Felvirradt az éjszaka a gútai templomban

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Felvirradt az éjszaka a gútai templomban

2011.05.28 / 14:36
Szlovákiában mintegy száz temploma között a gútai Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébánia templom is bekapcsolódott az országban első ízben megrendezett Templomok éjszakája akcióba.

Szlovákiában mintegy száz temploma között a gútai Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébánia templom is bekapcsolódott az országban első ízben megrendezett Templomok éjszakája akcióba

 

A rendezvénysorozatot a Múzeumok éjszakája ihlette. Az egészestés változatos program keretében még inkább láttatni és népszerűsíteni szerették volna a templomban folyó áldásos tevékenységeket. A Nyitott templomok éjszakája alkalmából a gútai templomban is változatos programokat kínáltak.

 

A látogatók egyebek mellett a szentmisén kívül a gútai Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Egyházi Gimnázium diákjainak zenés elmélkedése a templomról s annak múltjáról valamint a benne zajló lelki épülést szolgáló tevékenységről szólt.

 

Az est folyamán a látogatók meghallgathatták Nagy István orgonakoncertjét, amelyen Molnár Angelika énekelt. Igazán szívmelengető melódiákat hallhattunk a két művész előadásában.

 

A közönségben azok is helyet foglaltak, akik általában nem látogatják ezt a szakrális helyet, így tehát a rendezvény részben teljesítette küldetését. Gútán közel félszáz érdeklődő látogatott el a helyi templomba. A város vezetéséből jelen volt Koczkás Beáta alpolgármester is. A látogatókat egy kis édes figyelmességgel kínálták a szervezők, egy kifejezetten erre az alkalomra készített cukorkát osztogattak.

 

„Ez a program meg akarja világítani Európát és lehetőség arra, hogy az emberek tudatára ébredjenek: szükség van világosságra életükben” – emeli ki Róbert Bezák nagyszombati érsek.

 

A gútai római katolikus templomot, amelyet Szűz Mária mennybemenetelének szenteltek, 1723 és 1724 között épült barokk stílusban a régebben leégett gótikus stílusú templom helyén. 1772-ben az épületet kibővítették.

 

A templom belsejét neobarokkban épült boltív és a Lütgerndorff Ferdinánd által 1832-ben készített, Szűz Mária mennybemenetelét ábrázoló oltár díszíti.

 

A 17. századtól a templomot egy kőfal védte, de azt a 20. század 50-es éveiben lebontották. 1996-ban belső falak új freskókkal gazdagodtak, ekkor a templomot újra fel is szentelték.

 

Borka Roland

A szerző felvételei