Üdvözöljük Gútán!
2024. május 11. szombat, Ferenc
Szórványos felhőzet
6 °C
Szórványos felhőzet

Húsz százalék feletti a munkanélküliség Gútán

Hírek

március 28., 08:23 / Szerző: Administrator
Hétről hétre növekszik a munkanélküliek száma Gútán. Információink szerint a legfrissebb adatok alapján állíthatjuk, hogy Gútán mintegy 1350 álláskereső szerepel a munkaügyi hivatal helyi kirendeltségének nyilvántartásában, ez a szám hetente változik.

Hétről hétre növekszik a munkanélküliek száma Gútán. Információink szerint a legfrissebb adatok alapján állíthatjuk, hogy Gútán mintegy 1350 álláskereső szerepel a munkaügyi hivatal helyi kirendeltségének nyilvántartásában, ez a szám hetente változik.

Becslések szerint kétszer ennyi álláskereső is lehet Gútán, úgy tippelik, hogy akár kétezernél is több embernek nincs munkája. Míg tavaly csökkentő tendenciát mutatott a munkanélküliségi ráta (CIKK), idén már nem ennyire biztató a helyzet. Egyre több a tartósan munkanélküli, azaz akik tizenkét hónapnál hosszabb ideje nem találnak munkát, illetve magas az ötven év feletti munkakeresők száma is.

Mindezek felett még az önkéntes munkanélküliek száma is megközelítheti az ezret. Pontos kimutatás nem létezik, csupán becslések vannak.

Az egyes egészségbiztosítók nyilvántartják ugyan az egészségbiztosítási járulék önkéntes fizetőit, ám ez a szám se járul hozzá a teljes képhez, illetve Gútára lebontva nem kaptunk pontos számokat, csupán a komáromi régióra vonatkozó adatok szerepelnek a nyilvántartásukban. Becslések szerint Gútán több százra tehető azok száma, akik önkéntes munkanélküliek, azaz nem szerepelnek a Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal nyilvántartásában. Érdekes figyelni, hogy 2007 óta egyre több az álláskereső, míg abban az évben mindössze 5 százalékos volt a munkanélküliség Gútán, majd a világválságnak titulált gazdasági visszaesés következtében egyre többen veszítik el munkájukat, fokozatosan nő az állástalanok száma.

A városnak a 2011-ben történt népszámláláskor 10 696 lakosa volt, közülük 5663 gazdaságilag aktív, így tehát Gútán jelenleg 23,84 százalékos a munkanélküliség.

A munkanélküliségnek több összetevője van, az ország munkahelyteremtő illetve –megtartó politikája mellett a gazdasági helyzet is jelentősen befolyásolja alakulását. A kormány megszüntette a megbízásos szerződésre dolgozók kedvezményeit, a munkáltatónak ugyannyi elvezetést kell fizetni, mint a munkaszerződéssel rendelkezők után.

Ebből kifolyólag többen úgy döntenek – nemcsak a fiatalok közül – hogy külföldön próbálnak meg érvényesülni és biztos megélhetést biztosítani önmaguknak és családjuknak. Magas az elvándorlók és a külföldön érvényesülők száma. A legutóbbi felmérés szerint a külföldön (Csehország, Magyarország, Ausztria) tanuló fiatalok mintegy nyolcvan százaléka nem kíván visszatérni szülőföldjére.

Borka Roland

Kapcsolódó anyagok: Gútaiak külföldön: Elvándorlás vagy visszatérés?