Lovasversenyt tartottak a malomnál Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Lovasversenyt tartottak a malomnál Gútán

2014.05.09 / 17:38
Látványos lovas versennyel kedveskedett a látogatóknak a Szekeres vendéglő valamint a Gútai vízimalom gondnokai. Első ízben rendezték meg a Vándorkupa lovasversenyt, amire harmincöt lovas nevezett be a komáromi, érsekújvári és lévai valamint a vágsellyei járásból

Látványos lovas versennyel kedveskedett a látogatóknak a Szekeres vendéglő valamint a Gútai vízimalom gondnokai. Első ízben rendezték meg a Vándorkupa lovasversenyt, amire harmincöt lovas nevezett be a komáromi, érsekújvári és lévai valamint a vágsellyei járásból. A két kategóriában zajló megmérettetés színhelyéül a vízimalom melletti páratlan zöldövezeti környezet szolgált.

Nemcsak lovasok, de több száz érdeklődő kísérte figyelemmel a versenyt, amellyel újabb színfolttal gazdagodott a városi rendezvénynaptár. Valódi családi programnak is beillett ez a rendezvény, hiszen minden korosztály számára élvezhető látványossággal készültek a szervezők. Gyerekeknek játszóhelyeket alakítottak ki, megnézhették testközelből a szép paripákat, volt kirakodóvásár is, ahol kézműves termékek és édességek várták a vásárlókat. A kezdeményezők még a lóra is felülhettek és lovagolhattak a lovas kíséretében. Így aztán élményszámba menő volt. 

A lovasok a Pole Bending (oszlop) valamint a Barrel Race (hordók) kategóriában ügyeskedhettek. A pole bending szó szerint értelmezése kerülgetni az oszlopot. A lovas ügyesen próbál manőverezni a hat oszlop körül, majd a végén nyílegyenesen vágtat a cél felé. Mindent digitális időmérővel rögzítenek, attól a pillanattól, amint a ló orra átér a startvonalon, egészen addig, míg el nem hagyja a pályát. Minden feldöntött oszlop után öt büntetőmásodpercet ad a zsűri. Ha a lovas eltéveszti a távot, akkor diszkvalifikálják.

A Barrel Race verseny három darab háromszög formában állított hordók között zajlik. Az előző versenyszámhoz hasonlóan a lovas megpróbálja minél gyorsabban megkerülni mindhárom hordót és célba érni.

Pole Bending versenyszámban a juniorok között a szímői Tóth René lett Kamikadze lovával, az open kategóriában a naszvadi Hodosy Tamás Orfeus lovával szerezte meg az elsőbbséget. A Barrel Race versenyszámban juniorok között szintén a szímői Tóth René és Kamikadze lova bizonyult a legügyesebbnek, míg az open kategória első helyét Barbara Fazekašová és lova Omar érdemelte ki. Az eredményhirdetés után Gútai Galopp-ra is sor került, ahol tizenöt lovas mutatta meg magát. Egyre inkább kezdenek elterjedni térségünkben a lovakkal foglalkozók, újra nagy népszerűségnek örvend ez a régi hagyomány.

Borka Roland

A szerző felvételei

 

Eredmények:

Pole Bending

Juniorok:

1.Tóth René (Szímő), ló: Kamikadze

2.Lucia Hlavatá (Tornóc), ló: Churchill

3.Nikoletta Somogyi (Pered), ló: Angel

Open:

1.Hodosy Tamás (Naszvad), ló: Orfeus

2.Pinke László (Vágsellye), ló: Szellő

3.Alexandra Vanyová (Alsószemeréd), ló: Jame Over

 

Barrel Race

Juniorok:

1.Tóth René (Szímő), ló: Kamikadze

2.Lucia Hlavatá (Tornóc), ló: Churchill

3.Múcska Gergő (Tallós), ló: Shagya Hana

 

Open:

1.Barbara Fazekašová (Ógyalla), ló: Omar

2.Martina Skalová (Alsószemeréd), ló: Kam Bianca Cal Bar

3.Hodosy Tamás (Naszvad), ló: Orfeus