Teremkerékpár VB: Bronzérmet hozott a gútai női négyes Malajziából

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 18. kedd, Erik

Teremkerékpár VB: Bronzérmet hozott a gútai női négyes Malajziából

2015.11.30 / 09:33
Harmadik helyet szerezte meg a gútai női négyes a malajziai teremkerékpár világbajnokságon.


A Johor Bahru városában megtartott megmérettetésen a világ mintegy tizennégy országa vett részt. A gútaiak a svájci női négyessel indultak, és a szaksajtó szerint is megérdemelten nyerték a bronzérmet a gútai klub lányai.

A Vincze Alica, Szabó Dóra, Molnár Anikó és Glofák Viktória alkotta négyes kiemelten örül a teljesítményüknek. Annál is inkább, mivel több nem kívánt tényező is hátráltatta az együttest. Vincze Alica érdeklődésünkre elárulta, boldog, hogy újabb érmet szereztek. „Örülök, hogy a versenyszámunkat sikerült a lehető legjobban bemutatni, esés vagy nagyobb hibák nélkül. Keményen edzettük a VB-re, hiszen új csapat jött létre a 2014-es világverseny után, így tehát meglehetősen magasra helyeztük a mércét. Magasabb pontszámmal sikerült kijutnunk, amiért rengetegetek dolgoztunk – több edzőtáborban vettünk részt, számos versenyen voltunk, megtettük a maximumot.” – avatott be a részletekbe Vincze. Hozzátette, mindez nem sikerült volna, ha nem közös a cél, és ha nem szívből tették volna. „Az idei siker titka a kemény csapatmunka és az edzők segítsége. Meg az akarat. A világbajnokságon nehezítette a munkánkat az időeltolódás, illetve az újszerű pályát is meg kellett szokni. Lényegében az nyert, aki jobban tudott alkalmazkodni. Nekünk szerencsénk volt. Még úgy is, hogy hárman megbetegedtünk. Felülkerekedtünk ezen a nehézségen. Ami a konkurenciát illeti, nagyon meglepő volt, hogy a pálya mennyire megzavarta a versenyzőket, még a legjobbaknak is nagy kihívás volt megszokni.” – mondta Vincze. A négyesben a német együttes került a dobogó legfelső fokára.

Érdekesség, hogy edzőjük a gútai lányoknak is segíteni szokott. A második helyen végzett svájciak teljesítménye sokakat meglepett, hiszen a tavalyi bajnok négyes egy sikertelen gyakorlat után szétesett, hetven pontot rontottak. Meglepő érdekesség, a svájci és a gútai négyes induló pontszáma között negyven pont különbség volt, míg a végére ez alig több mint öt pontra csökkent. Tehát mindössze ennyi választotta el a gútaiakat az ezüstéremtől.

Szabó Dóra is mérhetetlenül elégedett. „Igazán jó az eredmény, hiszen nehéz munkával megszerzett érem eléréséhez egész évben keményen edzettünk és számos, ezt megelőző versenyeken készültünk. Ennek köszönhetően magabiztosabban álltunk pályára, ami a teljesítményünkön is meglátszott. Némi nehézséget az okozott, hogy mivel más volt az éghajlat, hárman megbetegedtünk, de túltettük magunkat. Úgy gondolom, az elért eredmény méltó megkoronázása volt az évnek. Most egy kis pihenő következik, ám két hét múlva már újra pályára állunk és gőzerővel készülünk a 2016-ban a németországi Stuttgartban megrendezendő világversenyre. – fogalmazott Szabó Dóra. Hasonlóan vélekedik csapattársa, Glofák Viktória, aki szintén kiemelte, rendkívül sokat küzdöttek ezért a helyezésért és izgultak, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. „Nehéz volt összehangolni a négy ember életét az edzésekkel, ezért néha mindenkinek alkalmazkodnia kellett a siker érdekében. A világbajnokságra vezető út meglehetősen hosszadalmas volt, és az ottani teljesen más világot időbe telt megszokni.” – fogalmazott Glofák.

Hihetetlen élménnyel gazdagodott Molnár Anikó, akinek első világbajnoksága volt a malajziai verseny. „Egyik legjobb élmény volt és már most dobogós helyezéssel jöttem haza. A verseny előtt nagyon izgultam, mivel én voltam a legújabb a csapatban. De szerencsére jól vettem az akadályokat és sikeresen lementük a gyakorlatsorunkat. Nagyon örülök, hogy ebbe a csapatba kerültem és dolgozhattam együtt.” – fogalmazott Molnár.

Összességében a szlovák csapat szempontjából ez volt a legsikeresebb világversenyen való szereplésük, hiszen két éremmel, egy bronzzal (női négyes) és egy ezüsttel (női egyéni) térhettek haza. Ezzel a csapat a megmérettetésen az előkelőnek számító negyedik helyen végzett Németország, Ausztria és Svájc után.

Érzékletesség szempontjából megemlítendő, hogy közvetlenül a legjobbnak számító nemzetek után sikerült végezniük. Mindezen sikerhez természetesen hozzájárult Hajdú Andrea vezetőedző, valamint a klubelnök Szeder Gyula. A csapat kiemelte egyik legfőbb támogatójukat, az Energy Systems Gruop-ot, ami által új kerékpárokat sikerült vásárolniuk, ami szintén hozzájárult sikerükhöz.

 

Gútai eredmények:

2. Nicole Frýbortová (egyéni)

3. Molnár Anikó, Glofák Viktória, Szabó Dóra, Vincze Alica (női négyes)

 

Borka Roland

Képarchívum