Üdvözöljük Gútán!
2024. május 20. hétfő, Bernát, Felícia
Szórványos felhőzet
6 °C
Szórványos felhőzet

Rekordszámú futó vett részt a gútai maratonon

Sport

január 3., 16:00 / Szerző: villagutta
Minden eddiginél többen vettek részt a Gútai Vízkereszt Maraton elnevezésű futóversenyen.

A rajt pillanata.
Az immár hatodik évfolyamába lépett megmérettetésen mintegy háromszáz futó teljesítette a félmaratoni és maratoni távot, valamint újdonságként szerepelt a váltófutás is, ami azon nyomban nem várt érdeklődést váltott ki: összesen egy tucat csapat nevezett.

Fagyos, szeles idő várta a futókat január harmadikán, vasárnap, a VI. Gútai Vízkereszt Maraton elnevezésű futóversenyen. A Zsélyi Zoltán által megálmodott és életre hívott megmérettetés színvonalas lebonyolítását többen is dicsérték, mi több, magas szakmai érdemjeggyel tüntették ki, mondván: az egyik legjobban megszervezett futóverseny volt. A maratonfutó versenyre négy ország Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria közel háromszáz futója vett részt.

Az érdeklődőket Horváth Árpád Gúta polgármestere valamint Kárpáty Ernő, az önkormányzat mellett működő sportbizottság elnöke köszöntötte. Ágyúlövéssel délelőtt tíz órakor indult meg a népes futósereg, a maratoni távot százöten teljesítették, a félmaratonon száznegyvenheten futottak és a váltóversenyben tizenkét négytagú csapat vett részt, a félmaraton és maraton versenyben hét-hét kategóriában hirdettek győztest. Összesen tizenegy gútai futott.

A verseny félmaratoni, azaz 21,1 km hosszú táv megtételét leggyorsabban a nyitrai Kulich Michal futotta le (1ó20p11mp), másodikként az illésházai Kiss László (1ó23p28mp) ért célba, míg a Gúta – Vágfüzes közti távot a zselízi Gutrai Kristián (1ó25p10mp) harmadikként teljesítette. A kategória gútai résztvevői a középmezőnyben végeztek, részletes eredmények a Gútai Maraton Klub honlapján találhatóak.

A maratoni, azaz 42,195 km-es távon győri elsőség született. Baán Tamás 2ó45p50mp alatt tette meg a Gúta – Kava távot. Második helyen a pőstényi Vrábel Martin (2ó47p27mp) végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a máriatölgyesi Ilavský Miroslav állhatott. A kategória – százöt résztvevővel – egyetlen gútai indulója, Zsélyi Zoltán hatvankilencedikként (4ó06p55mp) ért célba.

Az idén újdonságként szereplő maratonváltó versenyen a résztvevő tizenkét csapat közül a garamszentkereszti csapat (Daniel Matis, Ľubomír Orságh,  Dušan Beňo, Slavomir Janoš) végzett az élen. Ők 2ó52p30mp alatt tették meg a 42,2 km-es távot. Második lett a Futapest elnevezésű csapat (Tóth Szilárd, Bakos Szása, dr. Bognár Csaba, Bíró Károly Róbert), akik 2ó55p03mp alatt futották, míg harmadikként a vágsellyei Futók (Martin Miškovič, Stanislav Skačan, Miroslav Miškovič, Tomáš Mészáros) végeztek, ők 3ó25p39mp alatt tették meg a távot. Kategóriában a gútai városi hivatal csapata (Murányi György, Szabó Imre, Balázs Zoltán, Kiss Tibor) a tizenegyedik helyen végzett, ők 4ó04p23mp alatt teljesítették a távot. A rajt-cél Gútán az Iskola utca elején volt, a futókat öntött emlékéremmel, díszserleggel és az első öt beérkezőt gútai őrölt fűszerpaprikával várták. A verseny legidősebb résztvevője a zólyomi Gombár Anton (71) volt.

Borka Roland

Fűri Gábor és Kovács Adrián felvételei
videó: Kovács Adrián, Gúta TV