Cseppek a tudomány tengeréből Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Cseppek a tudomány tengeréből Gútán

2011.11.22 / 08:06
Széles körben is rendkívül nagy népszerűségnek örvend a gútai Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Egyházi Gimnázium és Alapiskola által szervezett Tudományos nap, amelyre immár ötödik alkalommal került sor a tanintézményben.

 TN00

Széles körben is rendkívül nagy népszerűségnek örvend a gútai Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Egyházi Gimnázium és Alapiskola által szervezett Tudományos nap, amelyre immár ötödik alkalommal került sor a tanintézményben.

 

A családias hangulatú iskolába sorra érkeztek a kiváló és a szakmájukban nagy névnek számító szakemberek, akik roppant érdekfeszítő előadásokat tartottak. A szervezők minden évben az adott esztendőben elért tudományos felfedezések, innovatív megoldások felfedezőit hívják meg.

 

A három körben zajló előadásokra magyarországi és szlovákiai magyar iskolák tanulói érkeztek. Nagyszerű előadásokon vettek részt a szűkebb és tágabb régióból érkezett látogatók. Csókay András, a miskolci megyei kórház idegsebészeti osztályának orvosa „a hit kapcsolódásáról az orvostudományban” témában tartott előadást.

 

Valóban érdekfeszítő, a fiatalok nyelvezetén szóló előadást tartott dr. Zacher Gábor, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház klinikai toxikológiai osztály vezetője a függőségekről, azon belül is a drogfogyasztásról és annak veszélyeiről beszélt.

 

Az időjárás előrejelzés részleteit Reisz András, a budapesti Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa ismertette az érdeklődőkkel, Ozogány Ernő villamosmérnök a magyarok tudományát tárta a hallgatóság elé, és Teleki Aba, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Fizika Tanszékének vezetője a szélsőséges fizikáról beszélt, interaktív módon a hallgatóság is bekapcsolódhatott az előadásba, így testközelből szerezhettek tudomást az egyes fizikai folyamatokról.

 

Filip Ferdinánd, a komáromi Selye János Egyetem Matematika Tanszékének vezetője a mennyiség és a számok és geometriai alakzatok tanába kalauzolta a diákokat. A tudományos nap sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyre nagyobb érdeklődésre tart számot a rendezvényfolyam, és lassan már kinövi az intézmény termeinek kereteit.

 

Idén első ízben rendezték meg a Heuréka! - Magyar Tudománytörténeti Vetélkedőt. A versenyen szlovákiai és magyarországi gimnáziumok háromfős csapatai vettek részt, akik a közlekedés történetében fontos szerepet játszó magyar feltalálók életének és találmányainak az ismeretéből mérték össze tudásukat.

 

A vetélkedő védnöke, egyben a zsűri elnöke Ozogány Ernő tudománytörténeti szakíró volt. A szervezők célja, hogy számos tekintetben egy újszerű vetélkedőt indítsanak útjára, mely a már ismert versenyekhez képest meglepő és kreatív feladatokkal, egyben újszerű képi megjelenítéssel túlmutasson a szlovákiai magyar iskolák által látogatott honi és magyarországi vetélkedőkön, csaknem teljes mértékben teljesült.

 

A résztvevő diákok és tanáraik egy színes, színvonalas és roppant jó hangulatú verseny résztvevői lehettek, melyen az első helyet a Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium csapata (Nagy Szilvia, Kulich Gizella, Szabó Barbara), míg a megosztott második helyet a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium (Vadkerti Bálint, Szabó Krisztina, Murányi Gábor) és a kisbéri Táncsics Mihály gimnázium diákjai szerezték meg.

 

Borka Roland

A szerző felvételei