Üdvözöljük Gútán!
2024. október 23. szerda, Gyöngyi
Szórványos felhőzet
6 °C
Szórványos felhőzet

Harcsafogó verseny a Holtágon

Rendezvények

július 5., 15:19 / Szerző: villagutta
A Gútai Horgász Szövetség szervezésében ma kezdődött a háromnapos harcsafogó verseny a Kis-Duna holtágán.

,,Ezt a versenyt próbaképpen rendeztük meg, felmérjük, hogy milyen lesz az érdeklődés. Ezelőtt 20 évvel már próbálkoztunk, akkor nem igazán volt sikeres, reméljük, hogy az idei próbálkozás eredményesebb lesz. Jelenleg 16 csapat nevezett be, vasárnap délelőtt 10 óráig tart a verseny, utána tartjuk meg az eredményhirdetést”- nyilatkozta Horváth Péter, a Gútai Horgász Szövetség gazdája. A horgászgazda elmondta, hogy 6 gútai csapat vesz részt a versenyben, jöttek Farkasdról és Nagymegyerről is. Jöttek volna többen is, de nem elég hosszú a partszakasz, mert a harcsafogáshoz legalább 100-150 méteres szakaszokra van szükség.

Kérdésemre, hogy mi a horgász szövetség feladat, Horváth Péter felvilágosított, hogy főként a vizek karbantartása, az egészséges halállomány megőrzése, és általában a természet védelme. A horgászgazda feladata pedig a gazdaságos telepítés, halasítás, illetve figyelemmel kíséri és felügyeli a horgászóhelyek állapotát, de hatáskörébe tartozik az iskolázás, illetve a vizsgáztatások is.

Vettük a bátorságot, és megzavartuk az 5-ös szakaszon horgászó gútai csapatot, a Hajas Team-et. Kulich Péter és Molnár Tibor alaposan felszerelkezve érkeztek, éppen a csalihalak kifogásával voltak elfoglalva. Megtudtam, hogy a harcsafogáshoz a legjobb csali a keszegfajták, illetve a pióca.  Kulich Péter kérdésemre elmondta, hogy 12 éves kora óta horgászik, és nagyjából 5 év kihagyás után újra botot fogott. Nem horgászként rákérdeztem, hogy mi a vonzó a ebben a sportban. ,,Nyugalom, csönd, barátok, sör-néha tüskével- hangzott a meggyőző válasz. Harcsára csak a Vágon szoktunk horgászni, nekem igazán nagyot nem sikerült fognom, a legnagyobb 8-10 kg körül lehetett”

Szerő és fotó: Sárközi János