Peter Palacka: Jobb közbiztonságot szorgalmaz

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Peter Palacka: Jobb közbiztonságot szorgalmaz

2014.11.10 / 08:17
Peter Palacka: Jobb közbiztonságot szorgalmaz A közelgő helyhatósági választások kapcsán portálunk kérdésekkel fordult az egyes polgármesterjelöltekhez, hogy osszák meg gondolataikat olvasóinkkal. A kérdéseket elektronikus úton juttattuk el a címzettekhez, válaszaikat változtatás nélkül közöljük.

A közelgő helyhatósági választások kapcsán portálunk kérdésekkel fordult az egyes polgármesterjelöltekhez, hogy osszák meg gondolataikat olvasóinkkal. A kérdéseket elektronikus úton juttattuk el a címzettekhez, válaszaikat változtatás nélkül közöljük.

 

Milyen megfontolásból döntött úgy, hogy polgármesterjelöltként indul a helyhatósági választásokon?

Elsősorban erkölcsi megfontolás vezérelt, hogy független polgármester-jelöltként induljak november 15-én a Kolárovo - Gúta önkormányzati választáson. Szakítani kell az elmúlt 8 év gyakorlatával, s nem pártpolitikai célok, ha nem a város érdekében kell megvalósítani a fejlesztéseket. A mottóm: „polgármestert a városnak, s ne várost a polgármesternek”.

Melyek választási programjának alappillérei?

Felelősség, együttműködés, partnerség és nem utolsó sorban a lelkiismeretes megoldókészség. Ahhoz, hogy ez a város fejlődőképes legyen, új arcokra, kreatív, tettrekész fiatal erőre van szükség a városvezetésben.

Melyek Gúta legnagyobb problémái és azokat miképpen szeretné orvosolni?

Nem utolsó sorban és nem fontossági sorrendben, de szerintem a közmegvilágítás, közbiztonság, árvíz elleni védelem, a közutak javítása és sok-sok más probléma, amit itt sorolhatnák reggelig. De sajnos a legfőbb probléma az, hogy városunk vezetősége 8 éve élvezi azt a forrást, amit az embereknek is kellene. Változtatni kell a fontossági sorrenden, és elsősorban az emberek tényleges igényeit tartani szem előtt. Természetesen a sportról sem feledkezzünk meg. Gyönyörű eredményeket érnek el sportolóink, és városunknak olyan sportcsarnoka van, amivel sajnos nem büszkélkedhetünk. Gútának nagyon nagy szüksége van már egy új, többcélú (multifunkcionális) sportcsarnok felépítésére. Évről évre sajnos az is egy negatív tapasztalat, hogy sem a fiatal családok, sem a játszóterek komfortosabbá tételével nincs foglalkozva. Egyszerűen a fiatal családosok kénytelenek a környező városokba menni gyermekeikkel egy kis kikapcsolódásért. A tinédzserek sajnos az üzletek környékét kénytelenek igénybe venni, ha például gördeszkázni, biciklizni szeretnének. Itt említeném meg a turizmust is, ami véleményem szerint szintén nagyon fontos része városunknak. Adott számunkra, mint látványosság a vízimalom, és sajnos már nincs aki teljesen, odaadóan foglalkozzon vele. Elképzelhetőnek tartom, hogy létrehoznánk egy bizonyos „vállalkozói klubbot“, amellyel a helyi vállalkozói szférát összetartanánk. Ezáltal a vállalkozók a maguk lehetősége szerint a várost, mint saját otthonukat támogatnák. Ezek tényleg fontos, megoldást igénylő problémák. Ha a város költségvetése csak arra elég, hogy a város működjön, akkor a fejlesztéshez való pénzt EU forrásból és dotációkból kell előteremteni.

Nyugalmazott rendőrként bizonyára a közbiztonság az a terület, amin leginkább tudna változtatni. Hogyan értékelné a város közbiztonságát és a városi valamint az állami rendőrség együttes munkáját?

