Lélekemelő hangversenyt tartottak a templomban

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Lélekemelő hangversenyt tartottak a templomban

2013.06.19 / 21:03
Ünnepi hangversenyt tartott a gútai művészeti alapiskola a helyi Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomban.

Ünnepi hangversenyt tartott a gútai művészeti alapiskola a helyi Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomban.

Emlékezetes zenei élményt nyújtott a koncert, amely változatosságával és sokszínűségével mindenki számára élvezetes és - modern szóhasználattal élve - fogyasztható volt. Még az, aki kevésbé érdeklődik a klasszikus zene iránt is nagyszerű élményekkel gazdagodott. A tikkasztó nyári hőségben kellemes lelki és testi felüdülést jelentett a tanintézmény továbbképzős növendékeinek és pedagógusainak mintegy egy órás koncertje.

Ismert és kevésbé ismert melódiák töltötték meg a templom szakrális terét, amely kiváló kulisszát biztosított az emelkedett hangulatot kiválót hangversenynek. Valódi érzelmi utazásra hívták a megjelenteket, akiket hol elandalítottak, hol pedig felélénkítettek és így mutatták be tudásukat, amelyre méltán büszkék lehetnek. Tehetséges, figyelemreméltó és igazán nagyszerű zenészeket-előadókat láthattunk, és még az apró hibák nemcsak hogy nem voltak zavaróak, hanem a szenvedélyesség és a rutinos hangszerkezelés kiegyenlítette az esetleges egyenetlenségeket.

Kamenicky Nikolett furulyázott és Donizetti C-mol szonátáját adta elő meggyőző hitelességgel. Varga Emília visszafogottan és kissé bátortalanul énekelte Beethoven egyik szerzeményét.

Lázók Eduard hegedű virtuozitásáról adott tanúbizonyságot Jules Massenet francia zeneszerző Thais meditációk darabjánál, amiben akadtak ugyan a korábban említett „egyenetlenségek”, azonban mindez nem befolyásolta játékának élvezhetőségét. A tehetséges ifjú zenész előtt nagy jövő áll. Akárcsak Čerňanský Patrik előtt, aki Frederick Loewe My Fair Lady c. darabjából az Utca, ahol élsz című dalt énekelte hitelesen és meggyőzően.

Bach zeneszerző Trio szonátájának második tételében Rigó Orsolya, Kamenicky Nikolett, Tokár István valamint Nagy István brillírozott. Weiner Leó Rókatánc négykezes zongorajátékát Nagy Viktória és Pataky Lívia adták elő.

Tokár István furulyajátéka meglehetősen bátor és merész próbálkozásával különös színt adott a zenei eseménynek. Kandik Réka felemelő furulya muzsikálásának kellemes csengésével valóban egy másik dimenzióba repítette a hallgatóságot.

Vivaldi Négy évszak c. művéből a Tavasz tétel harmadik része még a klasszikus zene iránt kevésbé érdeklődő közönség számára is ismerős lehetett. Balázs Béla hegedűjátékának precíz pontosságával és szinte tankönyvszerű előadásával örvendeztette meg a jelenlévőket.

Kis ízelítőt kaphattunk a tanintézményben folyó munka eredményeiből.Összességében nem lehetett cseppnyi hiányérzete annak, aki hétfőn a templomban egy kis lélekemelő muzsikára szomjazott, hiszen a művészeti alapiskola növendékei és pedagógusai minőségi és érzelemdús zenei koncertje kellemes és hasznos időtöltésnek bizonyult minden hallgatója számára.

Borka Roland

A szerző felvételei