Gutte Kft.: Betonbiztosan építenek

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Gutte Kft.: Betonbiztosan építenek

2015.07.13 / 12:55
Drámaian lecsökkent az új házak építése, már a felújítások korszakát éljük. Míg két évtizeddel ezelőtt harminc-negyven családi ház épült a Kis-Duna és Vág partján fekvő egykori mezővárosban, tavaly már csupán hármat húztak fel. Megváltoztak a körülmények. Gúta és környékének legnagyobb építőipari vállalatánál jártunk. Egy hektáros területen Pacsérokon, az Érsekújvár irányába haladó főút mentén, hatalmas telephelyen található a Gutte Kft.

Szinte a semmiből építették újra, a gútaiak csak „Dallasnak” hívták a területet, iskola és tanári lakások voltak a területen. Leélt állapotban, kész romhalmazt vett át a cég.  Lengyel István cégvezető mégis szívét-lelkét beleadva építette át. Ma már csupán nyomokban lelhető fel a múlt, hiszen téglákat és csőkonstrukciókat tartottak meg. Igazán impozáns látványt nyújt.

Az előcsarnokban egy kis szentély, fényképezőgépek és kamerák sorakoznak a polcokon, a falakon régi-új életképek Gútáról. Saját gyűjteménye, új kedvtelésének jelzői fogadják a látogatót. Krisztina, a tulajdonos lánya, aki egykoron a gútai teremkerékpár-csapattal érmet éremre halmozott, hellyel és teával kínál. Mindjárt érkezik a vezető is, csak egy kis dolga akadt.

Tevékenyen a sikerért

Sosem áll meg a munka. A főnök irodájába belépve mindenhol üzleti dokumentumok hevernek, a munka végzésének ékes bizonyítékai. „Messziről indult ez. Mindig is érdekelt az építőipar. Iskoláimat is ebben a szellemben választottam. Nem is volt kérdés, hogy ezen az úton indulok el.” – fogad a cégvezető. Elmondja, hogy szinte a vérében van ez a szerelem, és igazán kiváltságos, hogy neki mindez megadatott. Kemény, kitartásos munkával. 1993-at írunk, amikor Lengyel István többedmagával alapít egy építőipari céget, majd kissé hosszú szünet következik a vállalat életében, miközben ő belép az önkormányzatba, alpolgármesterré is megválasztják.

Huszonegy éve tevékenykedik az önkormányzatban. Bár korán elhívták más tisztségekbe, sosem tett le korábbi szándékáról: az építőiparban érvényesülni. Tíz évvel ezelőtt újra felfuttatta a céget, immáron egyedül, ami ma már három fő területen tevékenykedik. „Társaságunk betongyártással, lakások építésével valamint betondarálással és építkezési hulladék darálásával foglalkozik. Kezdetben erős volt a családi házak építésének piaca, míg húsz éve még évente 30-40 családi ház épült, tavaly csupán három. Ennek elsősorban gazdasági okai vannak, az emberek nehezen élnek, így inkább régi házakat újítanak fel. Ez trend leginkább a kétezres évek elejétől jellemző. Legfőképpen a hőszigeteléssel próbálják csökkenteni kiadásaikat.” – mondja. Aminek persze megvan a maga veszélye. Főleg, ha nem megfelelő a házak szellőztetése. A teljes szigetelés azt eredményezi, hogy nem megfelelő a légmozgás, így túlpárásodik a ház, képtelen lélegezni, megjelenik a penész. Erre Lengyel Istvánnak van megoldása. „A teljes hőszigeteléssel a pára bennragad a házban, de erre ráteszünk egy lapáttal, amikor a lakásban szárítjuk a ruhákat, emellé még párásítót is beszerelünk. Nem figyelnek, az ún.: hőhídra. A rendszeres, napi legalább kétszeri tizenöt perces szellőztetés megelőzheti a penész kialakulását, de a ’billenősre’ állított ablak is megteszi. Illetve, ha az ablak-kilincset nem zárjuk teljesen, ez a mikro-szellőztetés.” Ők évente négyezer négyzetméter területet szigetelnek, ebből Érsekújvárban a legtöbbet, emellett pedig családi házakat építenek. Legfőképpen nagy házak épülnek, kétszázötven négyzetméter feletti nagyságúak. Míg a lakások tekintetében egy-két szobásokra van kereslet.

