AKRIS Agency: Kreatív arculattervezés az igényeseknek

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

AKRIS Agency: Kreatív arculattervezés az igényeseknek

2016.01.07 / 11:00
Kreatív, feltörekvő és meglehetősen ambiciózus fiatalemberek Gútán úgy határoztak, hogy arculattervezéssel foglalkozó, úgynevezett branding-agencyt hoznak létre. Méghozzá az ATECH.NET vállalton keresztül, ami egyfajta mentsvárként és támogatóként szerepel. Érdekes, hiszen íme, így is lehet támogatni. Gőgh Ákos és Molnár Norbert gyerekkori barátok. Mindig is vonzotta őket a rajzolás, a grafika és aztán a PR és marketing.

Norbi
Norbi elmondja, hogy Ákos már a gútai magániskolában tanult grafikusnak, míg ő azidőtájt a komáromi gépipari szakközépiskolába járt. „Úgy éreztem, nem igazán nekem való. Mindig is érdekelt a rajzolás, szerettem a grafikai dolgokat, megoldásokat, gondolkodást. Két évre Budapestre költöztem, és beiratkoztam a RING Alkalmazott Művészeti Szakképző Iskolába, és alkalmazott grafikusként végeztem. Ott volt Ákos is, aki akkor középiskola után dolgozott.” – mondta Norbi. „Ott éltem édesanyámmal Budapesten, konkrétan Budán, kimentem szerencsét próbálni. Sok tapasztalatot szereztem. Szerencse megvolt, csak a város nem tetszett! Norbival gyerekkortól ismerjük egymást, egy osztályba jártunk. Így aztán amikor közös vállalkozást terveztünk, nem volt probléma összehangolódni.” – fogalmaz Ákos. Elmondja, hogy már a pesti tartózkodásuk alatt felmerült, hogy esetlegesen céget alapítanak, de akkor még csak ábrándozás volt. Mindenekelőtt kellő tapasztalatokat kívántak szerezni.

Ákos

Mindketten Budapesten szerezték jelentős tapasztalataikat, Norbi az iskolában, Ákos pedig expók, tárlatok építésével foglalkozott, később aztán az Auchanban volt dekoratőr. Aztán egy idő után mindketten úgy döntöttek, mégiscsak otthon próbálják meg a megszerzett tudást kamatoztatni. Nem egyszerű az út, mégis vállalták. Így jött a képbe a gútai ATECH.NET és az érsekújvári cég, ami mindkettejük számára jó tanulási lehetőség volt. Sőt, a gútai ATECH.NET-tel közösen létrehoztak a cégen belül egy platformot, ami nem kizárólag grafikával foglalkozik, hanem széles palettán kínálják az ilyen és ehhez hasonló lehetőségeket. Az elején már említett arculattervezést tűzték a zászlójukra. Szinte szó szerint, mivel a logójuk is hasonló formájú. Így született meg az AKRIS Agency. „Az volt a fő mozgatórugója, hogy gyerekkori barátok vagyunk, és mindketten ezzel foglalkozunk, és szeretjük, amit csinálunk, akkor csináljuk együtt.” – mondja Norbi. Társa, Ákos, elmondja, hogy kezdett beszürkülni a korábbi munkahelyén, nem érték új impulzusok és egyhangúnak találta a munkát. Másra, jobbra vágyott. És közben megfogalmazta az AKRIS Agency filozófiáját is. „Különféle egyszeri grafikai megbízásokat teljesítettünk. Matricák, levonók, ajándéktárgyak. Nem igazán éreztem kreatív kihívásnak, ipari szalagmunkának tűnt. Változást szerettem volna. Megfogalmazódott bennem, más cégeknek kínálnánk teljes körű branding-szolgáltatást, ahol az egész vállalat arculatát alakítanánk ki. Hihetetlenül izgalmasnak tartom és mindig új és új, kreatív megoldásokon kell ötletelni. – mondja Ákos. Első próbálkozások az önálló vállalkozás volt, de tartottak tőle, hogy jelentős hátránnyal indulnának. Látták, hogy teljesen a nulláról indulva csakis jelentős támogatással tudnák átvészelni a kezdeti időket. A hitelfelvétel, mint lehetőség szóba sem jöhetett. Ekkor aztán sikerült megegyezni az ATECH.NET -tel, hogy a „szárnyaik” alatt a segítségükkel sikeresebben valósulhat meg az érvényesülés.

Mindketten Budapesten szerezték jelentős tapasztalataikat.

Szerencsére a cég vezetősége nyitottan állt a kéréshez, sikerült megegyezni, lefektetni a működéshez szükséges alapokat, és így adva az ATECH.NET-nek egy új szolgáltatást, amit a cég partnerei is kihasználhatnak. De a távolabbi jövő mindenképpen az önállósulás. „Nagyon megörültem, hogy úgy maradhatok, hogy közben másfajta munkákon is dolgozhatok. Mert nagyon megszerettem itt, hiszen valóban családias a környezet, fiatalok között vagyunk. A főnököm is gyerekkori ismerősöm. Hetente tartunk mítingeket, kölcsönösen segítjük egymást. Átadják a tapasztalataikat.” – mondja Norbi.

Termékfotózás közben :)

Mindinkább az egyediségre törekszenek: az AKRIS Agency kiemelt terve márkává tenni egy-egy céget, megalkotni az arculatát és később erre építik a cég reklámját és marketingjét. Minőség mindenekfelett. Merthogy nem titkoltan az igényesebb megoldásokra szakosodnak, már-már művészi értékeket csempésznek az arculatokba. Lényegében az igényességre hajtanak. Személyre szabják az áraikat. „Minden az ügyfél igényességétől függ, és természetesen az anyagi lehetőségeitől. És nagyon odafigyelünk a határidők betartására.” – mondja Ákos. Erre Norbi hozzáteszi, hogy van egy alapár, és a továbbiak a megbeszélés tárgyát képezik. Ami a névválasztást illeti, számos lehetőség szóba jött. „Úgy akartuk, hogy a cégnév azt sugallja: egyedi, prémium, kreatív. Így találtunk rá az AKRIS Agency elnevezésre. Egy márkanév. Korszerű és egyedi.” – részletezi Ákos. Elérhetőségek egyébként az AKRISagency.eu honlapon találhatóak, illetve Gútán, személyesen az ATECH.NET boltjában is lehet érdeklődni.

Nemcsak megterveznek egy logót, hanem teljes értékű szolgáltatást nyújtanak a brandinghez, és bizonyos szinten lokálpatrióták.

Nemcsak megterveznek egy logót, hanem teljes értékű szolgáltatást nyújtanak a brandinghez, és bizonyos szinten lokálpatrióták. Nem kell ahhoz távolabbra mennie annak, aki igazán jó brandinget szeretne, hiszen itt, az AKRIS Agency segítségével lehet olyan arculata, mint bárhol másutt a világon.

Borka Roland
Képek: Fűri Gábor