Exkluzív interjú Horváth Árpáddal, Gúta polgármesterével – III., befejező rész!

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Exkluzív interjú Horváth Árpáddal, Gúta polgármesterével – III., befejező rész!

2011.07.24 / 15:16
Gúta a Vág- és a Kis-Duna közelsége miatt nem mindennapi szépségű természeti adottságokkal rendelkezik, a holtág és az ártéri erdők döntő szerephez jutnak a város ütemes és alkotó fejlődésének biztosításában.

„Egyre több külföldi turista fedezi fel városunkat!”

 

Gúta a Vág- és a Kis-Duna közelsége miatt nem mindennapi szépségű természeti adottságokkal rendelkezik, a holtág és az ártéri erdők döntő szerephez jutnak a város ütemes és alkotó fejlődésének biztosításában. Jelentős változás a közösségi és társadalmi tevékenykedések terén a tájvédelem, az ifjú nemzedék nevelése-oktatása, a hagyományápolás és a vidéki turizmus fejlesztésével érhető el. Mindez azonban anyagiak függvénye, és a város vezetése ennél jóval többet is tehetne, ám a jövőt alakító gazdasági és egyéb ténykedésekhez nagyon szűkre szabottak az eszközök.

polg 03

Beszéltem néhány turistával, mindannyian sérelmezik a turisztikai központ illetve iroda hiányát.

Ez lenne a város feladata. Valamiképpen össze kéne fogni a városban működő turizmussal foglalkozó magánvállalkozókat, és létrehozni egy kis információs irodát a városközpontban, ahol az idelátogatók megkaphatnák a szükséges információkat, hozzájuthatnak a város nevezetességeit bemutató füzetecskékhez, kiadványokhoz. Ezzel is lendíthetnénk a városon és turisztikai szempontból vonzóbbá tehetnénk Gútát. Egyre több külföldi turista fedezi fel városunkat!

A kikapcsolódás egyik formája az évente hagyományosan megrendezendő, messzi földön híres gútai búcsú és vásár. Mi várható az idén?

Az évenkénti ismétlődő akciók (kézműves foglalkozások, különféle kiállítások, vásári forgatag, sportesemények, kulturális akciók…) mellett immár néhány éve sikeresen zajló Koncerthétvége (cikk az rendezvényről ITT, a teljes program pedig ITT tekinthető meg) is színesíti a programfolyamot. Korábban olyan előadókat, zenekarokat, együtteseket sikerült elhozni, akik már harminc éve nem jártak mifelénk. Idén a nagy múltú R-Go együttes szórakoztatja az érdeklődőket, s újoncként ellátogat hozzánk a felfutóban lévő Magna Cum Laude együttes is, akik először járnak a Felvidéken, s Gúta lesz az első koncertállomásuk Szlovákiában. Az előző évekkel ellentétben csupán ennyi lesz a húzónevek felhozatala, mivel nagyon szűkösek az anyagi kereteink.

Hogyan alakul a búcsú és vásár költségvetése?

Idén 22 ezer euróból hozzuk össze ezt a nagy tömegeket vonzó eseménysorozatot. Bár vannak, akik szorgalmazzák, hogy szedjünk belépő díjat az esti koncerteken, jómagam annak a híve vagyok, hogy hagyjuk meg ingyenesnek ezeket a rendezvényeket. Úgy gondolom, az egész éves hajtás mellett ennyi jár annak a dolgos gútainak. A fellépők listája nem végleges, jelenleg is tárgyalások folynak néhány együttessel, akik ingyen, lényegében presztízsből vállalták a fellépést.

Mit lehet tudni az augusztus 20-i ünnepségről. Lesz tüzijáték?

Nem tervezünk nagy ünneplést. Nagy valószínűség szerint az önkormányzat képviselőivel látogatást teszünk Mezőberénybe, hogy ott találkozzunk Medgyesegyháza és Pitvaros küldöttségével és együtt ünnepeljünk. Mivel mindhárom településen új polgármester van, ezért ez remek alkalom lesz a baráti kapcsolatok megszilárdítására.

