Üdvözöljük Gútán!
2024. május 8. szerda, Mihály
Szórványos felhőzet
6 °C
Szórványos felhőzet

Megnehezítik a nem alkalmazkodók Gútára költözését

Hírek

február 28., 09:53 / Szerző: Administrator
Összehangolt és átgondolt intézkedéseket foganatosítanak az alkalmazkodásra képtelen emberek Gútára való költözése megnehezítése érdekében. Hangzott el a gútai képviselőtestület legutóbbi ülésén.

Összehangolt és átgondolt intézkedéseket foganatosítanak az alkalmazkodásra képtelen emberek Gútára való költözése megnehezítése érdekében. Hangzott el a gútai képviselőtestület legutóbbi ülésén. A gyakorlati alkalmazásról azonban kevés szó esett. Horváth Árpád (MKP) polgármester az ülésen elmondta: „Sikeresen zárult a járási rendőrparancsnokság valamint a gútai rendőrőrs vezetőjével való tárgyalás. Aggasztó hírek érkeznek arra vonatkozóan, hogy több száz nem alkalmazkodó emberek csoportos ideköltözést fontolgatnak. Ezt azonban nem tudom megerősíteni, nincs tudomásunk ilyesmiről. Akik érkeztek és bejelentkeztek állandó lakhely, mind tisztességes emberek. Kérem, a rémhírterjesztőket, fejezzék be.” – mondta a polgármester. Hozzátette, megtették a szükséges lépéseket és folyamatban vannak az intézkedések. „Összehangolt rendőrségi munka folyik a gútaiak nyugodt lakhatásának bebiztosítása érdekében. Kérek mindenkit, csatlakozzon, segítse a hivatal és a rendvédelmi szervek munkáját. Ha esetleg illegális bevándorlókat észlelnek, akik képtelen alkalmazkodni, hogy jelezzék felém vagy munkatársaim felé, esetleg értesítsék a rendőrséget, hogy közösen felléphessünk a nem kívánatos egyének betelepülése ellen. – tájékoztatta a képviselőket a polgármester.

Konkrét tervekről és lépésekről az illetékesek nem nyilatkozhatnak, az sem derült ki, hogy kik és milyen formában kívánják megakadályozni vagy elejét venni a városban lévő alkalmazkodni képtelen egyének további tevékenységét, sem pedig, hogy milyen operatív csoport foglalkozik az üggyel.

Horváth egy korábbi megkeresésünkre elmondta, hogy a városi és az állami rendőrség is többszöri és véletlenszerű ellenőrzéseket tart az érintett területeken valamint a járőrözéseket is gyakrabban végzik, hogy kiszűrjék a kérdéses egyéneket, akik zaklatják Gúta lakosságát. Ismerik a problémát és intenzíven dolgoznak a megoldásán. Elmondása szerint fokozottabban figyelik a városba költözőket, és a törvényes keretek között megakadályozzák az esetleges bűncselekmények elkövetéseit. „Feladatunk vigyázni a város vagyonára valamint biztosítani a város nyugodt életét.” – nyilatkozta korábban megkeresésünkre a polgármester.

E szellemiségben haladva a testület legutóbb elfogadott egy határozatot, amelyben mintegy ötszáz eurót hagytak jóvá egy teljesen új közterületi kamerarendszer kialakítására irányuló pályázat elkészítéséhez, az egész projekt negyvenezer eurót igényel, a szükséges pénzt pályázat útján kívánják bebiztosítani. Kögler Zoltán, a közrendvédelmi bizottság elnöke szerint szükséges egy teljesen új kamerarendszer kialakítása, ugyanis a meglévő már teljesen elavult. „Most szükséges beadni a pályázatot, ugyanis a belügyminisztérium 2016-ig szabta meg a határidőt a projektek beadására. A negyvenezer eurós projekthez húsz százalékos önrészt kell vállalnia a városnak, és sikeres elbírálása esetén egy teljesen új kamerarendszer 2015-ben megépülhet.” – mondta az ülésen Kögler. Egyöntetű beleegyezést adott a tervezetre az önkormányzat.

Borka Roland