Újabb hőhullám éri el Gúta környékét is

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

Újabb hőhullám éri el Gúta környékét is

2015.07.17 / 08:32
Másodfokú hőségriasztást adott ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet térségünkre, péntekre és szombatra. Az előrejelzés szerint a napokban ismét fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, a péntek déltől szombat estig tartó figyelmeztetés szerint térségünkben harmincöt fok feletti hőmérséklet várható.

Ez a hőhullám ismét próbára teszi az egészséges emberi szervezetet is, ugyanakkor a házi kedvencek számára is kihívás lesz átvészelni a forró napokat. Vasárnapra pedig akár negyven fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála. Kismértékű változás vasárnap napközben várható, amikor időlegesen egy érkező hidegfront hoz némi felfrissülést. Azonban továbbra is marad a kánikula.

Ezzel egyetemben nagyon erős UV-sugárzás várható, így napközben 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak hosszabb ideig a napon, illetve mindenképpen magas faktorszámú fényvédő krémeket kell használni. Sokat segít a szalmakalap, napszemüveg, valamint ügyelni kell a kellő mennyiségű folyadék bevitelére is.

A szakemberek azt tanácsolják, ezen időszakban kerülni kell a cukros, illetve alkoholos italok valamint a nehéz, zsíros ételek fogyasztását. Figyeljenek oda házi kedvenceikre, legyenek árnyékos helyen, ahol mindig van számukra friss víz. A hosszabb távú előrejelzés szerint a következő héten is folytatódik a kánikula, enyhülés csak a hónap végétől várható, amikor is a nappali csúcsokhoz képest tíz fokkal is visszaeshet a hőmérséklet.

-br-