Kiosztották a zenei lírákat Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Kiosztották a zenei lírákat Gútán

2011.11.16 / 14:31
A híres tehetségkutató versenyeket is megszégyenítő amatőr táncdalénekesek seregszemléjét tartották múlt vasárnap Gútán.

A híres tehetségkutató versenyeket is megszégyenítő amatőr táncdalénekesek seregszemléjét tartották múlt vasárnap Gútán.

 

A Gútai Líra 2011 elnevezésű nemzetközi részvétellel zajló megmérettetésre Szlovákia és Magyarország tíz tehetséges énekese vett részt.

 

Szinte teljesen megtelt a gútai művelődési központ színházterme, nagyon sokan voltak kíváncsiak, idén ki viszi haza az Arany-, Ezüst-, Bronzlírát, valamint a Közönség díját.

 

Szépe Hilda főszervező és narrátor szépen bemutatta a versenyzőket, a rögtönzött beszélgetésekkel színesítette az amúgy is pazar műsort. Az énekeseknek két dallal kellett bemutatkozniuk, egy tempós és egy lassú dallal.

 

A zenei skála nagyon sokszínű volt. Olyan előadók dalai hangzottak el, mint Bob Marley, Whitney Houston, Gáspár Laci, Céline Dion vagy Lionel Richie. A színpadkép nagyon szép volt, a díszlet és a Ferenczi Kornél és csapata által irányított hang- és fénytechnika is remekül illeszkedett az alkalomhoz.

 

Egymásnak adták a mikrofont a jobbnál jobb énekesek a szűkebb és tágabb régióból. Előadók érkeztek Komáromból, Pozsonyeperjesről, Zálesieből valamint Púchovból is, de volt gútai szereplője is az idei Lírának.

 

Az első szünetben a tavalyi győztes, Natália Polešenská adott elő két dalt, de a komáromi Gyurász Ildikó, korábbi versenyen Ezüstlírát szerző előadó is szórakoztatta a nagyérdeműt.

 

A több mint negyvenéves hagyománnyal rendelkező versenyben rendkívül erős volt a mezőny, amit az öttagú szakzsűri hosszas mérlegelése is bizonyította. Végül aztán megszületett a döntés, de a zsűri hangoztatta, hogy nagyon nehéz dolga volt.

 

Mindezt alátámasztandó idén elsőízben kiosztásra került a Reménység Lírája, amit amatőr, ám ígéretes tehetségnek ítéltek oda. A díjat az izsai, ám gútai gyökerekkel is rendelkező Skopp Ildikó vehette át.

 

Bronzlírát a púchovi Rebeka Vojteková kapta, Ezüstlírát a kisbéri Pécsváradi Zoltán viheti haza, míg az Aranylírát a tavalyi második helyezett Viera Kotvasová produkciója érdemelte ki. Nemcsak a szakzsűri, hanem a mélyen tisztelt publikum is leadhatta voksait.

 

A szavazatok jelentős többségét a gútai Marosi Péter szerezte meg, s ezzel övé lett a Közönség díja. „Az elején nagyon izgultam, mert teljesen más versenyen énekelni. Nagyon jó tapasztalatokkal térek haza, és jó ismeretségeket lehet itt szerezni. Tetszik. Ez egy színvonalas műsor. Nagy meglepetés volt számomra, hogy a közönség díját vihetem haza. Remélem, nemcsak elsősorban annak tudható be, hogy gútai vagyok, hanem valóban tetszett nekik az előadásom. Hálásan köszönöm! Megtisztelő, hogy itt lehetek. Mindenképpen érdemes benevezni, és azok se keseredjenek el, akik díj nélkül távoztak, nevezzenek be jövőre is, és ne adják fel. Jómagam folytatom a Krux zenekarral a tevékenységemet.” – nyilatkozta Marosi.

 

Az előadóknak kiváló zenei alapot szolgáltatott a Magyar Lóránt, Kovács László, Piller Krisztián, Matús Péter valamint Sipos Dávid alkotta Alma Art zenekar.

 

Mivel idén nagy hangsúlyt fektettek a zongorakíséretre, a billentyűs Piller remek munkát végzett. Kevésbé sem maradt le mögötte a dobokat kezelő Kovács László, akinek minden versenybeli dalt fejből kellett megtanulnia. Igazán dícséretes ez a szorgalom és felkészültség, és nem volt még olyan eset, amikor alább adták volna. Nyilvánvaló, hogy az Alma-Art garancia a színvonalra és a minőségre meg a sikerre.

 

A megmérettetést a Nyitra megyei önkormányzat, a Bethlen Gábor Alap és a Csemadok, valamint helyi vállalkozók és magánemberek anyagilag támogatták.

 

Borka Roland

A szerző és Kürti Zsolt felvételei

feltöltés alatt...