Te is lehetsz városi képviselő

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Te is lehetsz városi képviselő

2014.07.16 / 09:57
Te is lehetsz városi képviselő. Elég, ha állandó lakhellyel rendelkezel az adott városban és betöltötted a 18. életévedet.

Te is lehetsz városi képviselő. Elég, ha állandó lakhellyel rendelkezel az adott városban és betöltötted a 18. életévedet. Legkésőbb 55 nappal a választások előtt - idén ez szeptember 21.(!) - két egyenértékű példányban személyesen kell leadnod a jelölőlistádat (vzor kandidátnej listiny) az önkormányzati kerület választási bizottsága jegyzőjének. 

A jelölőlistán szerepelnie kell: 
- utónév (köznyelv: keresztnév)
- családi név (köznyelv: vezetéknév)
- tudományos cím (köznyelv: titulus)
- életkor
- foglalkozás
- állandó lakcím
- aláírás

Csatolni kell egy saját kezűleg aláírt nyilatkozatot (Vyhlásenie), hogy egyetértesz a jelöltséggel és hogy nem járulsz hozzá ahhoz, hogy más jelölőlistán is feltüntessenek, és hogy nincs tudomásod arról, hogy megválasztásodat bármi akadályozná.

Ha nem egy politikai párt színében indulsz, akkor szükséges benyújtani egy petíciót, amelyet a választásra jogosultak aláírnak - ez nem jelent elköteleződést az adott ember iránt! Gúta esetében ez 200 db aláírást jelent. A petícióban minden aláírásnál fel kell tüntetni a választópolgár utónevét és családi nevét, állandó lakcímét (utca + házszám).

Visszalépni is lehetséges, mégpedig három nappal a választások napja előtt. 

Polgármesternek is jelentkezhetnek mindazok, akik betöltötték 25 életévüket és legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, amit az adott végzettséget igazoló dokumentum fénymásolatával igazolnak (szakmunkás bizonyítvány - köznyelvben: inaslevél, érettségi bizonyítvány, stb.). Ez a kitétel szerepel a belügyminisztérium honlapján. 

A teljes jelöltlistát legkésőbb 35 nappal a választások előtt kell nyilvánosságra hozni, idén ez október 11-e. Gútán a képviselő-testület által idén tavasszal elfogadott rendelete szerint az új önkormányzatban 17 városi képviselő lehet.

Hasznos lehet elolvasni a községi önkormányzatokról szóló törvényt, hogy némi elképzelés legyen, mi is az önkormányzás.