Palkovich Viktorra emlékeztek

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Palkovich Viktorra emlékeztek

2011.10.19 / 11:59
A jelentős egyházi személyiség Gútán kifejtett tevékenységének méltatásával tartották meg vasárnap a helyi Római Katolikus Plébániatemplomban Palkovich Viktor egykori esperes születésének 161. évfordulóján rendezett ünnepséget.

H PVE

A jelentős egyházi személyiség Gútán kifejtett tevékenységének méltatásával tartották meg vasárnap a helyi Római Katolikus Plébániatemplomban Palkovich Viktor egykori esperes születésének 161. évfordulóján rendezett ünnepséget.

 

A szentmisét Elek László komáromi esperes-plébános tartotta, majd a jelenlévő hívek Kiss Róbert atya születésnapja alkalmából átadták jókívánságaikat az ünnepeltnek.

 

Kettős ünnep volt, amelyen kiváló kulturális élményt és lelki felüdülést nyújtó koncertet adott Varga Bach Helga szopránénekesnő, akit a gútai Nagy István kísért orgonán.

 

A műsort követően Priskin Zoltán, a Palkovich Viktor Társulat elnöke a templom falán elhelyezett emléktábla előtt tartotta meg ünnepi beszédét, amelyben a társulat munkájáról és jövőben terveiről szólt. Felhívta a jelenlévők figyelmét a társadalmi munka fontosságára, illetve a templomi orgona felújításának szükségességére.

 

Ezt követően a Darázs Rozália akadémiai szobrász által tervezett emléktáblához a város vezetésének képviseletében Horváth Árpád polgármester és Németh Ivett hivatalvezető, a Csemadok helyi alapszervezetének vezetősége, az egyházi alapiskola és gimnázium képviselői, a Palkovich Viktor társulat képviselete helyezte el az emlékezés koszorúit.

 

Az emlékünnepség a templom kertjében felállíttatott lourdes-i kőbarlang felszentelésével zárult.

 

Palkovich Viktor 1850. október 17-én született Esztergomban, ahol a középiskolai és teológiai tanulmányait is végezte. 1886. november elején lett a helyi egyházélet vezetője, később a társadalmi életben is jelentős szerepet játszott, negyven évig volt a gútai önkormányzat tagja.

 

Nevéhez fűződik a helyi iskolarendszer kialakításának elősegítése és fejlesztése. Palkovich Viktor intézte az első telefonbeszélgetést Gútáról a vármegye főispánjával.

 

Gútai ténykedése alatt számos városfejlesztés történt meg: az azóta megszűnt vasútvonal alapjainak a lerakásánál is részt vett, de vezető szerepet vállalt a Kis-Duna két hídjának illetve a Vág hídjának megépítésénél is.

 

A magas politikában is hallatta a hangját, kiállt a magyar iskolaügy és a magyar papnevelés mellett. 1927-ben kiutasították az országból. Élete utolsó éveit magányosan a győri kolostorban tartózkodott, ahol 1930. április 24-én, 79 éves korában elhunyt.

 

-br-

 

fotó: a szerző