Költözik a magyar speciális iskola

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Költözik a magyar speciális iskola

2015.09.01 / 11:02
Átmeneti megoldásként került a szabadidőközpont berkeibe a magyar speciális alapiskola. Döntöttek a gútai képviselők legutóbbi ülésükön.


A meglehetősen kardinális kérdés sürgető megoldást kívánt, ugyanis a közegészségügyi hivatal nem hagyja jóvá, hogy a magyar speciális iskola az eddig székhelyének nyilvánított helyen működjön.

„Az épületben mindig is iskola működött. Azonban már hosszú ideje túl elhanyagolt volt, az előző igazgatónő minden követ megmozgatott, ám nem járt sikerrel. Az épület nem városi, hanem belügyminisztériumi tulajdon, így a város nem újíttathatta fel. Mindenképpen valamilyen elfogadható megoldást kerestünk.” – mondta portálunknak Horváth Árpád, polgármester. Hozzátette, már eddig is mindig segítő kezet nyújtottak az iskolának. Amikor szükséges volt egy meglehetősen modern mobilvécét helyeztek az iskola udvarára.

„Tavaly a közegészségügyi hivatal illetékes osztálya egy évre engedélyezte az iskola működését az épületben. Gyorsan kellett oldani a kialakult helyzetet. A speciális iskolát nemcsak a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek látogatják, hanem különféle mások segítségére szoruló gyermekek is. Nagyon sok tárgyalás előzte meg a megoldást. Több lehetőség is szóba került, míg végül az önkormányzat parázs vita után döntő többséggel úgy határozott: a két osztály a szabadidőközpontban kap helyet, a harmadik osztály már évek óta a Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola étkezdéje mellett működik.” – fogalmazott a polgármester.

A döntés szerint a szabadidőközpontban, két tanteremben a tanítás reggel héttől délután fél egyig tart, ezt követően sor kerülhet az intézmény szabadidős tevékenységének bebiztosítására. A polgármester hangsúlyozta, hogy ez mindenképpen átmeneti megoldás, és jövő március végéig a speciális iskola vezetőjén múlik, mi lesz a tanintézmény további sorsa.

Horváth több lehetséges megoldási javaslatot is felvázol. Az egyik, hogy egy családi ház megvásárlásával egy fedél alá kerülhet mindhárom osztály. Lehetőségként felmerült a gútai gyermekotthon épületének kihasználása is. Ez azonban hosszadalmas folyamat, ugyanis a gyermekotthon a családügyi minisztériumhoz tartozik, a speciális iskola pedig belügyminisztériumi fenntartás alatt van és a két illetékes szaktárca mindezidáig nem tudott dűlőre jutni az intézményt illetően. A harmadik lehetséges megoldást a polgármester nem választaná. Aszerint a speciális iskola valamennyi diákját alapiskolai osztályokba integrálnák. Horváth úgy fogalmazott, mindent megtesz annak érdekében, hogy különálló intézményként működhessen tovább a magyar speciális alapiskola. Az eddigi épületet a lehetőség szerint megvásárolná a város, mivel meglehetősen lukratív helyen, a városközpontban található.

Borka Roland

A szerző felvétele