ATECH.NET

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

ATECH.NET

2014.01.08 / 07:38
Egyszerűen megoldják: Mindenből kihozzák a legjobbat. Átlátható vállalkozás, egyenes beszéd, páratlan siker. Ezek a jellemzői az ATECH.NET korlátolt felelősségű társaságnak, amelyet két gútai, Angyal Tamás és Keszeli Ákos keltett életre.

Egyszerűen megoldják: Mindenből kihozzák a legjobbat

Átlátható vállalkozás, egyenes beszéd, páratlan siker. Ezek a jellemzői az ATECH.NET korlátolt felelősségű társaságnak, amelyet két gútai, Angyal Tamás és Keszeli Ákos keltett életre. Kellett ehhez egy jó adag önbizalom, vállalkozói kedv és főleg kitartás, hogy elérjék: mára nemcsak Gúta és a mikrorégió, hanem Szlovákia szerte bekerüljenek a köztudatba. A két fiatalemberrel, a Gúta külterületén, a Reviczky telepen lévő irodájukban beszélgettünk.

Már az ajtóban fogad a két srác, kezet rázunk, bemutatkozunk, beinvitálnak. Kellemes környezet fogad, nem olyan, amilyet egy IT-irodának képzelnénk. Baráti a fogadtatás. Egy hatalmas íróasztal mögött ott foglal helyet Tamás és Ákos, a cég szíve-lelke. Mindent innét irányítanak. A falon motivációként egy hatalmas Szlovákia-térkép, piros fejű gombostűkkel megtűzdelve. Mint megtudom, ezen városokban vannak jelen. De először az előzmények felől érdeklődöm. „Öt évvel ezelőtt, 2008-ban indult be igazán csak a számítástechnikai szakbolt, előtte csupán a gyermekszobában és emellett alkalmazottként egy hasonló üzletben dolgoztam.” – mesél a kezdetekről Tamás, akinek egyszemélyes vállalkozásának ötletét Ákos adta. „Éppen úton voltunk Vágsellyére, amikor kipattant a fejemből az ötlet, hogy Tamás miért is dolgozik másnak, amikor ugyanezt megteheti a saját cégében is. – ismerteti a kezdeteket Ákos. – Egy röpke megjegyzést aztán továbbgondolva, egyre részletesebben kidolgozva született meg egy vállalkozás alapja.” Ákos ekkor még gimnazista volt, ezért Tamás egyszemélyes magánvállalkozást indított, megvárta, amíg barátja befejezi gimnáziumi tanulmányait. 2008-ban megnyitották első számítógépes szaküzletüket Gútán a Hosszú utcán. Néhány hónap után azonban új hely után kellett nézniük. Nagyobb és frekventáltabb helyet szerettek volna. Egy véletlen folyamán gyakorlatilag varázsütésre szinte az ölükbe pottyant a lehetőség: a város központjában, forgalmas helyen sikerült helyiséget bérelniük. Végigjárták az ún.: szamárlétrát, hiszen sokáig ők maguk voltak a boltban a kiszolgáló személyzet, csak később, a vállalkozás beindulását követő második évben sikerült állandó munkaerőt alkalmazniuk. „Úgy alakult a vállalkozásunk, ahogyan mi is tanultunk-tapasztaltunk. Menet közben szereztük az ez irányú képességeinket. Akkoriban az a cél vezérelt, hogy miénk legyen a legjobb számítástechnikai üzlet a városban.”

Tamás megjegyzi: „Ma már több alvállalkozásunk van. A kezdeti boltos eladást kiegészítette a webshop, ahol elsősorban felújított használt számítógépeket kínálunk eladásra, ezeket üzletkötőink Szlovákiában lévő számítógépes üzletekben is próbálják értékesíteni.” Azért kezdtek el használt számítógépekkel kereskedni, mivel ügyesen észrevették azt a vásárlói igényt, hogy olcsón és minőségi PC-t vásárolnának az emberek, mivel a válság és az alacsony bérezés miatt az emberek ezeket előszeretettel keresnék.

Marketing szempontjából pedig igazán megragadó dolgokkal rukkolnak elő.

Elég csak a valóban ötletes: Megoldjuk! szlogenjüket említeni. Itt elmondják, valóban megpróbálnak bármilyen technikai gond megoldásában segíteni. „Akadt, hogy behozzák az elromlott hajszárítójukat, hogy javítsuk meg. – mondja Tamás. – Ilyenkor mindig megpróbálunk segíteni legalább úgy, hogy a legközelebbi szervizbe irányítjuk.” Mindenkinek próbálnak tanácsot adni. „A lényeg, hogy elégedett legyen a vevő, s akkor legközelebb is felkeres minket. – egészíti ki Ákos. – Amikor új helyre költöztünk, gyakran egészen mást kerestek nálunk, mint amire szakosodtunk. Volt, hogy egy mobiltelefon-szolgáltató új termékét keresték, de előfordult, hogy lótetű elleni mérget szerettek volna vásárolni. Ezeknek is megpróbálunk segíteni, hogy a jövőben is visszatérő érdeklődő legyen.”

2012 karácsonyán pedig egy igazán egyedülállóan kreatív ünnepi nyereményjátékkal jelentkeztek, amelynek során több száz euró értékű nyeremény talált gazdára. Néhányan csalódottságuknak adtak hangot, hogy az ATECH.NET 2013-ban nem folytatta karácsonyi nyereményjátékát. Másik, szintén nagy visszhangot kiváltó akciójuk, a 29. Gútai Búcsú és Vásár programfolyamában megvalósuló retró-számítógép kiállítás volt, ami ingyenesen látogatható volt és valóban rendkívül nagy érdeklődés övezte. A két tulajdonos úgy gondolta – és Tamás a megnyitón tartott beszédében kiemelte –, hogy úgy érezték, ideje „visszaadni” valamit a közösségnek, egyfajta értéket közvetíteni. „A látogatók száma és a pozitív visszajelzések minden várakozást felülmúltak, ezért a jövőben még biztosan foglalkozunk hasonló akcióval.” – nyilatkozta Tamás.

A jövőt illetően meglehetősen merész álmokat dédelgetnek. A közeljövőben szeretnének olyan helyekre is terjeszkedni, ahol még nem ismerik őket.

„Állandóan azon gondolkodunk, hogyan tudnánk ezen a területen még szélesebb körben jelen lenni. Már most van néhány ötlet a tarsolyunkban, ezek megvalósítási lehetőségeit vizsgáljuk, és biztosan hamarosan bemutatjuk. Elöljáróban annyit elárulhatok, hogy elsősorban nem kézzel fogható, azaz materiális dolgokban gondolkodunk, hanem egyfajta új szolgáltatásokon, IT-programokon illetve –alkalmazásokon dolgozunk.” – avat be a jövőbeli elképzelésekbe Ákos. Tamás hozzáteszi, büszke arra, hogy mindezt gútaiak és gútai kötődésű emberekkel sikerült létrehozni, hiszen vállalkozásukban jelenleg tizenhárom gútai, egy nemesócsai és egy naszvadi munkatárs lát el feladatokat, sőt, még megváltozott munkaképességű szakembert is alkalmaznak. Számukra nincs lehetetlen, nincs megoldhatatlan probléma, bátran állnak a kihívások elé és vetik bele magukat az általuk jónak gondolt ötletek megvalósításába. Úgy, hogy mindenből kihozzák a legtöbbet és a legjobbat. Bizonyos, hogy még hosszú évekig és gyakran hallunk sikereiről. Gútán és a világban egyaránt.

Borka Roland

Kovács Adrián felvételei