27. Gútai Búcsú és Vásár - második nap

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

27. Gútai Búcsú és Vásár - második nap

2011.08.15 / 14:56
Jó minőségű pálinkát osztogattak az első sorban állóknak a szombat este megtartott Magna Cum Laude koncertjén. Ám nemcsak e tudatmódosító nedű miatt volt emlékezetes az a bizonyos szombat este, hanem a megannyi érdekes, vonzó és változatos programokból, amiket szinte lehetetlenség felsorolni.

Jó minőségű pálinkát osztogattak az első sorban állóknak a szombat este megtartott Magna Cum Laude koncertjén. Ám nemcsak e tudatmódosító nedű miatt volt emlékezetes az a bizonyos szombat este, hanem a megannyi érdekes, vonzó és változatos programokból, amiket szinte lehetetlenség felsorolni. Mindenki megtalálhatta a kedvére valót a 27. Gútai Búcsú és Vásár sokszínű programfolyamában.

 

A szombat az igazi vásári nap, ilyenkor összejön a család, egymásnál tesznek látogatást a rokonok, majd pedig közösen végigmennek a vásári forgatagban, ahol az árusok magukat túllicitálva kínálják a portékáikat. Úgy tűnt, mintha idén jóval több árus jött volna el a Kis-Duna, és a Vág összefolyásánál fekvő városkába. A vásár az Iskola utcán, részben az Erdei utcán, valamint a sportcsarnokhoz vezető úton kapott helyett. A helyiek és a messzi földről érkezők azért vásároltak némi emléket erről a búcsúról, és talán vásárfiát is vittek.

 

Jól fogyott a sör és más alkohol, ahogy az üdítőitalok, de a jó és pazar étkek is elkeltek. Népszerű volt a sült kolbász, lacipecsenye, sült hús, az édeset kívánóknak volt kürtöskalács, vatta- és gumicukor, valamint, nyalóka, de a jó időben kellemesen hűsített a változatos ízekben kapható fagylalt is. Egészen késő estig hosszú sor állt a Fő úton lévő Gyros-étkezde előtt is. A különlegességek ezzel korántsem értek véget.

 

Számos kulturális és szórakoztató program várta a látogatókat. Aki kilátogatott a szabadidő központ udvarára, az a kézilabda mérkőzéseken kívül 2 eurós belépti díj ellenében megtekinthették a Kisállattenyésztők kiállítását. Különféle galamb, tyúk, kakas és nyúlfajtákat láthattak, a városi hivatal esketőterem előtti folyosón a Túzok Vadásztársaság valamint a Postagalamb-tenyésztők mutatta meg trófeáit, volt túzokmadár, vadpulyka, preparált állattetemek, és egzotikus szarv-trófeák is.

 

A városi hivatal aulájában pedig a helyi Nyugdíjasklub kézimunkáit tekinthették meg az érdeklődők. A Templom téren immár negyedik nyári találkozójukat tartották az Old Timer Club Nitra veteránjárművek szerelmesei.

 

A Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola udvarán már reggeltől szólt a zene és megkezdődött a BC Knives szervezésében a Streetball torna, ahol amerikai autók kiállítása, low rider és freestyle kosárlabda show volt látható. A helyszínen parkoló kamionon adott koncertet a veszprémi Hősök, a dunaszerdahelyi Moustache valamint a párkány Jóvilágvan.

 

A városi művelődési központ előtt Zumba-bemutatót tartott Tomáš Dojčan, majd a tombolahúzás következett. A nyeremények között található kismalac, KEEWAY Skuter, digitális fényképezőgép, MP3 lejátszó, grillsütő, fali- és karóra, gyorsforraló, Zumba-bérlet, vacsora- és vásárlási és kozmetikai utalványok, tükör, bor, pálinka és 30 kg kevert liszt is!

 

Szombaton is folytatódtak a 18. Kolárovo Cup Nemzetközi Kézilabda torna mérkőzései, valamint a Gőgh Kálmán stadionban bajnoki labdarúgó mérkőzések voltak. A diákok csapata Gyarak csapatával mérkőzött, míg a felnőtt „A” csapat Vága csapatával játszott.

 

A Kitti-Csiga igazi utcabáli hangulatot szervezett, ahol az étel-ital mellett kellemes mulatós muzsika szólt és helyi zenészek húzták a talpalávalót. Aki másfajta zenei stílusra volt kíváncsi, annak se kellett messzire mennie. A II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola udvarán felállított színpadon a IV. Koncerthétvége koncertsorozat zajlott. Fellépett a Blastnoise, a Leslie and Heartbreakers, valamint Robo Šimko a skupina MassRiot, és a História.

 

Az est zárókoncertje a fenomenális Magna Cum Laude együttes műsora volt, amelyben felcsendültek az ismert melódiák és a szeptemberben megjelenő új lemez szerzeményei is. Igazi koncerthangulatot varázsoltak. Olyannyira vonzó koncertprogram volt, hogy külföldről kifejezetten erre a műsorra érkeztek vendégek, akik között a televízióból is ismert arcok is voltak. A Köröstarcsa és Martonvásár transzparensekkel érkezett, de a hatalmas tömegben feltűnt a Fábry Show feketebőrű énekesnője, Luanda, és más magyar közéleti személyek. A koncert végén a zenekar a Pálinka dalt adták elő, amely alatt stílusosan Magna pálinkával kínálták az első sorokban állókat.

 

Az este ezzel azonban korántsem ért véget, a szórakoztató parkban továbbra is nagy üzemben ment a "ringispil", hosszú, kígyózó sor állt a hatalmas torony körhinta előtt, mindenki fel akart ülni rá és több méter magasban ringatózva madártávlatból nézni eme szép csallóközi település éjszakai fényeit.

 

A bulik hajnalig tartottak, volt miből válogatni, hiszen Gúta valamennyi klubja, kocsmája, egyéb helyszínek jobbnál jobb szórakozási lehetőséget kínált. Felpezsdült az éjszakai élet, az utcákon hömpölygő tömeg, nemcsak fiatalok, hanem minden nemzedék képviselője "kirúgott a hámból" és teliholdnál andalogva térhettek nyugovóra.

 

Borka Roland

A szerző felvételei 

kapcsolódó anyagok:

27. Gútai Búcsú és Vásár - első nap  

27. Gútai búcsú és vásár 2011 - "nulladik" nap