Szenes Iván emlékestet tartottak Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Szenes Iván emlékestet tartottak Gútán

2011.10.26 / 09:02
Szenes Iván magyar dalszerző emlékére szervezett zenés estet a gútai Alma Art Polgári Társulás. A Nemcsak a húszéveseké a világ c. emlékműsorra vasárnap este került sor a helyi művelődési központ színháztermében.

H SZIE

Szenes Iván magyar dalszerző emlékére szervezett zenés estet a gútai Alma Art Polgári Társulás. A Nemcsak a húszéveseké a világ c. emlékműsorra vasárnap este került sor a helyi művelődési központ színháztermében.

 

Szépe Hilda narrátor szerepében röviden ismertette a kitűnő magyar dalszerző életét és munkásságát. A neves művész egy évvel ezelőtt hunyt el. Gazdag és tevékeny alkotásai, szellemi hagyatéka továbbra is él az általa szerzett dalokban.

 

Olyan előadók énekelték szerzeményeit, mint Koós János, Kovács Kati, Cserháti Zsuzsa, Zalatnay Sarolta, Hofi és mások, de írt meseszámokat is, amelyek közül legismertebb a Vuk címadó dala. Megannyi dal és zenés szerzemény fűződik nevéhez.

 

Számait fiatalok és idősek egyaránt dúdolják. Szenes Iván minden idők legjátszottabb magyar szerzője. Mintegy kétezer sláger és több mint száz zenés színdarab és film fűződik a nevéhez.

 

Remek kezdés után, amikor is az Alma-Art zenekar bemutatkozott gyors egymásutánságban következtek a népszerű melódiák. Kiváló előadói teljesítményeket nyújtottak. Olyan zeneszámokat hallhatott  a közönség, mint a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Jamaicai trombitás, Tölcsért csinálok a kezemből, Találkozás egy régi szerelemmel, Kicsi gyere velem rózsát szedni és egyéb felvételek.

 

Szabó Márta gyakorlott énekesnő Cserháti dalait meghatóan és lélekbe hatóan interpretálta, valamint rendkívüli énektudását megcsillogtatta a cseppent sem egyszerű Orchideák c. duettben, ahol Mészáros Tamás keszegfalvai énekes volt a partnere. Korhű ruhákban szinte kész színpadi művet adtak elő, szívbemarkoló előadásukat több könnyes szempár is követte.

 

Gyurász Ildikóra néhány évvel ezelőtt a Gútai Líra táncdalénekesek versenyén figyelhetett fel a közönség. Az Add már uram az esőt valamint a Találkozás egy régi szerelemmel dalok lebilincselő előadásával igazán kellemes perceket szerzett a közönségnek.

 

Teljesítményileg nem maradt alul Takács Noémi sem, aki olyan lélekbehatolóan adta elő Kovács Kati Úgy szeretném meghálálni c. dalát, hogy menten bizseregni kezdett az ember szíve körül.

 

Meglepetésként hatott Korber Darinka szereplése. A Vuk címadó dalával vidámságot adó csilingelő hangjával szinte beragyogta a termet. Mészáros Tamás pedig hozta a tőle megszokott színvonalat, igazi mókamester, akitől azonban a dráma sem áll távol. Tehetségét már megmutatta a gútai Kis-Duna Menti Rockszínház műsoraiban, s remek választásnak bizonyult Koós János „szerepére”.

 

Szépe Hilda a rövid szünetekben Szenes Iván életrajzát tárta a közönség elé, akik egy percig sem unatkoztak, hiszen a zenés műsor szinte óraműpontossággal követte a dramaturgiát és remekül vegyítették az egyes dalok mondanivalóját, nem is emlékműsort, hanem zenés színházat láthatott a népes közönség, akik megtöltötték a színháztermet.

 

Modern felfogásban az egész olyannak tűnt, mint egy remekbeszabott videoklip, ám az állandó színváltások nem voltak zavaróak, éppen ellenkezőleg: tökéletesen illeszkedtek a műsor menetéhez.

 

Régen jelentkezett már ilyen színvonalas produkcióval a Szlovákiában és Magyarországon egyaránt ismert társulat. A hangulathoz remek aláfestőként közreműködött a hang- és fénytechnikáért felelős Ferenczi Kornél és csapata. Említésre méltó a Magyar Lóránt, Kovács László, Piller Krisztián, Sipos Dávid és Matus Péter összetételű zenekar, amely az előadókkal együtt valódi kulturális élményt szolgáltattak.

 

Borka Roland

A szerző felvételei