista - A számokhoz csak annyit, hogy ezek likviditív számok a teremkerékpárnak. Mivel két teremben vannak, ez évente kb. 3000€. Adunk 2000€-t és adjunk vissza 3at, akkor milyen támogatás ez?
Fuh, ezt most odatette. Jó időben! Az előbb jutalmazták meg a versenyzőket, most meg haza vágjuk ezzel? Hát, nemtom hölgyek urak. Ilyenkor úgy erzem "kevesen vagyok" egy igen vagy egy nem-hez.

Info: Kögler Zoli - Én csak a b) ponthoz... Ki fogja ezeket a csoportokat összeállítani?
Kulturbizottsag javasolja, önkormányzat hagyja jóvá. Erről van VZN!

Info: Bajcsi Bélabáty - Ne ott spóroljunk ahol a sportról és a kultúráról van szó! Javaslom a kultúrát 30%-al és a sportnak az 5%-ot eltörölni! Köszönöm!

Nagyon sokan szóltunk hozza az első ponthoz. Tény hogy sok mindent kell figyelembe venni, viszont nem szabad hogy elkerülje a figyelmünket a lényeg: pénzt kell fogni, hogy ne menjen csődbe a város! Nem állítom, hogy ez a pont oldja meg a problémát, de valamit segíthet!
A polgármester is hasonlóan látja, és egy családhoz hasonlítja az egész pénzügyi helyzetet...


 Info: Bajcsi Bélabáty - Nagyon örülök ha ezt a polgármester úr ugy latja mint egy családot. Csak ezt én máshogy képzelem el: az önkormányzat a családfő, akkor nem a gyerekeken kell elkezdeni spórolni, hanem magán!

A módosítás az első ponthoz annyi, hogy a sportról nem veszünk el 5%-ot! A blokk átmegy..

Jön a 2.blokk az első pontból, Az energia


Info: Lengyel Pista - Javaslat, mondjuk fel a mandát szerződést a Kolbyttal!
Hmmm...ez érdekes. Szavazunk, nem megy át. Viszont elfogadunk egy módosítást arról, hogy februárban lesz ez tárgyalta.

Info: Madarász Robi - Az iskola konyháját ne érintése a c) pont, mivel az ingadozás a falak vizesedését és penész kivalasat okozhatja. És a d) pontnál pedig a torna termeket is bevonnák, a szlovák normák szerint!
Kiegészítésekkel együtt megszavaztuk!

Következik a Vagyonjog 

Erről volt szó többek közt az első pontnál. Mivel több tényező is felmerült, én is utánaszámoltam a többi klubnak picit (a kosarasokkal tisztában voltam)... levesszük a programról f) – k) pontokat.
A következő önkormányzaton lesz tárgyalta a lényeg. Többek közt a terembérlet és rezsi mizéria is. Viszont jóváhagyták a kultúrház ár táblázatát! (TO BE SCANNED)
A következő pontokat fennakadás nélkül jóváhagyjuk..

Viszont a Hulladék gazdálkodásnál:

Info: Árgyusi Imre - A Környezetvédelmi bizottság javaslata, hogy ne 5 hanem 10%-al emeljük.
Infó képp ez éves 0,845 € azaz 25 korona éves emelést jelent per fő!
Info: Ferencz Laci - Még mindig dolgoznak a Gúta Service gépei magánterületeken. És a g) pont, hogy itt van... hát jogos nem?!
Info: Bajcsi Béla - Feljegyeztem egyes képviselők mit mondtak egy éve az a) ponthoz: "marhák lennénk adót emelni választások előtt; Klárika (pénzügy osztályvezető) nem téged hanem minket választanak." tudtuk, hogy mínuszba megyünk. Mír nem tudtuk ezt megtenni egy éve. Majd 3 év múlva jönnek a választások akkor megint csúszni mászni fogunk a polgárok előtt, hogy mi vagyunk a legjobbak.

Szavazunk a 10%-ról, nem ment át! Elég megosztott szavazás volt, Bélabá jókor sütötte el a cetlijéről a jegyzeteket...
Szavazunk arról hogy ne emeljük, nem megy át!

Szavazunk a tanács javaslatáról ami 5% emelés ahogy azt írtam. Átmegy! Ez azt jelenti, hogy most mindenki havonta 1,48€-t fog fizetni a szemét elhordásért. Na ezért mennek mínuszba a hulladék kezelési mutatóink! És még így is egy egész szép lista van arról ki NEM fizet szemét díjat a városban...


Újabb vita indult ki az ingatlan adó emelése miatt. Az eredeti javaslat 10% volt. Ez éves 46000€ pluszt jelentene a városnak.
Fekete Attila javasolta, hogy a vállalkozás céljából kihasznált ingatlanoknál ne emeljünk.
Itt Lengyel Pista megjegyzi, hogy ha ez így megy át maximum éves 7000€-t jelent!
Info: Nagy Sándor - Itt az alkalom, hogy támogassuk a vállalkozókat.Ne emeljük a vállalkozás céljából használt épületekre az adót.
Az MKP frakció időt kér. Visszavonultak.

Mindenki visszajött. A frakció javaslata 7% mindenkinek.

Átmegy! Ez éves 32000€t jelent a jövő évi költségvetésbe.

Az első pontot, azaz a 199/2011-es határozati javaslatuk 8 pontját tárgyaltunk meg. Mivel este 8 óra van és 2-től van ülés, konstatalnám a meghallgatott viták, javaslatok és eredmények tükrében nem volt teljesen eredményes a gondosan kidolgozott spórolási javaslatokról a szavazás.
20:10   A teljes határozatot 17 igen mellett jóváhagytuk. Végre! És 15 perc szünet következik...

„Átsuhantunk“ két ponton, majd jön a szlovák iskola rekonstrukciója.

A teljes bejegyzés ITT tekinthető meg.