Labdaiskolát nyitottak Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Labdaiskolát nyitottak Gútán

2011.12.15 / 11:20
Érdekes kezdeményezéssel álltak elő a fiatalok Gútán. A gyermekek labdához való szoktatás céljából labdaiskolát alapítottak, hogy összefogják a sportolni szerető kicsiket.

Labdasuli

Országos viszonylatban is úttörő intézményt hoztak létre


Érdekes kezdeményezéssel álltak elő a fiatalok Gútán. A gyermekek labdához való szoktatás céljából labdaiskolát alapítottak, hogy összefogják a sportolni szerető kicsiket.

Forró Tibor, a Helló Gúta egyik tagja a szervezeten keresztül védőhálót alkotott az ötlet felett és támogatja. „Egyik barátunk keresett meg minket azzal, hogy gyermekeknek szervezhetnénk olyan foglalkozásokat, ahol elsajátíthatják a labdajátékok abécéjét, megtanulhatják kezelni a labdát és később aztán egyes sportágakra szakosodva könnyebben fejleszthetőek lennének ezek a készségek.” – mondja Tibor.

Az alapötletet abból vették, hogy ma már nem létezik az ún.: természetes labdaiskola, amikor is a gyermekek az utcán, a parkban, a játszótéren vagy a grundon nőnének fel a labdával, ahol megtanulhatnák a passzolást, a rúgást, a különféle dobásokat. A gútai labdaiskola ebben kíván segítségére lenni a legkisebbeknek, hiszen már egészen kicsi kortól szükséges labdához szoktatni a gyermekeket. Tibor szerint ez nem is olyan egyszerű. „Ezért Krisztián barátom, aki egyben a helyi futballklub edzője, ötlete alapján német mintára létrehoztuk ezt az iskolát, ahol játékos formában a labda minden formájával megismertessük a gyermekeket. Még nem elterjedt, ezért csupán húsz gyermek él ezzel a lehetőséggel, de bízom benne, hogy a közeljövőben egyre többen fedezik fel maguknak ezt a labdaiskolát.”

A mozgáskultúra egyik elengedhetetlen tartozéka a labdával való munka. Ezt már Németh Krisztián fociedző mondja, aki az ötletet egy németországi labdaiskolából vette. „Németországban töltöttem el két évet és az ott tapasztaltak és tanultak alapján úgy gondoltam, Gútán is létrehozhatnánk egy hasonló intézményt. Egyre kevesebb gyermek játszik a labdával, mert java részük hamarabb ismeri a számítógép billentyűjét, mint a különféle labdákat. Régen ugye erre azért nem volt szükség, mert kint játszottunk az utcán és szinte természetes formában kialakult a labdával való kapcsolat. Ma már alig látunk az utcán vagy játszótéren focizó vagy labdázó gyermekeket. Más kort élünk és újra meg kell alapozni ezt a mozgásformát, ha továbbra is szeretnénk, hogy legyen utánpótlása a labdajátékosoknak.”

A főleg óvodás, illetve az alapiskola alsó tagozatos diákjai számára nyitott ez a labdaiskola. A labdasportok valamennyi ágával kívánnak foglalkozni autentikus labdákkal történő játékok bevezetésével. „Nem tudhatjuk, milyen képességek rejlenek a gyermekekben, ha nem ismertetjük meg velük a különféle sportokat.” – zárja mondandóját Az edzések hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön délután négytől ötig zajlanak a II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola tornatermében szakoktatók részvételével. Olyannyira ismeretlen és még gyerekcipőben jár ez a labdaiskola, hogy a német edzéskönyv magyarra történő fordítás alapján dolgoznak az edzők.

Borka Roland

Képarchívum