Könyvrehívás 2014: Billiard Clubba várják az olvasókat

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Könyvrehívás 2014: Billiard Clubba várják az olvasókat

2014.02.20 / 13:27
Olvasni márpedig jó. Nemcsak azért, mert művelődik az ember és a könyvek között új kalandokat élhet át, hanem a zord időben egy csésze tea mellett megmelegedhet.

Olvasni márpedig jó. Nemcsak azért, mert művelődik az ember és a könyvek között új kalandokat élhet át, hanem a zord időben egy csésze tea mellett megmelegedhet. A hellóGúta Polgári Társulás 2014-ben is folytatja immár hagyománnyá vált Könyvrehívását, amelynek a lényege: ha a Billiard Clubba betévedsz, leemeled a polcról és beleolvasol egy könyvbe, akkor egy teára a ház vendége vagy.

Forró Tibor, a hellóGúta Polgári Társulás elnöke megkeresésünkre elárulta: „Mostanra hagyománnyá vált egy hónapos ’kulturalizáló’ rendezvényünk, a Könyvrehívás, idén is folytatódik. A helyszín ismét a széles körben népszerű Billiard club lesz. A z akció február 10-től március 10-ig tart idén. Minden korosztály talál érdekes olvasnivalót, és a mellé passzoló teáról ismét gondoskodtunk. Az idei könyvtárlat „kurátora” Kiss Richard és Németh Krisztián.”

A mintegy egy hónapos akciót támogatja a helyi városi könyvtár is, amely a könyveket a rendelkezésre bocsátotta.

Forgács Attila, ötletgazda ekképpen fogalmazta meg a Könyvrehívás küldetését: „Ha 2014-ben a 16-24-es korosztályból kiszedünk valakit a számítógép elől, a kezébe adunk egy könyvet és elolvasásra bírjuk, az már magában egy hőstettel felér. Közben csak annyit tettünk, hogy a kulturális termékek fogyasztásának helyszínét áttettük a természetes közösségi gyülekező helyekre, így lehet, a vészjós Könyvrehívás név (tetemre hívás asszociáció) legalább pár emberben beindít egy folyamatot, ami rámutat, hogy a könyvolvasás ravatalozója helyett annak templomává válhat egy bár, kocsma, kávézó. Szeretnénk ezt a jövőben más kultúratermékekkel is megtenni,  úgyhogy egy csomó érdekes dolog van születőben ’A hegy megy Mohamedhez’.”

A nem mindennapi litera-túra alatt alkalom nyílik nemcsak a művelődésre, de ha többen érkeznek, akkor egy kisebb baráti társaság akár eszmecserét is folytathat az olvasottakról, megoszthatják egymással élményeiket-meglátásaikat az adott könyvről. Sőt, a közösségi hálók segítségével, bejelentkezve profiljaikba felhívhatják kortársaik figyelmét erre a különleges lehetőségre.

Kiss Richard, a projekt idei összeállítója elárulta: Célunk, hogy ne csak a tabletet nézegessük és böngésszük, hanem olyat olvassunk, ami értéket képvisel. Egy kicsit mindannyian eltávolodtunk az olvasástól. Jómagam is tizenkét év után kezdtem újra könyvet olvasni, és hihetetlen módon megfogott, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Ne a buszmegállóba várakozzanak, hanem fogjanak meg egy könyvet és olvassanak egy pohár forró tea mellett. Az elmúlt két évben már 250-300 olvasó használta ki ezt a lehetőséget és reméljük ez a szám az akció végéig csak bővülni fog.”

Az érdeklődőket több tucat kötet várja, melyek között minden korosztály megtalálhatja a neki valót. Olyan könyveket válogattak a szervezők, amelyekre akár néhány percre is érdemes legyen beleolvasni, s ha kellően felkeltette érdeklődését az adott mű, akkor a könyvtárból kölcsönözheti elolvasásra.

Borka Roland