helloAstro: Ifjú csillagászokat keresnek

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

helloAstro: Ifjú csillagászokat keresnek

2014.06.04 / 11:17
Izgalmas és érdekes időtöltést ajánl a gútai helloAstro csillagászati egyesület. Nyári csillagásztáborra hívja a lelkes és érdeklődő fiatalokat, akik szeretik éjszaka is az eget kémlelni. Idén újra megrendezésre kerül a nagy múlttal rendelkező Corvuska elnevezésű csillagásztábor.

Izgalmas és érdekes időtöltést ajánl a gútai helloAstro csillagászati egyesület. A Corvus csillagászati egyesület nyári csillagásztáborába hívja a lelkes és érdeklődő fiatalokat, akik szeretik éjszaka is az eget kémlelni. Idén újra megrendezésre kerül a nagy múlttal rendelkező Corvuska elnevezésű csillagásztábor.

A gyermekek távcsöveken keresztül, saját szemükkel figyelhetik meg az égbolt csodáit, mindazt, amit eddig csak tankönyvekben, dokumentumfilmekben láthattak. A táborozók olyan tudással gazdagodhatnak, mely valós értéket jelent.

„A táborozók előadásokon vehetnek részt, ahol hallhatnak a csillagászat és a tudomány nagy úttörőiről, megtudhatják, mit is látnak, ha éjszaka felnéznek a csillagos égboltra és szórakozva ismerik meg világegyetemünk titkait. Este pedig mindazt, amit eddig legfeljebb tankönyvekben láttak, itt szabad szemükkel figyelhetik meg távcsöveken keresztül. Viszont célunk nem csupán információkkal bombázni a fiatalságot. Logikus gondolkodásra tanítjuk őket, és megmutatjuk, hogyan lássanak is, ne csak nézzenek. A legfontosabb, hogy átlássák a világ működését, és saját véleményt tudjanak alkotni mindenről.– tájékoztatott Duba Gergő, a Corvuska kistábor egyik szervezője. 

Az augusztus tíztől tizenhatodikáig tartó csillagásztábornak a Patrovec természetiskola ad otthont, amely Trenčianske Jastrabie (Ölved) mellett található. Ez egy felújított vadászkastély egy nagy erdei tisztás közepén. Az előadások és foglalkozások magyar nyelven szólnak. Délelőtt a tudásé lesz a főszerep, s a napközben tanultakat este egy teszt folyamán adhatnak számot a diákok, a tábor végén értékes nyeremények kerülnek kiosztásra. Délután a különféle szabadidős tevékenység művelésére lehetséges. Focizhatnak, röplabdázhatnak és asztaliteniszt játszhatnak, de a tábor témájához kapcsolódó tevékenységet is lehet folytatni és túrázni is van lehetőség.

„És nem csupán csillagászati ismeretekkel bombázzuk a lelkes gyereksereget, önálló, logikus gondolkodásra tanítjuk őket, és megmutatjuk, hogyan lássanak is, ne csak nézzenek. A legfontosabb, hogy átlássák a világ működését, és saját véleményt tudjanak alkotni mindenről. A felvidéki magyarságnak szüksége van a fiatalokra, akik felfogják a körülöttük zajló eseményeket és készek cselekedni is. Szeretnénk elérni, hogy a táborban egy haladó szellemiségű, tettre kész fiatal csoport nevelkedjen ki. – tette hozzá Duba Gergő.

A csillagásztábor az alapiskola felső tagozatosait kívánja megszólítani. Megtudtuk, hogy nem csak ismeretszerzésről szól ez a hét. Túrázásokkal, sportversenyekkel, szórakozással és számtalan új barát társaságában teszik szebbé a szünidőt. Olyan ismerősöket szerezhet a kedves táborozó, akikkel még biztosan összesodorja az élet. Bármerre járjon is ezután, sehol sem lesz egyedül.
A tábor ára 149 €, melybe beletartozik a szállás, napi négyszeri étkezés, az autóbusz és a tábor egyéb szolgáltatásai. Minderről és a tábor bővebb programjáról információkat találhatnak az egyesület honlapján (corvus.sk), illetve a facebookon.

-br-

Képek: Tóth Tamás (SylonPhoto)