37. önkormányzati ülés - Forró Tibor képviselő blogja

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 18. kedd, Erik

37. önkormányzati ülés - Forró Tibor képviselő blogja

2014.02.03 / 17:43
37. önkormányzati ülés - Forró Tibor képviselő blogja

Többen hiányolták a naplóimat az ülésekről, hát íme. Sajnos a szerverünk bedöglött ahol a helloguta.eu anyag volt (minden elveszett), így nem volt hova tölteni a bejegyzéseket, a facebook jegyzetei pedig úgy tűnik nem olyan népszerűek.

Február 3.

Ülésezik a „nagy csapat” újra. Beléptünk a „ciklus” utolsó évébe. Kíváncsian várom a 2014-es év alakulását, főképp azt kinek, hogyan fog „változni” az álláspontja. Izgalmas évnek nézünk elébe. Ezt bizonyítja a mai első érdekes pontunk is: A nyugdíjas otthon és napközi igazgató választásának feltételei, ennek jóváhagyása.

A tanácson már sikerült elérnünk, hogy az elbíráló bizottság (5fő) bővüljön a főellenőr és a polgármester személyével. Amit most a polgármester véleményez: „..nem szeretnék részt venni ennek a bizottságnak a munkájában, nekem ezzel más lesz a dolgom”. Árgyusi Imre előterjeszti módosító javaslatát, mely szerint a feltételeket szigorítsuk a szakmai gyakorlat terén. Továbbá azt, hogy a motivációs levél helyett (-hez) csatoljanak a pályázók konkrét tervet arról, hogyan és mit változtatnának, fejlesztenének.

Bajcsi Bélabá nehezményezte a főellenőr részvételét ebben a bizottságban. Szerinte a főellenőr itt magát fogja ellenőrizni. Nem teljesen értem az érvelését, de mondhat valamit. A tanácson mi azzal az indítvánnyal választottuk be a főellenőrt, hogy az önkormányzatot képviselje, ami a munkatöltete. Angyal Béla szót kér és közli, hogy nem kell kerülgetni a forró kását, mivel a közösségi oldalon megjelent ki a jelölt (Murányi Gyuri): „..valójában arról fogunk szavazni, hogy ez a jelölt megfelel-e a kritériumoknak vagy nem. Az Árgyusi Imre által benyújtott javaslat szerint a tanárokat eleve kizárjuk. Továbbá javaslom, hogy a szociális téren végzett gyakorlat legyen része a feltételeknek. Hiszen a polgármester is tudja, hogy a megyén is mindig szakmai gyakorlatot kérünk a hasonló pályázatokon. Továbbá egyetértek Bajcsi Bélával, hogy a polgármester és a főellenőr ne vegyen részt, viszont javasolnám két képviselővel feltölteni a tagságát.” Az ő javaslata, hogy én és még valaki a testületből. Miután a főellenőr és a polgármester „visszalépett” nem ért váratlanul hogy képviselő legyen még a bizottságban, támogatnám ezt az indítványt.

Ahogy tanult barátom szokta mondani: „Nem rosszból, de jóból sem” azért a szakmaiságnak oszlopos szerepe kell, hogy legyen egy ilyen pályázatnál. Bajcsi Béla ismét szót kér: „..nem bírok nyugodni. Itt ülök már pár éve, amikor iskola igazgatót választottunk, akkor nem volt ilyen. Elsősorban az ott lakók érezzék, hogy jó ember kerüljön oda”.

Az alpolgármester asszony elmondja, hogy az eredeti összetétel mellett kellene maradnunk. Az Imre javaslatával több helybelit kizárnánk és ez nem jó. Majd közli, hogy nem titok a frakció ezért van, az MKP megvitatta ezt a témakört és fontos, hogy ki kerüljön egy ilyen intézmény élére. Igen, ezzel is egyet tudok érteni, na de…

Szavazunk: 6-9-3 arányban Árgyusi Imre javaslatának első része nem ment át.

Angyal Béla javaslata, hogy 2 képviselő legyen, így 7 tagú legyen a bizottság, természetesen nem ment át. Végülis egy „kardinális“ kérdésről van szó, melyet politikai szinten meg kell védeni. Az eredeti javaslat megy át az önkormányzaton, még úgy is, hogy Gőgh Misi nincs itt. Akinek megy a matek az számoljon és ha kíváncsi a két névre az kérdezzen 

Következő érdekes pontra térünk a városi támogatások, sport és kultúra, szétosztása. Mármint az arányok. Már pár éve aktívan részt veszek ebben, még soha nem volt ilyesfajta egyetértés. Tavaly jóváhagytuk, hogy a folyó költségvetésünk saját bevételi oldaláról 1,5% menjen a várostól a támogatásokra. Ezt a két bizottság javaslata alapján hagytuk jóvá, volt is vita a háttérben a Sport és Kulturális Bizottságokon. Idén a javaslat az, hogy 1,5% (61.371€) a sporté és 0,25% (10.229€) a kultúráé. Ebben a formában a sport is és a kultúra is valamivel többet kap 2014-re. 