 

Ha már itt tartunk: Mi van a Barátság fájával?

barátságfa

Három héttel ezelőtt lebetonoztuk az alapokat, s az egykori helyétől nem messze (a körforgalom mellett) kap helyet. Amint szabaddá válnak az egykori DP Globál munkásai, nekiállnak kihelyezni a Barátság fáját. Bent van a műhelyben, ahol éppen javítják, hegesztik és újrafestik. A helye tehát már megvan.

Korábban szó esett az ún.: Dögös terület szórakoztató és üdülési központtá való átalakításáról. Ez szintén nem mai kezdeményezés. Hol tartanak az előkészületek?

dögös

Már ott is startra készen állunk, csak várunk a mezőgazdasági szövetkezet által benyújtott bírósági kereset eredményére, amelynek értelmében a szövetkezet tulajdonába kerül az egész terület. Ott ugyanis jelenleg a városnak egy négyzetméternyi területe sincs a tulajdonában, így pedig nem lehet beruházni. A pályázatok benyújtásakor is elsősorban a tulajdonjogi viszonyokat kell rendezni. A rendelkezésre álló információk szerint fél éven belül megoldódhat az ügy, s akkor a város a Reviczky telep vagy más mezőgazdasági földterületek felkínálásával kapná meg a szövetkezettől a Dögös területét. Ezt követően megkezdődhetnek a munkálatok a Dögös beépítésére, átalakítására. Önkormányzati döntés van arról, hogy ott egy minden tekintetben sokrétű és látványos turisztikai központot kell kialakítani: pihenőparkkal, fürdővel, turistaösvénnyel, s csónakázási lehetőségekkel. Talán jövőre már érdemben tudunk majd ezzel foglalkozni.

 

Az emberek azonban igénylik, hogy legyen - ha nem is fürdő-, de egy kulturált strand, mert ugyan fürdőzési lehetőség van a Vágnál, azonban nem felel meg még a legalapvetőbb higiéniai követelményeknek sem. Nem tilos fürödni, de nem is ajánlott.

Tisztában vagyok vele, hogy a Vág vize nem éppen a legtisztább. Ennek ellenére, Gőgh Mihály szorgalmazta a folyópart rendbetételét, homokot vittünk ki, magasabbá tettük a partot, hogy ha árad is a Vág, legyen lehetőség napozni, strandolni és röplabdázni.

Helyi szinten milyen más fürdőzési lehetősége van a lakosoknak?

Semmilyen.

Választási ígéret volt egy uszoda létesítése.

Jelenleg nincs realitása ebben a választási időszakban.

Szüksége van Gútának uszodára?

Mindenképpen. Ám szerintem kezdetben, kis lépésnek, először egy kis tanmedencét, vagy tanuszodát kellene megépíteni. Egy 25 méteres medencét, ahol a gyermekek kulturált körülmények között tanulhatnának úszni, a medence mellet kialakítanánk szociális helyiségeket, zuhanyzót, s később a már meglévőket csupán fejleszteni kellene. Első lépésként azonban egy furatot kellene megejteni. Tudjuk, hogy Gúta alatt 1200 méteren megfelelő hőfokú termálvíz van. Egy próbafurat 600 ezer euró, és a törvény szerint kettő kell, mert a felhasznált termálvizet vissza kell vezetni. De ez csak két darab cső a föld felett, és ennyi. Azonban annak alapján beruházókat lehet megszólítani.

Ha már a vízről beszéltünk, tegyünk említést a vízelvezető árkok tisztításáról, illetve az árvízvédelmi munkák szükségességéről.

Ez nagyon sokrétű. Volt olyan időszak, olyan huszonöt vagy harminc év, amikor nem volt gond a felszíni vizek elvezetésével, s annak idején mindent szépen betemettünk, lebetonoztunk, hiszen nem kellettek a vízelvezető árkok. Tessék elképzelni, hogy mély árkok voltak, elvezetők, tavak a város közepén, ahol nyáron a gyermekek úszni tanultak, télen pedig jégkorongoztak, vagy éppen korcsolyáztak a befagyott tavon. Anno tehát betemettük őket, most pedig csodálkozunk, hogy a polgármester nem tudja az égben elzárni a csapot.

