Mi volt a gútai Koncerthétvége hátterében?

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Mi volt a gútai Koncerthétvége hátterében?

2011.08.21 / 10:19
Jelentős nézőszámot, közel kilencezer embert vonzott a IV. Koncerthétvége, amelyen olyan ismert együttesek léptek színpadra, mint az R-GO, Magna Cum Laude, a Szupersztár kerestetik énekese Robo Šimko a skupina MassRiot, valamint a népzenei alapokat modern hangzással megbolondító Folk Error zenekar.

Jelentős nézőszámot, közel kilencezer embert vonzott a IV. Koncerthétvége, amelyen olyan ismert együttesek léptek színpadra, mint az R-GO, Magna Cum Laude, a Szupersztár kerestetik énekese Robo Šimko a skupina MassRiot, valamint a népzenei alapokat modern hangzással megbolondító Folk Error zenekar.

 

A három nap alatt szinte mindenki megfordult a II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola udvarán felállított színpadnál, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak. Az immár negyedik évfolyamába lépő koncerthétvége valódi zenei csemegéket kínál, és a látogatottság indokolttá teszi egy állandó amfiteátrum létrehozását.

 

A város vezetése már nem először foglalkozott ezzel a kérdéssel, azonban pénzhiány miatt ez nehezen valósul meg. A sztárok és ismert zenekarok azonban örömmel fogadják el a meghívást, és ők is jól érezték magukat.

 

Mayer János, főszervező megkeresésünkre elárulta, hogy az iskolaudvar egy kényszermegoldás volt, mivel a rendezvénynek megfelelő erősségű áram Gútán csak a Tó utca végén, az udvartól 50 méterre lévő elosztószekrényben található. Az iskolaudvar közvetlen környezetében a „hintások” telepedtek meg. Ez is okozott némi gondot.

 

„Bár a hangzásban nem tudnak zavarni minket, de a látványelemeink, fényparkunk igazi lehetőségeit korlátozzák és zavarják. Igazán a lírai csöndet, meghitt fénykörnyezetet igénylő daloknál a szomszédságból kiszűrődő egymást túllicitáló hang- és fényeffektusok kimondottan zavaróan hatnak úgy a fellépő művészekre, úgy a közönségünkre is. Persze érthető, hogy a hintások is ezen a helyen telepedtek le, hiszen ők is rengeteg villanyt fogyasztanak az egyre nagyobb teljesítményű szerkezeteikkel.” - nyilatkozta Mayer.

 

Hozzátette: Most már látható, hogy a jövőben már a mindkét oldalról (koncerthétvége+hintások) megnövekedett igényeket ez az elosztószekrény sem lesz képes kielégíteni. Még úgy sem, hogy a koncerthétvége teljes fényparkjának áramellátást évek óta egy nagyteljesítményű villanyaggregátorral biztosítjuk.”

 

Ami a műsorrendet, műsorszerkezetet illeti, Mayer elmondta, hogy a péntek a „legendákról”, szombat a populárisabb, minél szélesebb réteget megszólító műfaj kedvelőihez szólt, míg a vasárnap hagyományosan a családoké volt.

 

Idén is sikerült több gútai és környékbeli zenekarnak teret és lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, bizonyításra. Ezzel a lehetőséggel szerintem éltek is, hiszen egyre többen hallgatják meg, nézik meg a délutáni produkciókat is. Igazán változatos, sokszínű, több zenei műfaj sajátosságait bemutató koncertjeikkel jelentősen hozzájárultak a koncerthétvége jó hangulatához. A szervezők oldaláról ugyanazon technikai és egyéb feltételeket biztosítottuk számukra, mint a ’nagyoknak’.” - avat be a részletekbe a főszervező.

 

Némi probléma azért akadt, vasárnap egy órás csúszással kezdődtek a koncertek. „A pénteki és a szombati napot szervezésileg tökéletesen „hoztuk”, hiszen csúszások nélkül minden koncertet pontosan tudtunk kezdeni. A szombati (önhibánkon kívüli) fáziskiesést a technikusaink zseniális módon, a közönség számára szinte észrevehetetlenül megoldották. A vasárnapi napon sajnos sikerült estére összeszednünk közel 1 órás programcsúszást (még ha nem is a mi hibánkból kifolyólag), amelynek a tapasztalatait már elemeztük, és a jövőben mindenképpen igyekszünk ezt kiküszöbölni. Sajnos nemcsak ennek a csúszásnak volt köszönhető, hogy az előző két naphoz viszonyítva jóval kevesebben tekintették meg a vasárnapi zárókoncertet, hanem annak is, hogy a zenekar kevésbé volt olyan ismert, mint az előzőek. Meggyőződésem, hogy a közönség zenei igényességének formálását, a polgárok zenei nevelését látens módon bele kell építenünk a jövőben is programunkba. Még akkor is, ha ez nem ezreket, hanem csak néhány száz embert fog megszólítani a kezdetekben.”

 

A zenei téren felmerülő problémákat az érintettekkel sikerül tisztázni, így Mayer nem látta indokoltnak ezekről beszélni. Azt azonban elárulta, hogy már a napokban kell elkezdeni a jövő évi koncerthétvége szervezését.

 

„Újfent bebizonyosodott, hogy a szervezőmunka az előző év rendezvényének végével kell, hogy elkezdődjön. Ez ebben az évben nemcsak biztonságot, megfelelő szerevezési időt és egyéb feltételeket biztosított, személyes kapcsolatok kialakításának-bizalomnak a kiépítésének lehetőségét adta, hanem több százezer Ft-os megtakarítást is eredményezett. Köszönet mindenkinek, aki segítette munkánkat (városi kulturális bizottság, Gúta Service), médiapartnereinknek. Nem utolsó sorban az ’égieknek’, akik ebben az évben is kegyesek voltak hozzánk.” – nyilatozta Mayer János.

 

Hozzátette, hogy a koncerthétvégével kapcsolatos minden elő-, helyszíni és utó-szervezőmunka a városi művelődési központ kompetenciájában valósult meg, kivéve a belépőjegyek kérdéskörét, amelyről – bár van saját határozott véleménye – nem szeretne véleményt mondani.

 

Összességében elmondható, hogy sikeres volt a negyedízben megrendezett koncerthétvége, változatos és érdekes koncerteket láthatott, hallhatott a közönség. A sokszor percekig tartó vastaps, vagy a ráadást követelő megnyilvánulások is ezt a tényt támasztják alá.

 

Borka Roland

képek k.a.

Kapcsolódó anyagok:

Vásári beszámoló