Diákok is a gútai árvízre emlékeztek

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Diákok is a gútai árvízre emlékeztek

2015.07.03 / 14:00
Irodalmi pályázat keretében idézték fel az 1965-ös árvízi hangulatot a gútai diákok. Az Azért a víz az úr! elnevezésű pályázatra tizenöt pályamű érkezett, amelyek ünnepélyes kiértékelésére az árvízi emléknapok keretében tartott önkormányzati ülésen, számos polgármester jelenlétében, került sor.

A városi hivatal nagy üléstermében tartott kiértékelésen Horváth Árpád polgármester megköszönte a diákok munkáját, amivel színesítették a rendezvényt és hozzájárultak, hogy a fiatalabb nemzedék se feledkezzen meg Gúta újkori történetének legnagyobb természeti csapásáról. A diákok pályamunkáikban idősebb rokonaik elbeszélései alapján sajátos stílusban írták meg élményeiket.

Samu István, a gútai önkormányzat mellett működő Kultúra és Kulturális Bizottság elnöke az ünnepélyes ülésen ismertette az irodalmi pályázat kritériumait és eredményességét. „A pályázat célja volt, hogy a felnövő generáció képet alkothasson az ötven évvel ezelőtti árvíz történéseiről, valamint kapcsolódási pontot jelentsen az eseményeket átélő idősebb korosztály és a történteket feldolgozó fiatalság között.– fogalmazott Samu. A bizottság úgy határozott, hogy minden pályázó oklevelet kap a befektetett munkáért és kutatómunkáért, mivel elsődleges forrásokból dolgoztak és interjúkat készítettek az akkor is élt személyekkel. Összesen négy tanuló munkáját díjazták.

Mayer Anna, a kulturális bizottság jegyzőkönyvezetője ismertette a díjazottak névsorát. Különdíjban részesítették Bagita Dánielt, Fűri Friderikát, Dominika Bogárovát és Nagy Viktort. Majd két alkotás is felcsendült. Szlovák nyelven Szépe Hilda Dominika Bogárová írását, magyar nyelven Mayer János Fűri Friderika írását olvasta fel.

Borka Roland

A szerző felvételei