Exkluzív interjú Horváth Árpád polgármesterrel III. rész

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

Exkluzív interjú Horváth Árpád polgármesterrel III. rész

2015.01.16 / 12:07
Fiatalos lendületet kap az idegenforgalom Történelmi választási bravúrral ismét Horváth Árpád Gúta polgármestere. A város történetében még nem fordult elő, hogy valaki harmadszor is megkapja a bizalmat a város vezetésére. Az eredmény nemcsak jutalom, hanem egyfajta előleg is az emberek részéről, a neheze – a nagy elvárások miatt – még csak most kezdődik.

 

Fiatalos lendületet kap az idegenforgalom

 

Történelmi választási bravúrral ismét Horváth Árpád Gúta polgármestere. A város történetében még nem fordult elő, hogy valaki harmadszor is megkapja a bizalmat a város vezetésére. Az eredmény nemcsak jutalom, hanem egyfajta előleg is az emberek részéről, a neheze – a nagy elvárások miatt – még csak most kezdődik. Gúta fejlődését elősegítő tervekről-tettekről, a testületben kisebbségbe került MKP helyzetéről, további lehetőségekről, valamint a függetlenekkel való együttműködés szükségességéről Horváth Árpád polgármesterrel beszélgettünk.

 

Kell a megfelelő tájékoztatás. Hangoztatta a nyitott önkormányzat fontosságát, aminek egyik hozadéka a kommunikációs eszközök kiszélesítése. Konkrétan mit is takar mindez? Illetve korábban már említésre került a városi hangszóró kérdése, nevezetesen, hogy túl sok pénzt költ a város annak karbantartására és ezért is megszüntetné.

Ez nagyon kényes téma lesz. Amint megalakulnak az egyes szakbizottságok, ez lesz az első feladatuk. A városi hangszórót jelenlegi állapotában nem tudjuk tovább fenntartani. Horribilis összegeket költünk a karbantartására. Van, ahol nem is költünk, mint mondjuk Purukban. Ez a rendszer már idejétmúlt. 1962-ben adták át, akkor, amikor még kicsi volt a forgalom. Mára már azonban nem tölti be küldetését. Nincs értelme rendbe tenni és felerősíteni. Helyette más kommunikációs eszközöket kell igénybe venni. Éppen a hellóGúta csapatával beszélgettem erről a témáról a választások után, hogy újfajta információáramlást nyitnánk meg az emberek felé. Felmerült, hogy adjunk ki egy lapot vagy újságot, ami nem a napi híreket hozza. Azokat a Gúta tv teletextjén hoznánk, valamint a fiúk úgy mondták, hogy az interneten már mindent hozzáférhetővé tudnának tenni. És helyi szinten még egy kis rádió is működhetne, napi szinten egy adott órában elhangoznának hírek. A srácok a média területén kívánnak tevékenykedni. Ha ez mindenkinek hasznot hoz, akkor tudom támogatni. Tisztában vagyok azzal, hogy kemény csata lesz és sok ellenzője lesz a hangszóró megszüntetésének, de ez már nem trend a világban, már nem működőképes ez a tájékoztatási forma. Főleg nem egy városban.

Az új önkormányzatnak lett egy tizedik szakbizottsága is. Ez az idegenforgalommal kíván foglalkozni. Az MKP gútai választási programjában is szerepel a turizmus területének fejlesztése. Megemlíthető a vízimalom, de akár a Dögösben kialakítandó szabadidős park. Épp ez utóbbinál nem igazán történnek előrelépések. Gyönyörű látványterv készült, ezen kívül évek óta nincsenek rendezve a telekviszonyok. Mi gátolja ezt és milyen konkrét lépések megtételéről lehet most beszámolni?

Ami a telekrendezést illeti, még mindig nem tudok érdemleges eredményről beszámolni. Megjárta a legfelsőbb bíróságot is az ügy, ami lényegében a mezőgazdasági szövetkezet és az úrbéri társulás között immár húsz éve húzódik. Mi, mint város, nem tudunk beleszólni, mivel nincsenek ott területeink. Nagyon remélem, hogy hamarosan, belátható időn belül megtörténik a telekviszonyok rendezése és abban a pillanatban cserélhetünk a mezőgazdasági szövetkezettel területeket, és megkezdődhet az érdemi munka. Addig sajnos várnunk kell. És eddig nem voltak, ám most úgy látszik, lesznek uniós pályázatok, amik a termálvíz kihasználására fognak irányulni. Ha sikerülne legalább a furatokra pénzt szerezni, az már előrevetíthetné számos beruházás ígéretét.

Ugyanakkor nem kevés összeg egy furat megtétele, háromszáz ezer euró is lehet. És a törvény szerint kettő kell, mert a kinyert termálvizet vissza is kell vezetni. Milyen további kihasználatlan területek vannak?

