Országos ökológiai verseny Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Országos ökológiai verseny Gútán

2011.04.27 / 09:01
A II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolában immár ötödik alkalommal rendezték meg a Sajó Károly Kárpát-medencei Országos Természet- és Környezetvédelmi versenyt, amelyre idén Szlovákia tizenhét iskolai csapata nevezett be.

A II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolában immár ötödik alkalommal rendezték meg a Sajó Károly Kárpát-medencei Országos Természet- és Környezetvédelmi versenyt, amelyre idén Szlovákia tizenhét iskolai csapata nevezett be.

A megnyitón Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere, Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke, valamint Hajbáné Csuta Ildikó, a verseny magyarországi ötletgazdája köszöntötte a megjelenteket. A meghívottak között jelen volt Rigó Magdolna, a gútai városi önkormányzat Kultúra és Kulturális örökség bizottságának elnöke.

A felszólalók köszöntőjükben elmondták, szükség van az ilyen típusú versenyekre, amelyek felhívják a figyelmet a környezettudatos viselkedésre és hozzájárulnak a természetvédelemhez. Iskolás csapatok érkeztek Kéméndről, Komáromból, Ógyalláról, Búcsról, Ekelről, Ipolyszakállosról, és Pozbáról, valamint Nagymegyerről, Párkányból, Udvardról illetve Losoncról.

sajo00

A két fordulós megmérettetés első helyszíne a szervező alapiskola két tanterme volt, ahol a tanulók írásbeli teszt kitöltésével számoltak be tudásukról. Az idei téma a magyarországi és szlovákiai nemzeti parkok, valamint környzetvédelmi alapfogalmak, folyamatok, összefüggések.

sajo03

polg

A második fordulóra a gútai városi hivatal dísztermében került sor, ahol a résztvevőket Horváth Árpád polgármester fogadta, valamint díszvendégként köszöntötték Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselőit: Rózsavölgyi Lászlót, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökét valamint dr. Sík Sándort, a Városstratégiai Bizottság elnökét.  

A második fordulóban a diákok szóbeli kiselőadást tartottak a lakóhelyi, környéki környezetvédelmi problémák feltárása, kutatása, megoldási javaslatok témakörében tett megfigyeléseikről, kutatásaikról, valamint ismeretszerzéseik módszereiről.

sajo04

A négytagú zsűri (Simon György – Pro Geográfia díjas középiskolai tanár; Hajbáné Csuta Ildikó – a verseny magyarországi főszervezője; Garancsy Mihály – a természetBÚVÁR magazin főszerkesztő helyettese valamint Mécs Csaba – a Környezet és természetvédelmi Oktatóközpontok országos szövetségének elnöke) a témaválasztást, a feldolgozást és az előadásban való aktív közreműködést értékelte.

A csapatoknak a talajszennyezés megelőzéséről illetve káros hatású következményeiről kellett egy A1-es méretű plakátot készíteni.

A Szlovákiában ötödik alkalommal megrendezett Sajó Károly Kárpát-medencei természet- és környezetvédelmi csapatversenyen számos érdekes és alapos kutatómunkát igénylő előadást hallhattak a jelenlévők.

A képzeletbeli dobogóról mindössze egy ponttal lemaradt a gútai Nagyboldogasszony 8-éves Egyházi Gimnázium csapata (Decsi Dóra, Simon Bianka, Szépe Anikó; felkészítő tanár: Kacsinecz Szilvia), amely a gútai vizimalomról tartott előadást.

sajo08

A zsűri döntése alapján, harmadik helyen a gútai Corvin Mátyás magyar alapiskola (Mikle Bálint, Nagy Tibor, Rebroš Adrián; felkészítő tanár: Molnár Gergely) csapata végzett. Előadásuk témája a veszélyeztetett állatfajok volt, ahol a különféle kihalt, vagy kihalásban lévő állatok védelmére hívták fel a figyelmet.

sajo05

 

Második helyen a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán magyar alapiskola (Kósa Laura, Farkas Vivien, Csáky Csilla; felkészítő tanár: György Judit) csapata végzett, amely a szélkerekek létjogosultságát vitatták.

 

sajo09

Jelentős pontszámmal a házigazda, azaz a II. Rákóczi Ferenc magyar alapiskola csapata (Kocsis Kincső, Kürti Barbara, Leczkési Eszter; felkészítő tanár: Bagita Judit) szerezte meg az első helyet, s a lehetőséget, hogy a dunaszerdahelyi iskola csapatával részt vegyenek a júniusban Győrben megrendezett nemzetközi döntőn.

A teljes helyezés szerinti lista megtekinthető a linkre kattintva.

Különdíjban részesült a párkányi Ady Endre magyar alapiskola csapatának tanulója, Baranovics Andor, aki az A Párizsi-mocsarak, avagy egy kincses sziget az „agrártenger“ közepén c. kiselőadás lehengerlően és megnyerően közvetlen előadásmódjával érdemelte ki a díjat.

A győztes csapat előadása az élelmiszerbiztonságról szólt. „A Japánban történt természeti katasztrófa utáni híradásokat figyelemmel kísérve, meglepődve hallottuk, hogy az EU megtiltotta a sérült atomreaktor környékéről származó élelmiszerek forgalmazását.  Ekkor gondoltunk bele – ez valódi probléma lehet itt, Közép-Európában? Valóban eljuthat a mi kisvárosi asztalunkra radioaktivitással szennyezett étel?“ – tették fel a kérdést a tanulók.

„Minden országnak és az EU-nak is saját előírás-rendszere van az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatban. Az előírásokat rendszeresen, de csak szúrópróbaszerűen hajtják végre. Ezért van az, hogy az ellenőrzésen fennakadt rossz minőségű ételeket botrányok közepette kell visszavonni az üzletek polcairól. Az uniós csatlakozás előtt a kiskereskedelmi forgalom 10 százaléka származott importból, ma ez az arány 20 százalékra nőtt. Valódi megoldást azonban az jelentene, hogy ha a hatóságok egymással együttműködve felkutatnák a piacon lévő elfogadhatatlan minőségű vagy a fogyasztót félrevezető címkézéssel előállított termékeket.” – határoztak a diákok.

 A diákok mini-közvéleménykutatást is végeztek a kérdéskörben, a helyi viszonyokat próbálták feltérképezni. Érdekes eredmény született. A felmérést kitöltők többsége naponta vesz élelmiszert, de szinte ugyanannyian vásárolnak kétnaponta. Jóval kevesebb azon vevők száma, akik hetente háromszor, vagy ritkábban járnak üzletbe, azonban havonta csak néhányan mennek bevásárolni.

 „Reméljük, hogy már magával a kérdőívvel felkeltettük környezetünk figyelmét a problémára és a kiértékelés közösségi portálon való közzétételével sikerült elgondolkodtatni városunk lakosait. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a helyi termékek választásakor támogatjuk az agrár- és élelmiszeriparban való foglalkoztatást is – gyakorlatilag munkahelyeket teremtünk.

A felmérésből továbbá kiderül, hogy Gúta lakosainak zöme csak jó minőségű, ismert eredetű élelmiszert vásárol.

sajo10

Az alapiskolák 7. - 9., illetve a nyolcéves gimnáziumok 2. - 4. évfolyamos tanulói részére kiirt verseny célja az összetett környezettudatos szemlélet kialakítása és elmélyítése, a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség kialakítása, illetve a könyezetünkért érzett közös felelősség felébresztése, valamint a tehetségfejlesztés.

Borka Roland

A szerző felvételei