árkok 09

Mi a megoldás?

Öt részre osztanám: Meg kell oldanunk a szivattyúállomás kérdését Csörgőben. Már három levelet is írtam a három vízügyi vállalatnak, amiben kérem, hogy a vízügyi rendszerbe vegyék vissza a szivattyúállomást, és lehetőleg tegyék működőképessé. A másik része: a három nagy csatorna rendbetétele a városban. Az erre beadott EU-s pályázatunk sikeres volt, nyertünk 3,3 millió eurót. Ennek keretében kikövezzük, megmélyítjük a meglévő árkokat, az út alatti kis csöveket szélesebbekre cseréljük, s a hidakat újraépítjük. Ehhez azonban szükségszerű elvégeznünk az apró munkálatokat: a kis árkok, átfolyók, vízelvezetők rendbetételét.

árkok 06

Hogyan lehetne felgyorsítani a felújítási folyamatot?

A városlakók segítségére is szükségünk lenne. Sajnos azonban azt látom, nem mozdultak meg a gútaiak. Ezen munkálatokat nem a városnak kellene megcsinálnia, hanem mindenkinek a saját portáján kellene rendet tennie. Képzelje el, ha minden gútai becsületesen a maga 15-20 méteres portáján rendet tartana, akkor fél év alatt végeznénk a munkával. Ehelyett azt látjuk, hogy tíz ember keményen dolgozik, és csak elvétve akad, hogy a helyiek besegítenének, és mozdítanának. Ha csak annyi előnye van, hogy 50-60 traktorutánfutónyi földet szállítottunk el, akkor ez már siker, és szabadon elfolyhat a víz. Negyedik lépésként a város vásárolt három nagy teljesítményű Honda szivattyúpumpát. Sérelmezem, hogy a helyiek csak nézik és sürgetnek, hogy az ő utcájukba mikor érkezik meg az árokásó brigád. Több kilométer utcánk van, és a purukiakhoz valamikor az ősz folyamán jutunk el. Eszményi lenne, ha csak páran, mondjuk, az Akác utcában összefognának, és az utca felső részét megcsinálnák.

polg

Jelenleg is tart a helyi Tájház tetőszerkezetének felújítása. Az épület egy érdekes látványossága a városnak. A turizmust illetően milyen egyéb lehetőségei vannak a városnak?

Mindenképpen a magánvállalkozók leleményességében bízom. Megemlíteném Šáli Iván páratlan kezdeményezését a vizimalom melleti térség kialakításában, mivel gyönyörű az ott lévő zöldövezet. Turisták tucatjai látogatják azt a látványosságot. Ugyanígy dícséretes Lévai Leonard, a Leonor szálloda igazgatójának tevékenysége. Hétvégente a tágabb régióból érkeznek házasulandó párok, hogy éppen Gútán mondják ki a boldogító igent. Egyébként nagyon kevés az a látványosság Gútán, ami megfogná az embereket. Nem tudom, hogyan tudnánk még jobban kiaknázni a horgászás és csónakázás terén a lehetőségeinket. Van egy vállalkozó, Kádek Szilárd, aki a császtai tónál lát fantáziát a turizmusban. A város propagációs anyagok, térképek elkészítésével segíthet. Bizonyos, hogy évről évre egyre több turista látogat városunkba. Jó lenne valahogy feltérképezni, összeállítani egy ilyen jellegű kimutatást és figyelemmel követni a jövőben a turisták Gúta iránti érdeklődését. Bizton állíthatom, növekszik a városunkba látogató vendégek száma.

 

Borka Roland

Fűri Gábor felvételei

Kapcsolódó anyagok:

II.rész: „Célom, hogy az emberek otthon érezzék magukat!”

I. rész: „Elégedett vagyok az önkormányzat munkájával”