Új trendek vonalán

Bár az építőipar visszaszorulóban van, a Gutte Kft. mindig megpróbál a trendekhez igazodni. Ezért a gazdaságosság fenntartása és a konkurencia-képesség erősítése érdekében 2012-ben EU-s pályázaton elnyertek mintegy fél millió eurós támogatást a betongyártás beindítására. Jelenleg tizennégy féle certifikált (hitelesített) betont gyártanak, szigorú szabályozásokkal és magas kritériumokkal. „Sok mindenre kell odafigyelni a gyártásnál, ami teljesen számítógép-vezérlésű. Csupán a kritériumokat kell megadni, hogy milyen és mennyi betont gyártunk, a többit – a kavics nagyságát, minőségét, a többi szükséges összetételt gép állítja be egy előírás alapján. Tíz óra alatt gyártunk mintegy kétszáz köbméter betont. Körültekintően bánunk ezzel, évente többször is bevizsgálják a kötelezően leadandó mintákat, így figyelve a minőségre. A kavicsot Ekecsről hozzuk, a cementet pedig Vácról. Ami biztos, hogy az innét kikerült beton élettartama szinte végtelen idejű. Ha kiiktatjuk az olyan tényezőt, mint a sót. A só a beton gyilkosa.” Megtudom, hogy a beton kötése idők elteltével erősödik, az első huszonegy napban eléri a nyolcvanöt százalékos szilárdságot, a többit az elkövetkező évtizedekben éri el. Ugyan a cég székhelye Gútán van, mégis bevételük csupán harminc százalékát szerzik innét, a többit hatvan kilométeres körzetből biztosítják be. Ügyelni kell, hogy folyamatosan fejlődjenek és nagyobb vagyont is felmutassanak. Hat évig ugyanis nagyító alatt vannak, különben vissza kell fizetniük a támogatást. Az emberállomány tagszáma is adott, szintén előírás szerint kell eljárniuk.

A cégben jelenleg harminckét ember vállal munkát, négyen a betongyártó részlegen vannak, a lakások építésénél huszonöten dolgoznak, míg a betondarálót hárman kezelik. Lehetőség van náluk építkezési hulladékot elhelyezni – lakosságnak ingyenes, cégeknek egy teherautónyi (kb. tiz tonna) húsz euróba kerül.

A Gutte Kft. az építkezési hulladékot aztán egy speciális géppel ledarálja és osztályozza – megtisztítja és újrahasznosítja. Területeket töltenek fel a földdel, kőzúzalékkal a földutakat teszik jobban járhatóvá, vagy éppen az alapozáshoz használnak fel. Legnagyobb kihívás üzemanyagtöltő-állomásokat építeni, kulcsrakészen száz nap alatt.

Országosan több helyen is található általuk épített benzinkút, például Szenicén, Nagyszombatban, Trencsénben, Komáromban és Nagykéren. A Gutte Kft. nevéből adódóan (amely a város latin nevéből alakult, Gutta ami ’cseppek’-et jelent) erős a lokálpatriotizmusra vall: szinte valamennyi sportklubot támogatják, de kulturális és egyéb megmozdulások, tömegrendezvények szponzorálását is vállalják. „Örülök, hogy valamennyit visszaforgathatok a közösségbe. Itt nőttem fel, itt élek, fontos számomra a város jövője. Cseppenként alkotunk egy egészet.” – búcsúzott Lengyel István, a Gutte Kft. vezetője. 
 

A Gutte Kft. weboldala: www.gutte.sk
(villagutta)