Gútát mutatják százfélekép(p)en

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Gútát mutatják százfélekép(p)en

2014.08.15 / 11:02
Rendhagyó, múltba révedő fotótárlat nyílt a gútai városi hivatal emeletén.

Rendhagyó, múltba révedő fotótárlat nyílt a gútai városi hivatal emeletén. A Gútáért Polgári Társulás Angyal Béla kurátorsága alatt összeállított Száz év száz képen elnevezésű kiállításon megelevenednek Gúta huszadik századi örömteli és szomorú pillanatai, úgy, ahogy az akkor érte a sokat megélt lakosságot. Százféleképpen a képeken megjelenik a múlt század egyes korszakainak szívbemarkoló pillanatai, amelyek érdekes és izgalmas időutazásra invitálja a látogatókat.

„Idézzük fel és éljük át újra Gúta huszadik századi történetét. Minden város történetében vannak szomorú és boldog pillanatok. Ezek a pillanatok visszaköszönnek a képeken. Azt kívánom Gúta városának, hogy valaki ismét megrendezhessen egy ilyen kiállítást, ahol a város huszonegyedik századi történetét mutassa be.” – mondta Halász Béla, a Gútáért Polgári Társulág elnöke a megnyitón. Angyal Béla, a kiállítás kurátora a megnyitón röviden ismertette Gúta múlt századi átalakulási-változási folyamatait a mezővárosi jogállás emlékétől az iparosodási városig bezárólag, kiemelve a lakossági összetétel erőszakos változásait.

„Száz képen próbálja metszetét adni az elmúlt századnak. Hat időszakra osztottuk ezt a száz évet. Néhány meghatározó eseményszakasz mutatja ilyen módon az elmúlt időt. Igyekeztünk ebben a szűk keretben felvillantani minden fontos történést-folyamatot. Megelevenednek a fotókon a régi utcák, lakóházak, épületek. De igyekeztünk az itt élő embereket is megmutatni, megragadva életük egy-egy pillanatát. Láthatóak a tárlaton fotók munkákról, tárgyakról és szórakozásról is, hiszen az események zajlottuk körülöttük, de az itt élő emberek többnyire igyekeztek élni az életüket. – mondta Angyal a megnyitón.

A fekete-fehér képek különféle korszakokra bontva izgalmas időutazásra hívja az érdeklődőket, a tárlat szeptember 15-ig megtekinthető.

Borka Roland

A szerző felvételei