Digitális önkormányzat Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 18. kedd, Erik

Digitális önkormányzat Gútán

2015.09.22 / 14:00
Az eddigieknél is hatékonyabbá és áttekinthetőbbé szeretnék tenni a gútai önkormányzati képviselők munkáját.


Az úgynevezett Digitális önkormányzat elnevezésű projekt keretében még jobban fogja kihasználni a korszerű számítástechnikai rendszert a gútai önkormányzat. E projekt célja leginkább az önkormányzati ügymenet hatékonyabbá, gyorsabbá, egyszerűbbé és áttekinthetőbbé tétele. Így jóval gyorsabban kerülhet sor az egyes döntések megszavazására, illetve a nyomtatott anyagok mennyisége is csökken, további előnye a fénymásolási és postaköltség csökkentése és jelentős időtakarékosság is észlelhető lesz.

Elsődlegesen a Digitális önkormányzat projektjébe az önkormányzati képviselők és a városi hivatal között történő kommunikációs rendszer kerül kiépítésre, a lakosokkal történő ilyen jellegű ügyintézés a jövő feladatai közé fog tartozni.

Finta Zoltán, hivatalvezető a testület legutóbbi ülésén elmondta, a nyár folyamán lezajlott a közbeszerzés, hat lehetséges kivitelezőt megszólítottak, kettő jelezte szándékát, és a felállított bizottság végül a nevilweb kft-nek adott zöld utat.

„Az ősz folyamán lezajlanak az iskolázások, majd a decemberi hónapban tökéletesedik a rendszer, és reményeink szerint 2016. január elsejétől már teljes formájában fog a rendszer működni. Az egész ügymenet digitális formában fog zajlani az önkormányzati képviselők, valamint a városi hivatal között.– fogalmazott Finta.

Képviselői kérdésre válaszolva a hivatalvezető elmondta, a lakos által beadott írásos ügyiratot digitálisan formában feldolgozza az illetékes ügyintéző, s ebben a rendszerben aztán elérhetővé teszi az érintett képviselőknek, bizottsági tagoknak. A teljes anyagot digitálisan elektronikus postai úton kézbesítik a képviselőknek, az anyagokban történő esetleges változtatásokról sms-ben értesülhetnek.

Összegzésképpen tehát a jövő évtől minden illetékes képviselő számára csupán digitálisan lesznek elérhetőek az önkormányzati anyagok. Az anyagok kinyomtatására is lesz lehetőség. Finta hozzáfűzte, a félreértések elkerülése végett ez a rendszer nem tartalmazza az ún.: Digitális város platformot, tehát amikor a város ilyen formában kommunikál a lakosokkal, hanem ez csupán a városi hivatal és az önkormányzati képviselők közti kommunikációt érinti.

Koczkás Beáta, alpolgármester hozzátette, a kialakítandó digitális rendszer teljesen felhasználóbarát. „Mindenki számára személyre szabottan lesz egy profilja, azaz az illetékes képviselőnek megjelenik, hogy melyik bizottság tagja, milyen anyagokat fognak gyártani, és az adott oldalon nem fog kelleni keresni, minden elérhető lesz.” – fogalmazott Koczkás. Horváth Árpád polgármester az ülésen elmondta, hogy már az iktatás során digitalizálják a beadványokat, ami aztán bekerül a rendszerbe, anyagokba foglalják, s lesz megtekintési és véleményezi lehetőség. Majd mindez az önkormányzati ülés keretében folytatódik, ahol aztán a jóváhagyást követően archiválásra kerül, és visszakereshetővé válik.

A Digitális önkormányzat projektet a gútai nevilleweb Kft. kivitelezi, a város minderre a költségvetésből tizenkét ezer eurós tételt hagyott jóvá.

Borka Roland