Megszüntetik a kettős tanítási nyelvű óvodát

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Megszüntetik a kettős tanítási nyelvű óvodát

2011.06.29 / 06:37
Az Erdő utcai 8-as szám alatti kettős tanítási nyelvű óvoda megszüntetéséről határoztak a képviselőtestület legutóbbi ülésén.

Az Erdő utcai 8-as szám alatti kettős tanítási nyelvű óvoda megszüntetéséről határoztak a képviselőtestület legutóbbi ülésén.

A húsz perces késéssel kezdődő ülésen a városi képviselők foglalkoztak a rövidtávú fejlesztési terv teljesítésének kiértékelésével. Az érintett területeken elvégzett munkálatokat fotódokumentációval illusztrálták. A polgármester általi tájékoztató szerint megoldották a Szlovák posta helyi kirendeltségének akadálymentesítését, valamint felújították a Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal kirendeltségét is magába foglaló épület lépcsőit. Új tetőszerkezetet kapott a Tájház, valamint továbbra is gyors ütemben folyik a Rózsa utca végében a 18 lakásegység építése. Letisztították és felújították a Templom parkban található Jézus szíve szobrot, amelyre a Nyitra megyei önkormányzattól kapott a város támogatást.

A polgármester informálta a jelenlévőket a Szlovák Takarékpénztártól való hiteligénylés sikerességéről. Ennek értelmében a város tíz éves futamidőre mintegy 230 ezer eurós hitelt vesz fel. A városközpontban kialakítandó parkolóhelyekről is szó volt. A testület arról döntött, hogy első körben a Coop Jednota Supermarket előtti terület parkolóvá tételére kidolgozásra kerül egy tervrajz.

Centrum P

Májusban a parlament jóváhagyta a polgármesterek fizetéséről szóló törvényt, amelynek értelmében a gútai polgármester, alpolgármester, valamint a képviselők jutalmazása csökken. A testület egyöntetűen elfogadta a módosítást, így a polgármester fizetése havonta 2432 euró, az alpolgármester 1338 eurót kap, a képviselőknek munkájukért 195 euró jár.

Vitatott programpont volt az árvízvédelmi munkálatok kérdésköre: árkok és vízelvezető csatornák kialakítása, bővítése, valamint tisztítása. A munkálatok lassan haladnak, mivel kevés munkást foglalkoztatnak, akiknek bérezését jelentős mértékben a járási Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal finanszírozza.

A képviselők meghallgatták a népszámlálás előzetes eredményeiről szóló tájékoztató jelentést, amely szerint Gútának jelenleg 10 683 lakosa van Gútának, ebből 429 nem volt jelen a népszámláláskor. Ebből adódik, hogy 10 209 embernek van állandó lakhelye Gútán és itt is tartózkodik. Összesen 10 372 kitöltött nyomtatványt juttattak vissza, amelyből 322-t elektronikus formában. A városban tartózkodók - az állandó lakhelyre való tekintet nélkül - száma 9891. Az adatlapok szerint a városban 3172 ház és 4039 lakás található.

A tíz évvel ezelőtti népszámláláskor az alábbi adatok voltak érvényesek: 10 823 lakosa volt, több volt a nő mint a férfi, 80,8 százalék magyar és 1890 szlovák nemzetiségű volt. Gútán 2001-ben 71 lakos vallotta magát romának. A rendelkezésre álló adatok szerint a gútaiak 76,2 százaléka római katolikus vallású volt, ateistának közel 15 százaléka vallotta magát. A városban 517 lakás és 466 ház volt lakatlan.

A képviselők megszavazták a gútai nyugdíjas napközi otthon további működésének tervét. A szünet után a képviselők meghallgatták egy bizonyos Jozef Grman vállalkozó, a közvilágítás korszerűsítéséről szóló ajánlatát. Mondandóját egy tv-felvétellel illusztrálta, ahol a napelemes világítótestek energiatakarékosak és ezáltal olcsóbbak, valamint EU-s pénzügyi alapokból kérhető támogatás.

Némi vita alakult ki az iskolaügy témakörében. A város iskolaügyi szerkezetének tervezete kisebb felháborodást váltott ki az érintettek körében. A szakemberek által kidolgozott javaslat szerint 2012 nyarától megszűnne az Erdő utcai 8-as szám alatti szlovák-magyar tanítási nyelvű óvoda. Az átalakítás szerint semmiben nem változna a mostani helyzet, a gyermekek a megszokott környezetben lennének, ugyanazokkal a nevelőnőkkel, csupán a fennhatósága változna. Mégpedig a szlovák osztályok az Erdei utca 10-es szám alatti szlovák óvoda, míg a magyar osztályok a Brünni téri Tündérkert magyar tanítási nyelvű óvoda igazgatósága alá tartozna.

Borka Roland

A pikánsabb hangvétel sajátos tempóban a helloguta.eu oldalán Forró Tibor képviselő blogjában olvasható.