Aranyat és önbizalmat hozott Amerikából

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

Aranyat és önbizalmat hozott Amerikából

2014.05.14 / 10:27
Él Gúta Puruk részében egy lány, aki önbizalomért ment Amerikába. Élete a sport, azon belül is a karate, amelyben rendre előkelő helyezéseket szerez klubjának, a Taiyónak.

Él Gúta Puruk részében egy lány, aki önbizalomért ment Amerikába. Élete a sport, azon belül is a karate, amelyben rendre előkelő helyezéseket szerez klubjának, a Taiyónak.

Büszkék is rá a csapaton belül és felnéznek rá, hiszen hihetetlenül szívós és kitartó. És szófogadó. Szülei azzal engedték el az Amerikai Egyesült Államokba Las Vegasba, hogy hozzon valamilyen érmet. Hozott is. A legcsillogósabbat, s abból is mindjárt kettőt. Merthogy mindenkit vert. Forró Réka Dorina, Gúta nagy reménysége mesélt nekünk egy picit magáról és arról, hogy még milyen álmokat dédelget.

„Nem számítottam rá, hogy nyerek. Nem gondoltam, és mégis annyira jól sikerült, hogy két aranyérmet is hazahozhattam. Most már kicsivel több az önbizalmam.” – avat be a részletekbe Dorina. Las Vegasban tartották a US Open karatebajnokságot és a Juniorok Nemzetközi Viadalát. Mindkét versenyen az előkelő első helyezést érte el. „Az első megnyert meccs után már egyre magabiztosabbá váltam. Azt gondoltam, ha ez sikerül, akkor a többi is menni fog. De úgy indultam neki, hogy felállok a tatamira és a lehető legjobb formámat adom. Ez sikerült is. Ám sokat segített csapattársam, Balázs Zoltán, akivel kemény összecsapásokat vívtunk az edzéseken, még monoklit is szereztem, annyira elszántan küzdöttünk. Sokat segített a verseny előtti három hét fokozott felkészülése.”

Nem volt egyszerű és könnyű út Amerikáig. Dorina tizenegy évesen érzett rá a karatéra és azóta is annak bűvöletében él. Mindent annak rendel alá. „Számomra ez nem pusztán sport. Mi, a klubban tényleg egy család vagyunk. Jóban-rosszban összetartunk. Igazi barátok a csapattársak, számomra ez teljes kikapcsolódás. Jelenleg a komáromi Marianum egyházi gimnáziumban tanulok, ám alig várom, hogy hazaérjek és eljöjjön az edzések ideje.” Elmondja, hogy számára úgy teljes az élete, ha annak szerves része a karate. És a családja. Amit imád. „Szüleim nagyon-nagyon sok mindenben támogatnak, nagyon hálás vagyok nekik. Nélkülük nem tartanék itt. Ugyanakkor sok köszönettel tartozom edzőmnek és mentoromnak, Kiss Tibornak, aki látja bennem a lehetőséget és kihozza belőlem a maximumot. Jó a közösség és ez mérhetetlenül motivál.”

Kiss Tibor nem spórol a dicséretekkel, ha egyik legjobb védencéről, Forró Réka Dorináról van szó. „Dórika tizenöt éves versenyző, mindössze négy évvel ezelőtt kezdett karatézni, ám hamar felnőtt a többiekhez, sőt, bizonyos szinten túlszárnyalja őket. A fiúk félnek tőle, olyan kemény. Fegyelmezett, céltudatos sportoló és harcos. Rendszeresen jár edzésekre és sok pluszedzést is vállal, ami egy tizenöt éves gimnazistának nem lehet egyszerű. Sikerei úgy regionális, úgy országos szinten is meglepően korán gyarapodni kezdtek. Eddigi legnagyobb sikere kétségkívül a Las Vegas-i US open-en elért két aranyérem. Dorina a kiutazás előtt számomra is meglepő fanatizmussal edzett, gyakorlatilag a hét minden napján. Las Vegasban láttam első alkalommal az igazi tüzet a szemében, amikor felállt a szőnyegre. Először tapasztaltam nála azt, hogy nem fél, vagyis maximum izgatott volt. Felkészülésében jelentős szerepet vállalt Balázs Zoltán, aki szintén tapasztalt, rutinos versenyzője egyesületünknek.” Dorina meghatóan vette edzőjének szavait és elmondása szerint jelentősen megemeli azt a bizonyos sikerlécet, ugyanis most már objektívebb rálátása van a világ karatékáinak teljesítményére.

Álmai között szerepel, hogy gyermekekkel foglalkozzon, és a többi pedig még képlékeny számára. A tanulás mellett a karatét szeretné űzni továbbra is. Más nem igazán foglalkoztatja. Ez az élete. Így boldog. Egy dolog azonban bizonyos, bármibe is fog, abban is bizonyára rendkívüli sikereket ér el. Önmaga, családja, klubja és Gúta legnagyobb örömére!

Borka Roland

A szerző felvétele

Kapcsolódó anyagok: Gútaiak Amerika bajnokai