Üdvözöljük Gútán!
2024. május 8. szerda, Mihály
Szórványos felhőzet
6 °C
Szórványos felhőzet

Horváth Árpád: Csapatjátékosként is kompromisszumra törekszik

Archívum

november 6., 13:12 / Szerző: Administrator
A közelgő helyhatósági választások kapcsán portálunk kérdésekkel fordult az egyes polgármesterjelöltekhez, hogy osszák meg gondolataikat olvasóinkkal. A kérdéseket elektronikus úton juttattuk el a címzettekhez, válaszaikat változtatás nélkül közöljük.

A közelgő helyhatósági választások kapcsán portálunk kérdésekkel fordult az egyes polgármesterjelöltekhez, hogy osszák meg gondolataikat olvasóinkkal. A kérdéseket elektronikus úton juttattuk el a címzettekhez, válaszaikat változtatás nélkül közöljük.

 

Milyen megfontolásból döntött úgy, hogy polgármesterjelöltként indul a helyhatósági választásokon?

8 év munkája, tapasztalata áll mögöttem. Az eddig megszerzett tapasztalataimat szeretném továbbra is városunk javára kamatoztatni. Sokan ismernek a komáromi járásban, de Nyitra megyei képviselőként is értékes kapcsolatokkal rendelkezem, emellett az egyes fővárosi minisztériumokban is jól kiismerem magam. Nem várom – várjuk felkészületlenül a következő választási ciklust. Már van jó néhány kész, engedélyezett tervdokumentáció, előkészületben lévő pályázati terv. Várjuk a tavaszi, új programozási időszak kapunyitását, hogy Gúta városa az elsők közt folyamodhasson uniós és egyéb fejlesztési támogatásokért. Ebben is szeretném tovább segíteni városunk fejlődését.

Mi az, amire büszke az elmúlt négy évben végzett munkájából és mi az, amit ma már másként csinálna?

Nemcsak az elmúlt 4, de valójában az elmúlt 8 év alatt is arra törekedtünk, hogy több területen történjenek fejlesztések, ne csak egy ágazat élvezzen prioritást. Így sikerült tovább modernizálnunk az egészségügyi központot, új köntöst kaptak iskoláink, óvodáink, megtörténtek az első lépések az ár- és belvízvédelem területén, újjászületett a városközpont és az autóbuszmegálló, kerékpárút épült, új lakásegységek létesültek. A lehetőségekhez mérten támogattuk a sport és kulturális szervezeteket, csoportosulásokat. A felsorolás ezzel korántsem ér véget, szerencsére volna még mivel büszkélkedni. Amit másként csinálnék? – sokkal határozottabban kell érvényesíteni a város akaratát az állami szervek, állami vállalatok felé, hogy mihamarabb épüljön meg a szennyvíztisztító állomás, valamint, hogy helyezzék üzembe a csörgői szivattyútelepet.

Nyitra megyei képviselőtestületben is képviselő. Hogyan értékeli munkáját? Miben nyilvánul meg tevékenysége?

Választóink akaratából a megyében egyrészt városunkat, másrészt a komáromi járás egész területét képviselnem kell, de az egész megye területére kihat képviselői munkám. Gúta városa ma (a megye jóvoltából) már rendelkezik egy olyan tervdokumentációval, amely 4 útszakasz felújítását, 3 további körforgalom megépítését tartalmazza (már egy megépült). Szorgalmazni fogom ezen tervek mihamarabbi besorolását a megyei beruházások közé. Idén megvalósult a Vág-híd felújítása. Most ősszel sokat foglalkoztunk a megye területén lévő középiskolákkal (osztálynyitás, megyei támogatások, autóbuszjáratok). Részemről maximális támogatást élvez a két gútai középiskola.

Melyek választási programjának alappillérei?

Egy építmény, egy város, egy fundamentum attól erős, hogy több lábon áll. Összetartó önkormányzat, amely átgondolt, jó döntéséket hoz. Több területet magába ölelő elképzelés, kész tervdokumentációk, pályázati anyagok. Ha egy dől – marad másik tíz, ez a fennmaradás, fejlődés titka. Fontos a pénzügyi helyzet stabilizálása – ma már városunk rendelkezik némi tartalékkal, de a pénzügyi fegyelem betartása továbbra is fontos.

Melyek Gúta legnagyobb problémái és azokat miképpen orvosolni?

Nemcsak Gúta, de Közép-Kelet Európa legnagyobb problémája a munkanélküliség. Családok ezrei küszködnek a megélhetéssel. Minden feltételt meg kell teremteni ahhoz, hogy Gúta vonzó legyen a belföldi és külföldi tőke számára. Mezőgazdaság, mezőgazdasági feldolgozóipar, turizmus, kiskereskedelem -  mind - mind támogatásra vár.

Mi lesz a fő irány a következő ciklusban, ha bizalmat szavaznak Önnek a választásokon.

Szeretném, ha egy összetartó önkormányzatot eredményezne a november 15-i szavazás. Ez az alapfeltétele a következő 4 év jó irányú fejlődésének. Az új testülettel közösen fektetjük le a rövidtávú és hosszútávú fejlesztési terveink alapjait. Közös elképzelésekkel kell indulnunk, ahol érvényesül minden képviselő elképzelése. Természetesen itt sok tárgyalásra, kompromisszumkészségre lesz szükség.

Melyek azok a területek, ahol belátható időn belül érzékelhető javulások lehetnek?

Befejezzük az iskolai intézményeink felújítását – Erdő Utcai Szlovák Tannyelvű Óvoda pavilonja, Corvin Mátyás Alapiskola tornaterme, II. Rákóczi Ferencz Alapiskola ablakcseréje. Még a tavasz folyamán belekezdünk egy jól megtervezett járdajavításba a város területén. Ezek 2015 első félévének prioritásai. Emellett az idősekről és a rászorulókról való gondoskodás minőségén is folyamatosan szeretnénk tovább javítani.

Felkészültnek érzi magát a feladatra?

Igen.

Melyek azok a tulajdonságai, amelyek alkalmassá teszik Önt Gúta irányítására?

Nagyon fontos a kompromisszumkésség, a közös útkeresés – úgy érzem eddig is ez segítette nagyban a munkámat. A másik nagyon fontos dolog, hogy a sportban és a munkámban is csapatjátékosnak tartom magam, mindig csapatban gondolkodtam. Az erő egy összetartó közösségben rejlik, én ilyennek szeretném továbbra is Gútát.

Milyen jövőképet képzel el Gútának?

Legyen Gúta egy élhetőbb és élőbb város, ahol korosztálytól függetlenül mindenki meglátja és megkapja a lehetőségeket. Olyan városban szeretnék élni, ahol a lakosság nem fásultan teszi a dolgát, hanem amely élettel teli, ahol jó a közösség tagjának lenni.

Borka Roland

Fotó: Horváth Árpád archívuma