Csökken a munkanélküliség Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Csökken a munkanélküliség Gútán

2012.01.06 / 12:30
Lassú csökkenő tendenciát mutat a munkanélküliségi ráta Gútán. Közölte a Munka- Szociális és Családügyi Hivatal komáromi kirendeltsége, amelynek állítása szerint Gútán 17 százalékos a munkanélküliség.

 munkanelkuli

Lassú csökkenő tendenciát mutat a munkanélküliségi ráta Gútán. Közölte a Munka- Szociális és Családügyi Hivatal komáromi kirendeltsége, amelynek állítása szerint Gútán 17 százalékos a munkanélküliség.

 

Míg tavaly januárban az állástalanok száma Gútán 1067 volt, addig év végén közel százzal kevesebben, 963-an voltak munka nélkül.

 

Adataik szerint a 10746 lakoson belül mintegy 5663 gazdaságilag aktív ember található, s az állástalanok száma eléri a 963-at, ami tizenhét százalékos munkanélküliséget jelent. Ez a szám azonban nem pontos, mivel nincsenek benne azok, akik önkéntes munkanélküliek.

 

Ahogy járásszerte, úgy Gútán is jelentős azok száma, akik tartósan, azaz több mint 12 hónapja munkanélküliek, de ugyanígy sokan vannak az ötven év felettiek, akik nem találnak munkát.

 

Az előrejelzések szerint ez a szám tovább emelkedhet a 2012-es év első felében, ugyanis a dél-komáromi ZA-CO Kft. március elején 282 dolgozójának megszünteti a munkaviszonyát.

 

A komáromi ipari parkban elektronikai alkatrészeket gyártó vállalat csoportos létszámleépítésénél az elbocsátott munkavállalók 75 százalékát a szlovákiai állampolgárok teszik ki. Nincs pontos szám, mennyi köztük a gútai.

 

A komáromi munkaügyi hivatal statisztikai kimutatása szerint az állástalanok mintegy 37 százaléka középfokú végzettséggel rendelkezők teszik ki, majd az alapiskolai illetve végzettség nélküliek száma éri el a harminc százalékot.

 

A statisztikai adatok szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők között a legkevesebb az állástalanok száma.

 

"Már több mint tíz éve vagyok munkanélküli. Sajnos már az egészségi állapotom se a régi. Szeretek dolgozni, de nincs számomra munka. - panaszolja egy nő. - Elmúltam ötven éves, gyermekeim felnőttek, de így sem találok munkát. Sehol sem akarnak alkalmazni. Talán, ha nyugdíjazásom előtt megváltoznának a munkafeltételek, akkor még látok esélyt elhelyezkedni, de nem erre tart a világ. S ki tudja, megérem-e a nyugdíjat. Szomorú helyzet."

 

Egy fiatalember hozzáteszi, hogy az iskola után nagyon nehezen talál munkát. "Nagyon sok helyen szakmai gyakorlattal rendelkezőt keresnek. De az iskolából kikerültnek honnét is lenne? Lehet, majd megpróbálom külföldön hajón vagy másutt, akár mosogatófiúként. Gútán és a környéken nincs túl sok lehetőség. A kábelgyárba nem szeretnék menni, mert azt hallottam, nem éppen emberséges körülmények uralkodnak." - mondja a 25 éves srác.

 

Egy idős férfi, enyhén ittas állapotban megjegyzi: "Nem kell ide munkahely. Minek? Előbb-utóbb úgyis megveszekedünk."

 

Borka Roland