Jól gazdálkodik a város

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

Jól gazdálkodik a város

2015.09.28 / 16:00
Pozitív könyvelési mérleggel zárta féléves gazdálkodását a város. Derült ki a pénzügyi osztály elemzéséből a gútai önkormányzat legutóbbi gyűlésén. Az anyagot Orem Klára, osztályvezető ismertette.


„Az elért eredmények előrevetítik, hogy a város anyagi helyzete lassú léptekkel fokozatosan megerősödik, a kiadások nem emelkednek olyan mértékben, mint a bevételek. Nagyon kedvező az, hogy jelentősen csökkentek a város kötelezettségei. A korábbi évekhez képest jobban alakul a részesedési adókból befolyt összeg folyósítása is. Mindezek ellenére javaslom megtartani ezt a pénzügyi fegyelmet, hogy pozitív maradjon a 2015-ös év költségvetési zárszámadása.”
– fogalmazott az ülésen Orem. Kiemelte a tartalékalapba történő magasabb pénzügyi eszközök folyósítását.

Lengyel István (független), a pénzügyi bizottság elnöke ismertette álláspontját és megdicsérte a pozitív könyvelési mérleg elérését. „Hosszú évek óta ez az első pozitív költségvetési mérleg. A tervezettnél mintegy négy százalékkal magasabbak a bevételek. Ennek ellenére óva intenék a nagymértékű költekezéstől. Fontos a pénzügyi fegyelem betartása, s folyamatosan figyelni, hogy ne legyenek indokolatlan túllépések és meg tudjuk tartani ezt az állapotot. Ha a 2015-ös év végi költségvetés is pozitívan zárul, tudunk magasabb összeget helyezni a tartalékalapba, akkor nyolc-tíz évvel ezelőtti állapothoz jutunk. – fogalmazott Lengyel. Hozzátette, a könyvelés terén hatalmas munka lett elvégezve, csökkent a határidőn túli kifizetetlen számlák mennyisége, és próbáljuk meg elérni, hogy a pénzügyi tartalékalapba a százezer eurót tudjunk elkülöníteni, így városi pénzügyi stabilitása a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz tud visszatérni.

Finta Zoltán hivatalvezető az ülésen elmondta, osztja a pénzügyi bizottság véleményét. „Célunk, hogy stabil alapokon álló költségvetésünk legyen, megemeljük a pénzügyi tartalékalap összegét, hogy az esetleges nehezebb időket is képesek legyünk átvészelni. Úgy kell tervezni a jövő évi költségvetést, hogy a jogos túlmerítéseket csökkentsük. Van rá reális esély, megtörténhetnek a pozitív változások. – mondta Finta.

Hozzáfűzte, változást hozott a könyvelési rendszer átalakítása, amelynek egyik hozadéka, hogy a városi lakás bérlésére beadott kérvényhez az igénylők egy helyen, az információs pultnál kapják meg a szükséges igazolást. Tehát nem kell kilenc irodában kilincselni, így időt spórolnak meg az igénylők, illetve egyszerűbbé és gyorsabbá válik az ügyintézés.

Finta elmondta, minden városi intézmény könyvelése online kapcsolódik a városihoz, így tudják figyelni az intézmények könyvelését és naprakész kimutatások elkészítésére is nyílt lehetőség.

Horváth Árpád (MKP), polgármester elmondta, csak határidős számlái vannak a városnak, örömét fejezte ki a város naprakész könyvelésének köszönhetően, illetve kiemelte a költségvetés bevételi oldala emelésének szükségességét, hogy finanszírozni tudják a tervezett beruházásokat. Éppen e tervezett beruházások miatt szükséges módosítani a városi költségvetést az eddig meghozott határozatok függvényében, mivel az indokolt anyagi túlmerítés mintegy kétszázhúsz ezer euróval magasabb a jóváhagyott büdzsénél. Ennek értelmében a városi képviselők a 2015-ös városi költségvetés bevételi és kiadási oldalának 6,23 millió euróról 6,47 millió euróra történő módosítását.

Borka Roland