Akár a malom, akár a kerékpárút is vonzza az idelátogatókat. A kerékpárút további terjeszkedését irányzom elő, vannak már ötleteim, hogy Gútán hol tudnánk megépíteni kerékpárutakat, hogy az azon közlekedőket bevonzzuk a városközpontba. Forró Tiborral, a hellóGúta csapat vezetőjével egyeztettünk a régiófejlesztésről. És a turizmusról, amiről el kell mondani, hogy ezidáig senki sem foglalkozott vele. Tibor elmondása szerint olyan kihasználatlan területről beszélünk, ami nem is biztos, hogy elsősorban pénzkérdés. Szellemi tőkének kell lennie. Némi támogatással megoldható brosúrák, térképek és egyéb, a várost népszerűsítő anyagok elkészítése, reklámok elhelyezése a médiában. Nem pénz kell, hanem egy jó ötlet! Ezt szeretném a fiatalokra bízni. Örülök, hogy ezt Tibor magára vállalta. (az idegenforgalmi szakbizottság elnöke lett – a szerk.megj.) Nyilván el fog telni némi idő, mire ennek látható eredményei lesznek, de bízom a sikerben és Tibor rátermettségében.

Úgy tudom, hogy az az elképzelés, hogy a már meglévő városi látványosságokat még inkább kiemelnék. Aki Gútára téved, egyben a vízimalomhoz indul, ám az odavezető fahíd állaga nem a legjobb. Tervezték a fahíd teljes felújítását. Mikor kerül erre sor?

Úgy néz ki, 2015 tavaszán leszedjük és fokozatosan, tíz méterenként felújítjuk a hidat, s egy hónap alatt végzünk vele. Vannak rá embereink, itt van hét ember, akik között van két asztalos. A segítségükkel megint huszonöt évig tartósan szolgálhatja az embereket a fahíd.

Gútának sokáig mezőgazdasági jellege volt, majd egy idő után megpróbálkoztak az ipari fejlődés útjára térni, kisebb-nagyobb sikerrel. Milyen várost képzel el? Szeretné, ha a város mezőgazdasági jellege megmaradjon, vagy elinduljon a polgáriasodás felé?

Ezt kettéválasztanám. Támogatom, hogy a mezőgazdasági jellege megmaradjon, hiszen ahogy rátekintek Gúta térképére, látom a sok zöld területet, ami mindenképpen ezt a jelleget hivatott erősíteni. Ez adott, ezt lehetne még jobban kiaknázni. Óriási kataszter, ami megadja, hogy gabona, zöldség és gyümölcs teremjen. Szeretném, ha sikerülne Gútára csábítani egy feldolgozó üzemet, amely konzervet gyártana, a nyáron megtermetteket télen lehetne feldolgozni. Ez nagyon fontos lépés lenne.

Ugyanakkor a fiatalok nem igazán kapaszkodnak a mezőgazdasági ágazatba.

Vegyük azt, hogy a nyugati multik ezt is tönkretették. Ezt egyértelműen felrovom az EU-nak, hogy belenyúlt egy ország belső gazdasági elrendezésébe és ennyire letörte az árakat. Mert a gútai a kiskertbe nem ültet sárgarépát, mert jóval olcsóbban tud hozzájutni a nagy kereskedelmi áruházakban. Viszont azt is látom, hogy kezdünk visszatérni a kis konyhakertek műveléséhez, mint ami jellemző volt erre a térségre a múlt század kilencvenes éveinek végéig. A korábban befüvesített kiskerteket lehet, hogy újra felássák és rájönnek arra, hogy a hazai termény ugyan lehet, picit drágább, ám ízletesebb és egészségesebb. Ami pedig a polgáriasodást illeti, vannak ez irányú törekvések is. Elég csak megemlítenem a Mayer János, a művelődési központ igazgatója által szervezett polgári estéket, vagy akár a hellóGúta megannyi ilyen jellegű akcióit. Hála Istennek újra elterjedőben az igényesség. Ugyan ritkán jutok el ilyen akciókra Gútán, de mindenképpen dicséretes kezdeményezések ezek. Régebben csak a diszkókban lévő értelmetlen ivászatok voltak jellemzőek, mára már ismét kialakulóban egy réteg, amely a minőségi szórakozást szomjazza. Példaként említhetőek a Billiard Clubban tartott különféle igényes zenei klubestek, vagy akár a stand-up comedy. Gútára szép akciókat lehet hozni, és mi, mint városi hivatal ennek teret tudunk adni. Ahogy tesszük is, akár kiállítások helyszíneként szolgálni. Azt látom, kezd felnőni egy olyan nemzedék, akik fogékonyak erre. Az ilyen akciók mindenképpen támogatásra számíthatnak. Ez jó, örülök neki, tenni kell rendületlenül, és ez ahhoz fog vezetni, hogy kinevelünk egy polgári réteget Gútán.

-vége-

Borka Roland

Képek: web
Fotók: Képarchívum, Kovács Adrián

 

Exkluzív interjú Horváth Árpád polgármesterrel I. rész: Sok megegyezésre lesz szükség

Exkluzív interjú Horváth Árpád polgármesterrel II. rész: Több beruházás is várható 2015-ben