Üdvözöljük Gútán!
2024. május 11. szombat, Ferenc
Szórványos felhőzet
6 °C
Szórványos felhőzet

Mibe kerül a Kolárovo/Gúta névváltoztatás?

Hírek

március 8., 13:04 / Szerző: Administrator
Minimális költségek adódnak a városnév-változtatással Gútán, ha a szombaton az előrehozott parlamenti választásokkal egyidőben tartott helyi népszavazáson az emberek a névváltoztatás mellett döntenek.

Mennyi eur
Minimális költségek adódnak a városnév-változtatással Gútán, ha a szombaton az előrehozott parlamenti választásokkal egyidőben tartott helyi népszavazáson az emberek a névváltoztatás mellett döntenek.
Minderről egy közleményt adott ki a gútai városi hivatal.

 

A Gúta névváltoztatásáról szóló népszavazással kapcsolatban tájékoztatják a tisztelt polgárokat a városnév-változtatással járó esetleges kötelezettségekkel és a változással járó illetékek összegével.

 

A dokumentum részletesen taglalja az állampolgár bejelentési kötelezettségeiről és azok anyagi terheiről. A közlemény szerint a komáromi rendőrfőkapitányság álláspontja szerint az új személyi igazolványt az esetben kell kérvényezni, ha megváltozik a település megnevezése, az utca vagy a házszám, mindezt a polgárnak 30 napon belül jelentenie kell és kérvényeznie. Az említett változás díjmentes.

 

A gépjárművekre vonatkozó változásokat is köteles kérvényeznie, itt 15 napos a határidő, ezen belül kell értesíteni az illetékes hatóságot-rendőrséget. A változás a forgalmi engedély I. részét vagy a II. részét érinti. A kezelési költség mindkét esetben 6 euró.

 

Az egészségügyi biztosítók felé való kötelezettség szerint 8 napon belül kell értesíteni a biztosítót a névváltozásról és a születési szám megváltozásáról, illetve a lakcímváltozásról. Ezt abban az esetben kell kérvényezni, ha az egészségügyi kártya még tartalmazza az állandó lakcímre vonatkozó adatokat. Mindezen változtatások kérvényezése díjmentes.

 

A társadalombiztosító (szociális biztosító) nem kötelezi a biztosítottakat a város nevének megváltozásának bejelentését.

 

A vállalkozók és egyéb jogi személyek esetében a város nevének megváltozásáról szóló bejegyzési kérelem díjmentes. Mindez a cégregiszter (Obchodný register) és a cégjegyzék (Živnostenský register) esetére is érvényes.

 

Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere kifejtette álláspontját: „Tornalján a település nevének változásakor senkinek semmibe nem került a dolog: sem a magánszemélyeknek, sem a vállalkozóknak. A magánszemélyek akkor cserélték ki a személyazonosságit, amikor az lejárt. A komáromi rendőrség álláspontjában 30 nap van (ha a lakcím változik - nem a város neve!..)”

 

Majd hozzátette, hogy a vonatkozó kormányrendelet végrehajtását a belügyminisztérium végzi, így a személyazonossági igazolvány lejártával kell újat kérvényezni.

 

„A vállalkozónak a település nevének változása miatti változások is ingyenesek (kivétel alatt van). Tudom, hogy sok mindenkinek sokféle papírja van, de fölhívom a figyelmet még egyszer arra, hogy a változás államilag, tehát fölülről történik, így az állampolgárnak ez semmilyen hozzáadott kötelezettséggel nem járhat.” – nyilatkozta Koczkás.

 

Gútán március 10-én népszavazás lesz a város névváltoztatásáról, amelyen a Szeretné megváltoztatni városunk nevét Kolárovoról Gútára? kérdésre kell válaszolni. A referendum lebonyolításának sikeres bebiztosításához mintegy 8 ezer eurót irányzott elő a város.

 

Borka Roland