Adventi nyugalom volt az ülésen

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Adventi nyugalom volt az ülésen

2015.12.14 / 14:00
Szinte különösebb fennakadás és éles viták nélkül zajlott a gútai képviselőtestület legutóbbi ülése. Holott, több jelentős közérdeklődést kiváltó téma is napirendre került.


A hulladékadó körüli bonyodalmak után a testület legutóbbi ülésén simán átment a lényegében csökkentést előirányzó javaslat, bár Lengyel István (független) képviselő markánsan kifejtette véleményét, az emelés mellett van, másnál nem volt tapasztalható ilyen kiállás.

Horváth Árpád (MKP) polgármester már az előző üléseken határozottan az adóemelés ellen volt, most nem fűzött a tervezethez semmit. A képviselők minden különösebb megnyilvánulás nélkül döntő többséggel elfogadták az általános érvényű rendeletet. Még a polgármester fizetésének megszabásánál sem volt semmilyen módosító javaslat, lényegében marad az eddigi juttatása, amiből aztán az alpolgármester illetve a képviselők honoráriumát is kiszámítják.

Már paprikásabb hangulatban tárgyaltak a város 2016-os és további évekre vonatkozó költségvetéssel, amiben a jövő évre 6,7 millió eurós büdzsét számoltak, ami az idei évhez viszonyítva másfél százalékos emelkedést mutat. Még Orem Klára, a pénzügyi osztály vezetője is pozitívan értékelte, ugyanakkor mindenképpen óvatosságra int a nem tervezett folyó kiadások térítését illetően is. Lengyel István, a pénzügyi bizottság elnöke az ülésen elmondta, „rossz gazdák vagyunk” és a jövő évi költségvetés „nem a legjobb” illetve, hogy a véghezvivő változtatásokkal „üvegen keresztüli nyalogatást akarunk csinálni.” Szerinte a részesedési adó növelésével lehet leginkább bevételhez jutni, amihez foganatosítani kellene néhány intézkedést. A főellenőr kiegyensúlyozott költségvetésről beszélt, elmondta, minden törvény által előírt kötelezettséget megtartottak. Hozzátette, az általános költségvetés többletet mutat és fedezi a beruházásokat. Forró Tibor, a Fiatal Függetlenek Frakciójának elnöke szerint évente legalább kétszer kellene a költségvetéssel foglalkozni, hogy „ne a karácsonyi hangulatban döntsünk arról, mi a fontos”, illetve felvetette, a város térjen át az áfafizetés módjára, mivel azzal is bevételeket lehet produkálni. Részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de kérte a hivatalt, dolgozzon ki egy beszámolót, konkrét számokkal és felvázolásokkal.

A közvilágítás kérdése is megtárgyalásra került. Legutóbb arról határoztak a képviselők, hogy koncessziós szerződést kötnek, ami alapján felújításra kerül a közvilágítás hálózata Gútán. Itt Németh Ivett (független) képviselő sajnálatát fejezte ki a szerinte elszalasztott pályázati pénzek lehívása miatt, amikkel jelentős költségcsökkentést lehetett volna elérni és tételesen felsorolta a Gútához közeli Ifjúságfalva és Kissziget települések sikeres pályázatát. Németh élesen bírálta a városvezetést, hogy nem ezen az irányon haladt és továbbra is azt szorgalmazza, hogy figyeljék a pályázati kiírásokat. Ismét napirendre került Gúta 2016-2020 közötti időszakra vonatkozó gazdasági és szociális fejlesztési terve, amibe szinte minden lehetséges ötletet-tervet beépítettek, az oktatásügytől kezdve, a turisztikai vonalon át egészen a gazdasági fejlődésig és azon túl is számos téma került bedolgozásra. Meglehetősen terjedelmes, mintegy kétszázhetven oldalas terv, ami nyílt, így bármikor módosítható. Békés önkormányzati ülést tartottak a képviselők. Egyes témákra külön cikkekben visszatérünk.

Borka Roland