Az aktuális közbiztonsági problémákra kell megoldást találni, vagyis megoldani a problémás lakosok kérdését. Ez egy eléggé kínos téma városunkban. Nekem, mint nyugalmazott rendőrnek rálátásom van a törvényes keretek közti megoldásokra, és ezeken belül szeretném megoldani ezt az utóbbi években elfajult dolgot. Megengedhetetlennek tartom, hogy egy bizonyos közösség uralja a város életét, működését. Értem ezt bűnmegelőzésként és indokolatlan adományozások terén is. A városi és a állami rendőrség együttes munkáját most itt nem szeretném értékelni, de szerintem e téren is lehetne pozitívabb változásokat elérni.

Mi lesz a fő irány a következő ciklusban, ha bizalmat szavaznak Önnek a választáson?

Szakítani szeretnék azzal, hogy jelenleg minden azon múlik a városban, hogy ki milyen viszonyt ápol a város és a Gútán vezető párt vezetőivel. Rendszeresen konzultálni kívánok a helyi közösségekkel, szakemberekkel, lakosokkal, a helyi társadalom mind szélesebb rétegeit kívánom bevonni a városvezetésbe. Föltárnám és nyilvánosságra hoznám az elmúlt 8 év visszaéléseit, káros, előnytelen szerződéseit. Megszüntetném a város vagyonának elherdálását, gyarapítani szeretném a városi vagyont!

Melyek azok a területek, ahol belátható időn belül érzékelhető javulások lehetnek?

Ahogy már említettem, a közbiztonság javítása, és többek közt a város pénzügyi helyzete.

Nem tartja hátránynak, hogy semmilyen közigazgatási tapasztalattal nem rendelkezik?

Semmi esetre sem tartom hátránynak. Úgy gondolom, hogy akik több éven, évtizedeken át résztvesznek városunk vezető posztjain, többé-kevésbé megtették a magukét. Az emberek teljes körű, látványos változást szeretnének. Mindenkinek adott a lehetőség, hogy tegyen valamit a városáért. Én mostanra érzem magam erre alkalmasnak, és ha bizalmat szavaznak nekem az emberek, minden erőmmel azon leszek, hogy ne visszafelé haladjon városunk.

Természetesen csodákra én sem vagyok képes, és mivel nincs varázspálcám így a mások hibáit, mulasztásait rendbe hozni mindig nehezebb, mint teljesen új dologba vágni.

Felkészültnek érzi magát a feladatra?

A válaszom határozottan igen! Sajnos a tegnapi polgármesterek vita délutánján tapasztaltam meg először, hogy milyen is az a bizonyos lámpaláz… Akik ismernek, azok tudják, hogy ami a szívemen az a számon.

Melyek azok a tulajdonságai, amelyek alkalmassá teszik Önt Gúta irányítására?

Elsősorban fegyelmezettnek és megfontoltnak tartom magam, nem hozok elhamarkodott döntéseket semmilyen téren. Magabiztos vagyok, amit elkezdek, azt a legjobb tudásom szerint viszem véghez. Határozott objektivitásommal alkalmasnak tartom magamat városunk irányítására. „Egy bölcs ember úgy éli az életét, hogy cselekszik, nem pedig a cselekvésről beszél.”

Milyen jövőképet képzel el Gútának?

Mindenképpen segíteni szeretnék a befektetőknek, akik Gútán szeretnének vállalkozni. Úgy gondolom, Gúta nagyon megérett az új munkalehetőségek kialakítására. Nehéz időket élünk, nagy a munkanélküliség, és mint város, véleményem szerint nem engedhetjük meg magunknak, hogy játszadozzunk a  munkát kereső lakosainkkal és a munkát kínáló vállalkozókkal. Nagyon fontosnak tartom a közbiztonság megoldását, és minden erőmmel azon leszek, hogy ne kelljen félve, tele aggodalommal élni a mindennapjainkat. Ha csak egy kicsit is fontos lakosainknak városunk jövője, akkor november 15-én elsősorban szavazatukkal járulnak hozzá a várva várt változáshoz.

Borka Roland

Fotó: Peter Palacka archívuma