Őstermelői piacot szeretnének Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 18. kedd, Erik

Őstermelői piacot szeretnének Gútán

2015.08.09 / 14:23
Megrendszabályozták a piaci tevékenységet Gútán, ezzel elősegítve egy őstermelői piac kialakítását. Döntött legutóbbi ülésén a városi képviselőtestület. Az új piaci rendtartást négy általános érvényű rendelet szabályozza, ami egy meglehetősen terjedelmes és átfogó anyag.


Az elfogadott rendeletek szabályozzák az állandó és alkalmi piacokat, az alkalmi eladásokat, valamint a városi művelődési központban történő árusítást is.

Éppen ez utóbbi váltott ki heves vitát, mivel Fekete Attila (független) azt javasolta, szüntessék meg az árusítást a VMK-ban, ugyanis „szemetet” árulnak ott. Árgyusi Imre (független) képviselő ugyanakkor figyelmeztetett, e szolgáltatás díja szerepel a kultúrház költségvetésében, ezt a bevételhiányt máshonnét kell bebiztosítani. Forró Tibor (független) képviselő megjegyezte, hogy ez évi tizenöt ezer eurós tételt jelent.

Több képviselő is felszólalt a vitában. Horváth Árpád (MKP) polgármester elmondta, több éve vitatott kérdés a kultúrházban történő árusítás. „Van egy vásárlói réteg, aki ezt igényli.” – mondta.

A képviselői módosítást nem hagyta jóvá az önkormányzat, így továbbra is lehet árusítani a művelődési központban, ugyanakkor szintén Fekete javaslatára megemelték a bérleti díjakat (színházterem 100€/óra, körterem 35€/óra, Libresso terem 30€/óra).

Az általános érvényű rendeletek újratárgyalását egyébként egy ügyészi figyelmeztetés indokolta, mivel sok esetben nem voltak összhangban az érvényes törvényekkel. A jelenlegi már egy átfogó és részletes anyag. Tételesen szerepelnek benne az árusítóhelyek, a forgalmazható termékek listája, a nyitva tartás valamint az engedély kiadásához szükséges benyújtandó iratok. Ez utóbbi belefoglalását Németh Ivett (független) képviselő szorgalmazta.

Egy állandó piaci helyet jelöltek ki, mégpedig az addigi helyen, a Piactéren, ahol szerdán és szombaton reggel nyolctól délig történhet az árusítás.

Az önkormányzat célja, hogy a Piactéren egyfajta őstermelői piac alakuljon ki, éppen ezért néhány termék árusítását nem engedélyezi az új rendelet, mint pl.: könyvek, újságok, elektronikai cikkek, kerámiák, festmények, stb. Gőgh Mihály (MKP) képviselő az ülésen elmondta, azért terjesztették be ezt a módosítást, mert nem szeretnék, ha teljesen kommerszé válna a piac, hanem a helyi gazdáknak szeretnének teret biztosítani.

Szabályozásra kerültek az alkalmi piacok (a nyári és karácsonyi vásár idején) is. Alkalmi árusításra pedig rendezvények alatt a futballpálya térségében, a sportcsarnok mellett, a Templom téren valamint az iskolai és óvodai udvaron az ott szervezett rendezvények alatt van lehetőség.

Samu István (MKP) képviselő azt javasolta, hogy rendezvények alatt a Szent Rozália parkban is engedélyezett legyen az árusítás, ezt azonban a többi képviselő nem támogatta, a hely szakrális területi mivoltára hivatkozva elutasították az indítványt.

A polgármester megjegyezte, mivel ez egy komplex anyag, így a könnyebb érthetőség kedvéért lefordítják magyarra, kifüggesztik, elérhetővé teszik az emberek számára, valamint hozzáférhető lesz egyes intézményekben és a piac kezelőjénél is.

Borka Roland
Kovács Adrián felvétele