A hivatalvezető elmondja, hogy a készülődéshez mérten sikere is volt mindkét rendezvénynek. A kültúrműsoron és a vásárban is sokan voltak és jól érezték magukat. A tüzijátékkal kapcsolatban voltak aggályai a hivatalnak, de nagyon jól sült el. Látszik, hogy a város igényli ezt a fajta szórakozást vagy szórakoztatást. Majd külön megköszöni Friconak és fiának, hogy elkészítették ezt a csodálatos tűzijátékot. Egyetértek, tényleg jó dolog a tüzijáték szilveszterkor. Voltunk is kint, bár picit késve érkeztünk (még akkor is), de tényleg nagyszerű volt. Köszi Frici J

Lengyel Pista kért szót: „Szilveszterrel és a Mikulásvárással egyetértek, de értékeljük át, hogy ez a kirakodóvásár szükséges-e.” True, ezzel is egyet tudok érteni. Bár a korzó és a Kitti előtt nagyon igyekeztek, hogy jó hangulat legyen, de ehhez szerintem hiányzott valami. Valami plusz…

A szünetben Szilviát (aktuálisan megbízott vezető) azért megkérdeztem, hogy beadja-e az igazgatói posztra a pályázatát. Szerintetek mit mondott? :-/

Következő érdekes pontra térünk a városi támogatások, sport és kultúra, szétosztása. Mármint az arányok. Már pár éve aktívan részt veszek ebben, még soha nem volt ilyesfajta egyetértés. Tavaly jóváhagytuk, hogy a folyó költségvetésünk 1,5%-a menjen a várostól a támogatásokra. Ezt a két bizottság javaslata alapján hagytuk jóvá, volt is vita a háttérben a Sport és Kulturális Bizottságokon. Idén a javaslat az, hogy 1,5% (61.371€) a sporté és 0,25% (10.229€) a kultúráé. Ebben a formában a sport is és a kultúra is valamivel többet kap 2014-re. Kögler Zoli elmondja, hogy szerinte ha tavaly túlélték a klubok az előző pénzekkel az évet, akkor fordítsuk másra ezt a „megspórolt” pénzt. Nagy Sándor érvel a javaslat mellett, azzal, hogy így sok torzsalkodásnak elejét vesszük a két tábor közt. Ez igaz, találóbb lett volna azt mondani, hogy a Rigó Magdi és Gőgh Misi párbaját mellőzzük a jövőben ezzel a határozattal, ami szintén megkönnyíti az elosztást. Remélem Orem Klárika és Gőgh Sanyi szintén pozitívan értékeli ezt a módosítást… A tervezet szerint a közvilágítás csomagjából megy át a plusz 10.200€ a támogatásokhoz. Támogatni tudom, hisz idén a közvilágítást teljes egészében át fogjuk építeni és a várt spórolás akár 60% is lehet.

Valójában a három pont, mely a támogatásokat illeti, átmegy az önkormányzaton „mint libán a fos”. Támogattam, mindhármat. De azért kiemelnék pár dolgot. Az önkormányzat ezzel jóváhagyta, hogy: a legjobb sportolókat 400€-ból fogjuk kiértékelni, a nyáron szervezett röplabdatornát 50€-ból tervezi a sport bizottság, a 2014-es vásárt 19150€-ból szervezheti a Kultúrház, 3000€-ért lesz idén is tüzijáték J, a március 15 és az SNP ünnepe 100€-ból lesz finanszírozva.

A továbbiakban megvitattuk, hogy a Gúta Service udvarán levő törmeléket a Gutte Kft. ledarálja, mely törmelékből többek közt a „déli zóna” utcáinak az alapját idén elkészítjük.

A Szociális és lakásügyi bizottság javaslatai alapján jóváhagytuk a lakáskérvényeket. Az első esetben sikerült „mellényomnom” mivel az illetőnek van tartozása, így nem javasolta az önkormányzat a lakást. Vicces volt egy darab igent látni az én nevem mellett. Elnézést J

Az utolsó pont a városi havilap kiadása. Van rá határozata az önkormányzatnak, szeretnének a GútaTV égisze alatt havi lapot megjelentetni. Viszont Angyal Bélának van javaslata, hogy ezt a pénzt inkább fordítsuk a TV webes felületének fejlesztésére és ne adjunk ki írott sajtót. Teljes mértékben egyetértek! Ennyi oszt annyi… 6-5-4 arányban ez a javaslat nem ment át. Mind1, akkor legyen. Adjuk ki, kíváncsian várom!

 

INTERPELLÁCIÓ

A Déli zónába úgy tudom többen adtak be kérvényt telek vásárlásra, építkezés céljából. Ezeket a kérvényeket vegyük elő és érdeklődjük meg melyik kérvény aktuális még. Ha lesz út valószínű találunk jelentkezőt is, foglalkozzunk ezzel.

Továbbá amennyiben a következő ülésen elővesszük a zónában eladott telkekkel kapcsolatos feltételeket kérem ezeket, vitassuk meg több platformon, pl.: pénzügyi bizottság, vállalkozói esetleg szociális és természetesen az építésügyön.

A GútaTV… tőlem érkeztek már javaslatok hasonló témában. Amint azt az utolsó szavazásnál láthatták én támogatom a webes fejlesztést. Az ügyvezetővel már aktívan foglalkozunk a témával az utóbbi hetekben, a közeljövőben online követhető lesz az adás remélhetőleg. 

Továbbá újfent javaslom, hogy a digitális, ingyenes sugárzás lehetőségét a TV vezetése tárgyalja meg az érsekújvári TV-vel. Nekik már engedélyeztetve van, és úgy tudom van még szabad sávjuk. Ezzel a két felülettel jelentősen bővülhet a TV saját bevétele a reklámokból.

 

18:25, 2014.02.03

Forró Tibor