Időutazás volt-e a gútai "JÓKEDV" bál?

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 18. kedd, Erik

Időutazás volt-e a gútai "JÓKEDV" bál?

2011.03.04 / 12:18
A válasz egyértelműen igen. De nem abban a tekintetben, hogy a hangulat régimódi lett volna, hanem abban, hogy az igényesség párosult a modernitással.

A válasz egyértelműen igen. De nem abban a tekintetben, hogy a hangulat régimódi lett volna, hanem abban, hogy az igényesség párosult a modernitással. Bebizonyosodott, hogy a fiatalok, igenis, ki vannak éhezve az értékeket közvetítő, igényes, közösségteremtő akciókra. És ettől függetlenül (vagy talán épp ezért?) megtestesítve és nem kizárva a fiatalos lazaságot, amely bármely korban az ifjúság legfőbb ismérve volt.

Szombaton, február 26-án Gútán, a Leonor Hotel éttermében a fiatalok báli „szerelésben“ jelentek meg, és egész este az elegancia dominált. Meglepő, de a főszerepet nem a korunkban oly trendiként hangoztatott szexiség nimbusza vitte. Természetesen ezzel nem azt akartuk mondani, hogy a szexiség nem vállalható közöttünk, fiatalok között (...:)...), de jó volt hölgynek és úriembernek lenni lélekben és vizuálisan is.

A bálra összesereglettek a környék (Komáromi járás) ICs-i, ezen kívül voltak fiatalok Léváról, Nagykaposról, Erdélyből (Kézdivásárhelyről), és ami legnagyobb örömet okozta a helyi Via Nova alapszervezetnek, hogy a gútai fiatalok is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. Így dokumentálták azt, hogy a lokális (fiatal) közösségnek szüksége van az ilyen rendezvényekre.

 

A programmal kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy a bál megnyitóján megjelent a rendezvény valódi üzenete (mert volt, van ilyen!): a hagyományok továbbadása a KIKELET néptánccsoport révén, és az újítás ki nem zárása a komáromi Junior Hip-Hop Club tánccsoportjának segítségével. Vagyis a hagyományápolás nem zárja ki a modernitást.

A zenei aláfestést a Friends Szalonzenekar garantálta, és csak itt jegyeznénk meg, hogy az aláfestés tényleg enyhe szó rájuk nézve. Hajnal négy óra magasságában Vadkerti Imre művész úr garantálta, hogy senki egy pillanatra se felejtse el kulturális gyökereit, kötődéseit. Ekkor az érzelmek néhányunknál intenzíven a felszínre törtek.

Nagyon örülünk a bál után folyamatosan érkező pozitív visszajelzéseknek. Bátran mondhatjuk, hogy a szervezésben részt vevő gútai ICs-seket örömmel tölti el az elsőként megrendezett "Jókedv bál" sikere. Köszönjük a fiataloknak, hogy eljöttek és egy jót buliztak velünk, ezzel is erősítve egymásban, mindannyiunkban a magyar identitást és az összetartozást. Reméljük, hogy a bál mindenki számára maradandó élményt nyújtott, s jövőre alkalmunk adódik újra találkozni...

Samu István